Hava Durumu

25 yıl evli kal emekli ol!

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2020 12:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2020 12:39
Merhaba Sevgili Dostlar;                                                                               

Bu haftaki konumuz gündemde olan 25 yıllık evli olan kadınlara emeklilik imkanı;

Günümüz geçim şartlarında asgari ücret ile geçimi zorlaştırmış olduğundan sadece babanın getireceği maaş ile geçinmek yeterli olmamaktadır. Bu nedenle annelerimiz içinde emekli olma şansı verilmiştir. Bunun için tabii bazı şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Annelerimizin evlenmeden önce bir yerlerde çalışmış olmaları emeklilik için yeterli olmamaktadır. Ya prim günü eksiktir yada yaşı beklemektedir. Hiçbir yerde çalışmamış sigortası dahi olmayan ev hanımları için bu durum daha vahimdir. Bir yerlerde çalışmış emeklilik için yaşı veya gününü doldurmayı bekleyen sigortalılar için bir ümit var peki hiç sigortalılığı olmayan için durum ne?

İşte bu durumda olanlar ümitsizliğe kapılmasınlar onlar için de bir ümit var. Özellikle bu durumda olanlar ev hanımları. Bu durumda olan ev hanımları isteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmektedirler. Ayrıca kanunlaşarak yürürlüğe giren bir başka hak da 25 yıl evli olduğunu belgeleyen ev hanımları da bu süreleri borçlanarak emekli olma hakkına sahip olabilmektedirler.

Bunun içinde Sosyal Güvenlik Kurumu ile hiçbir bağı olamaması,25 yıl veya daha üzeri evli olması veya Belli bir süre sigortalı olarak sosyal güvenlik sistemine kaydı olduğu halde şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu ile herhangi bir bağının olmaması gerekir. Bu şartları sağlayan kadınlar kanunda belirlenen yaş sınırı ve prim gün sayısı esas alınmak şartı ile belirlenen kazanç sınırları içinde hesaplanacak tutarı peşin veya borçlanarak yaşlılık aylığı almaya yani emekli olmaya hak kazanabilirler. Ancak emekli olmak için biraz borca girmeleri gerekmektedir. 

Tekrar görüşmek üzere Hoşça kalın Dostca kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.