Hava Durumu

3600 gün kıdem tazminatı nasıl alır

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2020 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2020 00:03
 Merhaba Sevgili Dostlar;                                                                            

Bu haftaki konumuz 3600 gününü dolduran Kıdem tazminatı nasıl alır.

15 yılını doldurmuş ve 3600 günü tamam olan kıdem tazminatı alır şartı herkes için geçerli değildir. 08.09.1999 sonrası ilk kez sigortalı olanlar sigortalı oldukları tarihe göre farklı şartlara tabi olurlar. Bu şartların başında 15 yıl ve 3600 gün veya 25 yıl 4500 gün şartını yerine getirenler öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yaş dışındaki şartların yerine getirildiğiyle ilgili bir yazı alması gerekmektedir. Tabi kıdem tazminatı alabilmek için aynı işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmanız lazım.

Yaş şartı dışında diğer şartları tamamlamış olması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanarak işyerinden istifa eden kişi kıdem tazminatını son işvereninden alır ancak istifa etmesi nedeniyle ihbar tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı Son işverenine bağlı olarak yalnızca bir yıl çalışması olan işçi bir yılın karşılığı olarak 1 aylık brüt ücret karşılığı kıdem tazminatı alır. Kısaca 3600 günün tazminatını son olarak bir yıl çalıştığı işverenden talep edemez.

Akla gelen bir soruda kıdem tazminatını alarak işten ayrılan işçi sigortalı olarak çalışmaya devam edebilir mi? Çalışırsa tekrar Kıdem tazminatı alır mı?

Emeklilik için yaş dışındaki şartları sağladıktan sonra bu sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatını alan kişinin tekrar çalışma hayatına dönmesinde kanunen bir engel bulunmamaktadır. 

Bu konu ile ilgili işveren ve işçi arasında bazı husumetler olmuş hatta bazı işveren ve işçiler mahkemelik dahi olmuşlardır. Bu husumete Yargıtay son noktayı koyarak 15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamasının önünü açmıştır. Tekrar çalışma hayatına dönen kişi, yeni işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra 15 yıl 3600 prim gününü tamamlamış olması sebebiyle yeniden işten ayrılarak kıdem tazminatını talep edebilir. Bu konu ile ilgili yasal bir kısıtlama söz konusu değildir.  

Tekrar görüşmek üzere Hoşça kalın. Dostca kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.