Hava Durumu

Altın Küre Fatih Akın'ın

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2018 13:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2018 13:20
 Türk sineması her şeye rağmen gelişiyor ve kendi dilini oluşturuyor. 75. Golden Globe ( Altın Küre) "En iyi Yabancı Film" ödülünü "Paramparça" filmi ile Fatih Akın aldı. Ama ne yazık ki, Türkiye adına değil Almanya / Fransa ortak yapımı  film ile katıldığı  Beverly Hilton Otel'de görkemli bir törenle  ödülünü  aldı. Gönül isterdi ki, Türkiye adına yarışsın, tabi bizim Hollywood hayranlığı ile ödül alamıyacağımızı kimse anlamıyor, özgün filmlere de kimse değer vermiyor. 2016 yılında Gamze Deniz Ergüvenin de başına aynı şeyler gelmişti, "Mustang" filmi Türkiye'den aday seçilmemesi üzerine, yönetmen Fransa adına yarıştı hem Oscar, hem Golden Globe'da aday oldu.

Konumuza dönelim, Fatih akın Paramparça (Fade) filmi ile 75.Golden Globe ödülünü aldı. Ödül töreninde ; "Buralarda olmak çok güzel. Aday olmak çok güzeldi. Adaylık zaten benim için ödüldü. En iyilerin arasında olmak yeterdi. O yüzden de beklemedim açıkçası. Beklemediğin şey gelince daha da mutlu oluyorsun. 'Diane' olmasaydı burada olmazdım. İnşallah Oscar'da da oluruz." diye konuştu.

Golden globe'dan bahsedeyim biraz. İlki, 1944 yılında 20.yy Fox şirketi tarafından düzenlenen Golden Globe ilk ödülü "Bernadette Song" filmi aldı. 1945 yılında İngrid Bergman "My Way" filmi ile aldı.Bette Midler, Diana Ross gibi bir çok oyuncu ve filmler ödüller aldı. Hollywood Dışişleri Muhabirleri Derneğinin organize ettiği en eski en iyi film yarışması ve ödül törenidir.                                     Gelelim Fatih Akın kimdir? Aslen sürmeneli olan işçi bir ailenin iki çocuğundan biri yani  Almancı ailenin çocuğu olan Fatih Akın.                                                                                                                                    Çocukluğu barlarda bardak toplayıp, sinemada mısır satarak geçer.12 yaşında bir çeteye katıllır, sokaklarda kavgalara karışır. Dazlaklarla kavgalar eder, dazlaklar yüzünden hapse girer. Sonra mensubu olduğu çete uyuşturucu ile ilgilenmeye başlayınca çeteden ayrılır. O sıralar Alman bir kıza aşık olur. Türk olduğu için kız onu reddeder, bu arada dazlaklar onu kovalar ve trenden atmaya kalkar, ölüm tehlikesi yaşar. Alman arkadaşları vardır, onların evlerine gider ziyaret eder ama oturup yemek yiyemezler çünkü "o yabancı / Türktür" Fatih Akın'ın Ayşe Arman'la yaptığı roportajında onun için bunun bir kompleks yaratmadığını anlatır ve şöyle açıklar ; " Biz iki kültür arasındaki köprüler gibiyiz. Batı ile Doğu'yu birleştiriyoruz ve iki kültürden besleniyoruz." der

Eğitim hayatına gelince, Hamburg Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel iletişim mezunudur. İlk sinema'ya ilgisi üniversite yıllarında başladı. 1995 yılında ilk kısa filmi "Du bist es! / O sensin" ile Hamburg Uluslararası Kısa film yarışmasında izleyici ödülünü alır. 1996 yılında "Getürk" isimli kısa film ile bir çok ödül alır. 1998 yılında ilk uzun metraj denemesi," Kısa ve Acısız" ile Locarno film festivalinde Bronz Leopar ödülünü alır.                                                                                                                                Fatih Akın, Susuz Yaz filminden 40 yıl sonra Berlin Film Festivalin'de "Duvara Karşı" ile Altın ayı ödülünü aldı.  2007 yılında Cannes'de "Yaşamın kıyısında" filmi ile en iyi senaryo dalında ödül aldı. Çok renkli bir kişiliği olan  Fatih Akın, en son Golden Globe ile Türkiye'nin gurur kaynağı oldu.    

Son olarak Fatih Akın sinemasından bahsetmek gerekir ise ; temaları evrensel ve tekrarlanan temalar mevcuttur. Genel olarak karakterler, bir takım fikirler - insan ilişkilerinin karmaşıklığı, insan doğası temayı belirler. En önemli tema yolculuk temasıdır, bazen metaformik, bazen gerçektir, ama bazende çok katmanlıdır.

Fatih Akın bence,  Almancı bir ailenin çocuğu olarak, 2.nesil almancı olarak Türk ve Alman toplumlarının arada kalmışlığını sinema sanatına kanalize ederek çok güzel başarılar elde etmiş bir sanatçı,  tüm filmlerini izlemenizi tavsiye ederim. İyi seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.