Hava Durumu

Amerika'nın 2061 Projesi…

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2019 00:00
 

Ülkeler, geleceklerini eğitim ile birlikte planlamaktadırlar. Amerika Birleşik Devletleri ‘2061 Projesi’ne, STEM (science, technology, engineering, mathematics) yaklaşımının etkisinde hazırlanmaktadır.

Nasıl ki gelişim, insan yaşamında ömür boyu sürüyorsa, ülkelerde sürekli gelişim içerisindedirler.

STEM eğitimi fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının bütünleşik bir şekilde öğretilmesi olarak tarif edilmektedir.

Bugün STEM eğitimi, ABD ile anılıyor. Fakat bütüncül yaklaşım felsefesini tarihimizde; İbni Sina, Harezmi, Mimar Sinan, Ömer Hayyam, Cezeri, Beni Musa kardeşler gibi önemli şahsiyetlerde görüyoruz. Bu isimler, bir çok alana birlikte hakim olmalarıyla bilimsel bilgiye, bütünleşik bir kavrayışla yaklaşmışlardır.

Türkiye'de 2005 yılında, STEM içinde yer alan disiplinlerden "fen ve teknoloji" fen bilimleri dersi ismi değiştirilerek güncellenmiştir. Bu değişim ile ders programının ruhunda ciddi değişiklikler yapılmıştır. STEM eğitimi dolaylı olarak da olsa ilk defa Türkiye'de uygulanmaya başlanmıştır.

2013 yılında ders ismi tekrar değiştirilerek "fen ve teknoloji" dersi, fen bilimleri ismine geri döndürülmüştür. STEM eğitimine ara verilmiştir.

2017 yılında öğretim programlarına resmi olarak STEM eğitimi eklenmiştir. Öğrencilerin fen ve mühendislik alanında temel bilgileri kazanması hedeflenmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde STEM konusu üzerine "STEM-School" olarak adlandırılan okullar vardır. Türkiye'de ise 2017 yılından itibaren okul yapılarında, öğretim amaçları arasında STEM'e temas edilmektedir.

Türkiye, programdaki kazanımlarda büyük değişimlere gitmeden teorik yönde ilerlemektedir.

Bu durumda STEM eğitimi ile alakalı şu öneriler ortaya çıkmaktadır:

- Fennin ne olup olmadığı ve fen okur-yazarlığının anlamı ve uygulamalarına yer verilmelidir

- Fen derslerindeki teorik içeriğin deney ile entegrasyonu yapılmalıdır

- Teknolojinin ne olduğu ve ne için kullanılması gerektiği konusuna vurgu yapılmalı ve teknoloji okur-yazarlığı öne çıkarılmalıdır

- Matematik dersi, sayılar ve formüllerden ibaret olmaktan çıkarılmalı ve dersin birçok alanın mantık temeli olmasına vurgu yapılmalıdır

- Mühendisliğin ne olduğu ne yaptığı ve günlük yaşamın her noktasında etkisinin bulunduğu anlaşılacak şekilde öğretime entegre edilmelidir

- Bu değişikliklerin ardından Türkiye'de STEM-Okulları adı altında ilgili disiplinlere vurgu yapan ve bu disiplinlere ait ürünler veren okullar açılmalıdır.

 

Akademisyenlerin önerileri dikkate alındığında, ülkemizde gelişim gösterme hızımızın artacağını düşünüyorum.

Tez Danışmanım Dr. Kamil Arif Kırkıç Hocamın akademisyen arkadaşlarıyla hazırladığı "Merhaba STEM Yenilikçi Bir Öğretim Yaklaşımı" kitabından yararlanarak hazırladığım yazımın, eğitim ile ilgili gelişmelerde fayda sağlamasını ümit ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.