Hava Durumu

Anne-bebek ilişkisinde kritik dönem

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2018 17:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2018 17:59
 

Çocuklarımız, 0 - 2 yaş arasında daha çok anne ile ilişki kurarlar. Bebeklik döneminde, anne ile kurulan ilişkideki kritik konu ‘güvenli bağlanma’dır.

 

Anne ile karşılıklı güven ve duyarlılık üzerine olan ilişkide, bebekte güvenli bağlanma gerçekleşir.

 

Bebek ve anne arasında tekrarlanan etkileşimler, annenin güvenirliği ve ulaşılabilirliğine ilişkin içsel bilişsel yapıların oluşmasını sağlar. Bağlanma, bebeğin içsel bilişsel yapılarına bağlı olarak şekillenir.

 

Anne ve bebek arasındaki bağlanmanın; bebeğin fiziksel gelişimi, bağışıklık düzeyi, beslenme ve uyku düzeni ve zeka gelişimi ile ilişkili olduğunu yapılan birçok araştırma gösterir.

 

Bebekler, dünyaya gelirken doyum sağlaması beklenen bazı temel fizyolojik gereksinimleri de beraberinde getirirler. Bunlar; beslenme, uyku, ısı ve beden temizliği gereksinimleridir. İlk iki yılda bu gereksinimlerin karşılanması, bebeğin kendini güvende ve huzurlu hissetmesi açısından son derece önemlidir.

 

Anne, bebeğin ihtiyacını çoğu zaman o talep etmeden karşılar. Bir sıkıntısı olduğunda ise, bebeğin huzursuzluğunu anlayarak gerekli müdahaleyi yapar.

 

Bebeklerde duygusal tepkiler, gelen uyarılara göre farklılaşır.

 

Yeni doğanda, heyecan ve davranışlar farklılaşmamıştır. Haz duyduklarında gösterdikleri tepki gülümseme ve gülme, iki aylıkken görülür. Bir yaşında, duygusal tepkileri zenginleşir; öfke, korku ve sevinç gibi. Bu tepkiler, yetişkinler tarafından ayırt edilebilir.

 

Bir bebek öfkelendiğinde ya da kaygılı tepkiler verdiğinde; annenin yatıştırıcı ses tonu, olumlu yüz ifadeleri, yumuşatan dokunuşları ve konuşmaları bebeği sakinleştirir. Bunun sebebi; olumlu davranışların ‘yatıştırıcı sistem’ aracılığıyla, bebeğin duygu düzenleme sistemini uyarmasıdır.

Ağlamayı, bebekler ilk iletişim aracı olarak kullanırlar. Daha sonra sesler çıkarırlar ve heceleme evreleri başlar.

 

Konuşmaya zihinsel hazır olma; geçmişte yaşanan olaylarla, şimdi yaşanan olaylar arasında bağlantı kurmasıyla gerçekleşir. 

 

Dil öncesi aşama, en çok bir yıl boyunca devam eder. Seslerin çıkabilmesi için önce dişlerin çıkması beklenir. Konuşmaya hazır olma ancak, dudak ve dişlerin koordinasyonu ile meydana gelir. İlk sözcükler, işitilen bazı sözcüklerin bir taklididir.

 

8 - 9 aylar arasında bebekler, başkalarında gözlediği konuşma seslerini, basit davranışları ve jestleri taklit ederler.

 

Bebekler, 2 yaşında iki kelimelik cümleler ile kendini ifade edebilirler. Bebeklikten çıkarak çocukluğa geçilen bu dönemde, sözel iletişim ile anneden başka insanlarla daha rahat ilişki kurabilirler.

 

2 yaş çocuğu, yetişkinlerle birlikte basit faaliyetlerde bulunabilir. Böylece edilgen değil, aile bireyleriyle faaliyete katılan ve sosyal ilişkiler kuran etkin bir bireye dönüşür.

 

Güvenli bağlanmayla atlatılan 0-2 yaş arası kritik dönem; sağlıklı ilişkiler kuran birey olma yolunda, çocuğun sosyalleşmesine yardımcı eder.

 

Sosyal ilişkileri güçlü çocuklar görmek istiyorsak, anneler mutlu olmalı!

 

Mutlu yarınlar dilerim…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.