Hava Durumu

Tuz koktu

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2017 18:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.07.2017 18:18

Fatih Terim'in geçtiğimiz hafta Fatih Terim'in Alaçatı'da bir restoranı bastı haberlerinin ardından istifa etti/görevden alındı haberlerini son dakika haberleri olarak ekranlarda gördük. Her ne kadar anlaşmalı olduğu söylense de, kamuoyunda bu haber genel olarak sevinç ile karşılandı zira Fatih Terim'in Alaçatı'da bir restoran sahibi ile kavga etmesi ve ardından göreve gelmesi pek normal bir durum olarak karşılanmadı. Özellikle sosyal medya öncelikle Fatih Terim'in milli takımdan ayrılmasına yukarıdaki sebeple sevinirken, ardından Terim'in 3,5 milyon euroluk tazminat alması ciddi eleştirilere neden oldu.

Öncelikle ülkemizde futbola gereksiz yere verilen öneme değinmek gerekiyor. Her ne kadar son zamanlarda futbol alanına eleştiriler; Milli Takım, Arda Turan ve prim konusuna tıkanmış olsa da aslında sorunun daha derin boyutlarda incelenmesi gerekiyor. Yıllık milyonlarca Euro'nun döndüğü bir piyasa haline gele futbol takımlarımızın genel olarak başarısız performansı futbola yıllardır verdiğimiz önemin artık azalması gerektiğini açık şekilde gösteriyor. Maçların ardından hemen her kanalda insanların akıllarıyla alay edercesine konuşmaların ve tartışmaların olduğu futbol programlarının olmasının ötesinde, ülkece maddi olarak bu kadar destek verilmesine rağmen genel olarak spor kulüplerinin ve milli takımın yurtdışında ülkemizi yeterince temsil edememeleri elbette futbola gösterilen ilginin ve aktarılan paralarının azalmasını gerektiriyor, zira futbol takımları dolaylı yollardan vatandaşın parası üzerinden yönetiliyor ve kendi parasını harcamayan yöneticiler bu paraları hoyratça kullanabiliyor. Devletin bütün imkanlarının seferber edildiği bu spor arenasında istenilen başarının sağlamaması, artık dikkatlerin farklı spor branşlarına verilmesi, kaynakların farklı spor branşlarına da aktarılması gerektiğini açıkça gösteriyor.

Fatih Terim'in 3,5 milyon Euroluk tazminatla ayrılması yukarıdaki görüşleri doğrular niteliktedir. Zira Fatih Terim istenilen başarıları sağlayamamış, bunun ötesinde başında milli takım sıfatının geçtiği hiçbir kimsenin yapmaması gereken bir hareketi Türkiye Milli Takımlar Direktörü sıfatıyla yapmıştır ve buna istinaden görevden uzaklaştırılmıştır ya da anlaşarak ayrılmıştır. Devlet olarak bir çok alanda tasarruf tedbirleri uygulanırken, ülke olarak %10'un üzerinde bir işsizlik oranına sahipken, askeri ücretle çalışan milyonlarca kişinin kıt kanaat geçindiği bilinirken ve ülke olarak çok zamanlardan geçerken bu parayı Fatih Terim'in alması ayrı bir utanç, federasyonun bu parayı vermesi çok daha büyük bir utanç ve rezilliktir. Gençlik ve Spor Bakanı'nın konuya ilişkin Futbol Federasyonunun özerk olduğuna yönelik açıklamaları hiçbir şekilde tatmin edici değildir zira siyasetin yeri geldiğinde federasyonla iş birliği içinde hareket ettiği bilinmektedir. Bunun yanında siyasi makamların milli takımın alt yapısını güçlendirmek için ciddi destek verdiği bilinmektedir.

Ülkemizin zor zamanlardan geçtiği anlarda federasyonun verdiği haklı tepkilerin aslında bir ruh taşımadığı ve sadece bir gösteriden ibaret olduğu oldukça açıktır. Yukarıda da bahsedildiği gibi futbol üzerinde dönen milyonlarca liraya ve Türk Halkının tam desteğine rağmen futboldaki başarısızlık ortadadır. Yöneticilerin kendi parası olmadığı için kaynakları, kulübü zarara sokmak pahasına istediği gibi harcadıkları ortadadır. Son olayla birlikte tuzun kokmuştur. Yapılması gereken şey yasal düzenlemeler ile futbolu ciddi bir spor haline getirmek ve futbola harcanan kaynakların diğer spor dallarına da paylaştırılmasını sağlamaktır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.