Hava Durumu

Bağımlı Kişi ve Yakınları

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2018 12:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2018 12:24
 Herkes bağımlı olabilir. Bunun irade güçlülüğü ya da zayıflığı ile bir ilişkisi yoktur. Kardeşimizi, evladımızı ve yakınlarımızı gözlemlemeliyiz.

Bağımlılık, alışılmış herhangi bir maddeye karşı engellenmesi imkansız psikolojik ve fizyolojik ihtiyaç duymadır. Bağımlılıkta, ihtiyaç duyulan madde miktarı giderek artar ve alınmadığında yoksunluk belirtileri ortaya çıkar.

Bağımlı kişinin, fiziksel özelliklerinde değişimler meydana gelir. Kişi, yorgun ve halsizdir. Boyun öne düşer ve yürüyüşü farklılaşır. Gözlerinde ya kısılma ya da büyüme meydana gelir. Göz bebekleri büyür ve gözleri kızarır. Kişi, bol tatlı yer ve bol su içer.

Madde bağımlısı olan kişi ve yakınları, uyuşturucuya karşı mücadeleyi birlikte vermelilerdir. Maalesef önce kullanıcı ve sonra yakınları bağımlılığı gizler.

Sevdiklerimize, zararlı bir alışkanlığı yakıştıramayız ve irade zayıflıklarını kabullenemeyiz. Çevremiz, bizi sağlıklı ve mutlu görsün isteriz.

Çevremiz, bir yerden başka bir yere taşındığımızda bizimle olmaz. Fakat ailemiz, daima bizimledir. Evladımızı, kardeşimizi veya eşimizi yavaş yavaş kaybettiğimizin farkında mıyız?

Bağımlılık, kronik bir hastalıktır. Kişiyi, zararlarına rağmen madde aramaya zorlar. İlk kez kullanılan uyuşturucu, kişinin özgür iradesiyle yaptığı bir seçimdir. Ancak tekrarlanan uyuşturucu kullanımı beyinde değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler kişiyi kötü etkilemesine rağmen, uyuşturucu aramaya ve tekrar tekrar kullanmaya iter.

Uyuşturucu maddeler, beyni ve onun çalışma sistemini değiştirdiklerinden dolayı bağımlılık bir beyin hastalığıdır.

İlk kullanımdan sonra kişi, madde kullanımından artık korkmaz ve kullanımın devamı gelir. Bağımlılık yapıcı maddeler, ara sıra kullanılsa bile vücuda zarar verir. Ara sıra kullananların çoğu bağımlı hale gelir.

Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Bağımlı kişinin kendine güveni azalır, değerleri yok olmaya başlar, idealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır. Sosyal çevreleri, zamanla daralır ya da benzer maddeleri kullanan kişilerden oluşur.

Bağımlı olan kişinin, kendine güveni azalır ve kontrolü zayıflar. Prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar. İdealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır. Uykusuzluk, sinirlilik gibi şiddetli psikolojik yoksunluk belirtileri ortaya çıkar ve çok kuvvetli ruhsal bağımlılık oluşur.

Bağımlı kişinin kullandığı maddeler, bağışıklık sistemini zayıflatır. AIDS, frengi, verem, hepatit B ve C, kanser, kangren gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riski artar.

Bağımlılığın Zararları

IQ seviyesinde gerileme

Koordinasyon ve kontrol kaybı

Korku ve öfke

Hafızanın erimesi

Solgun cilt ve ciltte kırışıklık

Döküntü ve sivilceler

Cilt yaşlanması

Nefes darlığı

Akciğer hastalıkları

Ağız kokusu ve gırtlak kanseri

Diş çürümeleri, dişeti hastalıkları, diş kaybı

Kalp krizi ve koma

Bağımlı birey, toplumsal üretkenliğini kaybeder ve tüketen bir insan olmaya başlar. Maddeyi temin etmek için suç işlemek zorunda kalır. Ayrıca madde için ödenen para, doğrudan ve dolaylı yollardan terör örgütlerinin finansmanını sağlar.

Bağımlı kişi, maddeyi alabilmek için önce mevcut parasını bitirir. Çevresindekilerin değerli eşyalarını ve paralarını çalmaya başlar. Hırsızlık, gasp ve yankesicilik gibi suçlara karışır. Suç işlerken yakalanır ve özgürlüğünü kaybeder. Sağlığını ve en sonunda hayatını kaybeder.

Uyuşturucu ile insanımıza ve devletimize verilen zarar azımsanamaz. Bağımlılığın bireye zararlarını ve uyuşturucunun terör örgütlerine hizmet ettiğini artık biliyoruz.

Canımıza ve canımız bildiklerimize, kaliteli bir yaşam hakkı sunalım. Sevdiklerimizin yaşamı, “el alem ne der” tanrısından daha büyüktür ve değerlidir.

Bağımlı kişi, polise ve sağlık kurumlarına pişmanlıkla başvurduğunda ceza değil yardım alır.

Hepimize sağlık ve özgürlük dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.