Hava Durumu

Barbara'nın Doğumu ve Arzu Tan Bayraktutan

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2018 18:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2018 18:30
 

Çocuk iken hep merak ederdim,  Bursa'nın merkezindeki Atatürk Heykeli’nin olduğu caddeye çıktığımda heykelin karşısında büyük harflerle yazılı Ahmet Vefik Paşa Tiyatro binası hep ilgimi çekmiştir. İlk tiyatro oyununa annem ve komşu teyze ile gittiğimi hatırlıyorum ama oyunun adını hatırlamıyorum. Bu arada ilk sinema filmi babamla seyretmeye gitmiştik.                                                    Ahmet Vefik Paşa 3 Şubat 1879 günü Bursa’ya vali olarak atandıktan sonra, Tomas Fasulyeciyan kendi adıyla kurduğu kumpanya ile Bursa’ya turne yapmaya başlamış. Fasulyeciyan Kumpanyası Bursa’da A. V. Paşa’nın uyarladığı “Meraki” ve “Zor Nikâhı” adlı oyunları sahnelemiştir. Oyundan sonra da A.V.Paşa kumpanya direktörü Tomas Fasulyeciyan’a, “Burada kalınız, size bir tiyatro yapayım” demesi ve Fasulyeciyan’ın da bu teklifi kabul etmesiyle sadece Bursa için değil Anadolu için de yeni bir dönem başlamıştı.                                                                                                                                                                 Bursa'da tiyatronun gelişimi böyle başlar ve birçok oyuncu, yazar ve sinema oyuncusu yetişir. Mümkün olduğu kadar oyunlara gitmişimdir. Bu seneki projeleri çok ilgimi çekti. Devlet Tiyatroları bu sene farklı bir konseptte repertuar oluşturdu. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un açıklamasına göre, "Bu çalışmayı şöyle planladık, 12 yerleşik bölgemizde ilk defa oynanacak 12 kadın yazarın eseri olacak" dedi.                                                                                                                      Barbara'nın Doğumu oyununu izlemeye gittiğimde sıradan bir oyunla karşılaşacağımı düşünüyordum. Oyundaki gerek senaryo, gerek oyuncuların performansı beni çok etkiledi. Özellikle Arzu Tan Bayraktutan'nın performansı izlenmeye değer, sonra muhakkak röportaj yapmam gerektiğini düşündüm ve irtibata geçti.

M.Haluk Yalçınkaya:  Tiyatro müdürü olana kadar neler yaptınız?                                                                        Arzu Tan Bayraktutan: Bilkent Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra sözleşmeli oyuncu olarak adım attığım Devlet Tiyatrosu’nda yirmi ikinci yılımı doldurmak üzereyim. Bu yirmi iki yılda 25 oyunda oyuncu olarak görev aldım. 2018’in Ocak ayından bu yana da Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeniyim.

M.Haluk Yalçınkaya: Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosunda müdür olmaktan neler hissediyorsunuz ve faaliyetleriniz ve ilerdeki hedefleriniz neler?                                                                                                             Arzu Tan Bayraktutan: Genel Sanat Yönetmenliği  ve müdürlük ağır bir sorumluluk ve mesai gerektirse de gurur ve heyecan verici bir makam. Bursa gibi sanat aşığı bir şehrin tiyatro hayatına, AVP gibi köklü ve etkili bir kurumun işleyişine katkıda bulunmaktan ötürü mutluyum.  Birbirinden yetenekli, muhteşem oyuncularımız, teknik ve memur kadromuzla el ele çıtayı yükseltme uğraşındayız. Şu anda yeni sezon oyunlarımız Üçkağıtçı, Kapılar, Barbara’nın Doğumu sahneleniyor ve büyük beğeni topluyor.  Yalan Makinesi, Tom, Dick ve Harry ve Nisan 1915 de peş peşe Bursa seyircisiyle buluşacak. Geçen sezondan büyük ilgi çeken Bana Mastikayı Çalsana, Ahmet Yesevi, Akide Şekeri, İstanbul Efendisi, Köprüdeki Adam ve çocuk oyunlarımız Küçük Kara Balık ile Akıllı Sincap Sinco da oynamaya devam edecek. Oyunların dışında, Bursa’nın konservatuara hazırlık kursu olarak tanımlayabileceğimiz geleneksel Feraizcizade Gençlik Kurslarımız da yeniden başladı.                        Hedeflerimiz çok. Öncelikle seyirci sayısını en üst noktaya taşımak ve oyunlarımız Bursa’nın her ilçesinde izletmek. Bursa’nın bir Tiyatro Tarihi Ansiklopedisi ve Tiyatro Müzesi olmasını çok arzu ediyorum. Uzun vadede şehre ikinci bir Devlet Tiyatrosu sahnesi kazandırmayı istiyorum. Hayalimdeki proje ise Ahmet Vefik Paşa’nın valiliği döneminde yapılmış olan o ilk tiyatro binasının benzeri. Umarım bu hayalim gerçek olur.

M.Haluk Yalçınkaya: Tiyatroya ilginiz nasıl başladınız, ilk hangi olay tiyatrocu olmanıza sebep oldu? Tiyatroya başlama sebep olan hikayeniz nedir?                                                                                                         Arzu Tan Bayraktutan: Lise yıllarında hep sahnedeydim ama profesyonel oyunculuk hiç aklımda yoktu. Bilkent Kamu Yönetimi bölümünü kazanıp Ankara’ya gittiğimde Çan Çocuk Tiyatrosu’nda kursiyer olarak yer alıncaya ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nun muazzam oyunlarını izleyene kadar. ‘Ben de sahnede olmalıyım’ dedim o yılın sonunda yeniden sınava girerek Bilkent Üniversitesi Tiyatro bölümünü

M.Haluk Yalçınkaya: Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosunda bir çok oyuncu çalıştı bir çok kere tiyatro oyunlarında sahne aldılar,çoğu şu anda ülke tiyatro ve sinema dünyasında adı duyulmuş isimler, bu isimler hakkında bilgi verir misiniz? Bunlardan hangileri ile beraber çalıştınız?                                                      Arzu Tan Bayraktutan: Bursa Devlet Tiyatro’nun ebedi başrol oyuncusu Ahmet Vefik Paşa ve en ünlümüz de elbette ki büyük usta Muhsin Ertuğrul. Birlikte çalışma onuruna erişemediğim Ali Cengiz Çelenk, Yalın Tolga, Kenan Işık, Macit Flordun ve daha onlarca isim Bursa’dan çıkıp  Türk tiyatro sanatına isimlerini altın harflerle yazdırdılar. AVP Bursa Devlet Tiyatrosu dizi ve sinema dünyasını birbirinden değerli isimlerle besledi, hala da besliyor. Neriman Uğur’dan Feyha Çelenk’e, Emin Gümüşkaya’dan Tuncer Salman’a, Erdal Gülver’den Ahmet Somers’e birlikte sahne aldığım bir çok meslek büyüğüm ve sahne arkadaşım gibi… Ve tabii ki Zafer Algöz, Ali Sürmeli, Erkan Can ve Ahmet. UğurluBizi kıvançlandıran ortak noktaları henüz yolun başındayken Feraizcizade Gençlik Kursları’nda eğitim görmüş olmaları.

M.Haluk Yalçınkaya : Arzu Tan Bayraktutan olarak tiyatronun ve sinemanın sizin için önemi nedir ? Arzu Tan Bayraktutan  : Sinema adı üstünde, büyülü fener.  Apayrı muhteşem bir dünya, tüm sanatlar artı teknoloji ve haliyle daha renkli, daha gözalıcı, daha davetkar. Ama tiyatro başka, o bizim asli ve ebedi sevdamız. Sahne bizim hayatımız, kendimizi ifade edebildiğimiz gerçek arena. Bana göre daha samimi, daha sıcak.

M.Haluk Yalçınkaya : Sinema ya da tiyatroda rol aldığınız, en çok hoşunuz giden karakter hangisi ? En çok hangikarakteri canlandırmak istersiniz?                                                                                                            Arzu Tan Bayraktutan: Bütün rollerimi çok sevdim ama Silvanlı Kadınlar’daki Hazal, Kadıncıklar’daki İnci, Töre’deki Zöhre ve Asiye Nasıl Kurtulur’daki Asiye karakterlerinin yeri çok ayrı.

M.Haluk Yalçınkaya: Barbara’nın Doğumu oyunu hakkında biraz bilgi verir misiniz?                                          Arzu Tan Bayraktutan: Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğümüzün ’12 Bölge 12 Kadın Yazar 12 Kadın Yönetmen’ projesi kapsamında, Duygu Ergun’un yazdığı Barbara’nın Doğumu’nu oynuyoruz. Savaşın insanlar özellikle de kadınlar üzerindeki yoğun yıkıcı etkisini anlatan dramatik bir oyun. Yönetmenimiz tiyatro sanatçısı Ece Okay, muhteşem bir iş çıkardı, estetiği plastiği dekoru müziğiyle yarattığı atmosfer tam anlamıyla dört dörtlük oldu. Oyunda ben de oynuyorum. Başta Ufuk Şener olmak üzere, Melike Ergüzen, Adnan Tunalı, Ege Seçkiner, Nurettin Örük, Öykü Esendemir, Gizem Türköz ve Erem Nalcı şahane oynuyorlar ve seyirciden büyük övgü alıyorlar.

Bu güzel röportaj için teşekkür ederim. İyi seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.