Hava Durumu

Barış ve silah pazarı

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2018 12:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2018 12:40
  

Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler’in, üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü, en güçlü organıdır. Birleşmiş Milletler’in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları, tüm üye ülkeler açısından bağlayıcılık taşımaktadır. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nde açık bir şekilde belirtilmiştir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 15 üye ülkeye sahiptir. Bu ülkelerden beş tanesi daimi üye, on tanesi ise seçilmiş üyelerdir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in kurucu üyeleri olan Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti, SSCB ve Çin Cumhuriyeti’nin halefleri olarak, konsey tarafından tanınmışlardır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, kararları veto etme hakkı bulunan daimi üyeler Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile on geçici üye ülke bulunur. Dönüşümlü 10 üye ülke her iki yılda bir Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerle belirlenir. Konsey Başkanlığı ise ayda bir üye ülkeler arasında el değiştirir.

Birleşmiş Milletler’in üyeleri, örgütün hızlı ve etkili hareket etmesini sağlamak için, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında başlıca sorumluluğu Güvenlik Konseyi’ne bırakırlar ve bu sorumluluk gereğince görevlerini yerine getirirken Güvenlik Konseyi’nin kendi adlarına hareket ettiğini kabul edilir.

Peki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin dünyada barışı sağlamak gibi görevi varken en fazla silah satan ülkeler hangileri dersek?

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SİPRİ'nin araştırmasına göre, dünyadaki silah ihracatının yüzde 74'ünü ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya gerçekleştirirken ABD ve Rusya'nın toplam payı yüzde 56. Rusya 2013-2017 yıllar arasında 47 ülkeye silah satışı gerçekleştirdi. Bu satışların yüzde 35'i Hindistan'a, yüzde 12'si Çin'e ve yüzde 10'u Vietnam'a yapıldı. Aynı dönemde ABD 98 ülkeye silah satmayı başarırken, bu satışların yüzde 49'u Yakın Doğu ülkelerine gerçekleşti. Dünyanın en büyük silah ithalatçısı ise yüzde 12'lik payla Hindistan’dır. Tabi bu oranı daha sonra ise Ortadoğu ülkeleri yer aldı.

Eeee, ne oluyor, nasıl oluyor o zaman?

Barışı konuşan ülkeler nasıl silah pazarını kontrol altına almışla? Nasıl oluyor da dünya barışı derken silahları kolaylıkla satabiliyorlar? İşte mesele bu.

Artık dünya gençliği olarak bu olup bitenleri görmeliyiz. Demokrasi naraları atan ülkelerin aynı zamanda silahı satmak adına çeşitli olayların içinde olduğunu görmelidir. Gençler diyorum çünkü bugünün ortakları oldukları için.

Silah pazarına hakim olan ülkelerin gençleri ve diğer vatandaşları doğu ülkelerine bakarken ne kadar yobazlar, ne kadar kan düşkünü ülkeler diye düşünmektedir. İşte asıl Dünyaya ve silah tüccarı olan ülkelerin vatandaşlarına, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi ülkeleri olup nasıl olurda silah şampiyonu olabiliyorlar açıkça anlatılmalı. İşte o zaman görülecek ki vahşetler nasıl kurgulanıyor. İşte o zaman görülecek ki masum insanları niye canları boşuna gidiyor ve yine görülecek ki barış çığlıkları atan ülkelerin vatandaşları kandan besleniyor olduklarını…

Biz buradan bunları görüyoruz ve artık diğer ülkelerin vatandaşlarını bunu açıkça göstermeliyiz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.