Hava Durumu

Başka bir eğitim sistemi mi?

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2017 12:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2017 12:25
 Bugüne kadar silaha yatırılan para kaleme yatırılmış olsaydı tartışılacak çok az konumuz ve mevzuumuz olacaktı.

Türkiye Cumhuriyeti çok ilginçlere ev sahipliği yapan bir ülkedir. Çok şükür dünyanın ihtiyaç duyduğu her şey ne hikmetse coğrafyamızda mevcut. Denizi, mevsimi, enerjisi, suyu, gıdası… Her şeyi üretebilir ya da durumumuz var çok şükür.

Bu kadar imkân varken, coğrafyamız birçok şey noktasında fakir. Gıdadan ilaca, teknolojiden tekstile yani akla ne geliyorsa birçok şey için yabancı ülkelere el açmaktayız. Bu isyanım niye diğer ülkeler ile bu kadar çok iletişimdeyiz diye değil, tabi ki farklı ülkeler ile ticaret yapılmalı, tabi ki gidilmeli ve gelinmeli. Bunlara hiçbir itirazım yok. Mümkünse daha da fazlasını yapmak gerekiyor. İtiraz etiğim kısım ise ham madde ve imkan varken üretici veya geliştirici olamamaktır. İşte bu benim çok garibime gidiyor. İnsanlar üretemedikleri için tek tek ülkeden ayrılmaya başladı. Ülkeye üretim katkısı olması gerekirken başka yetenek avcısı ülkeler bu kişileri bünyelerine katarak kendi ülke menfaati için çalıştırmaya başladı. Günümüzde ise göç dalgası devam ettiğini açıkça görmekteyiz.

Türkiye Cumhuriyetinde her yıl düzenli olarak birileri, ya eğitim sistemine yama yapıyor, ya da geriye dönülmez köklü değişiklikler yapmaktadır. Düzenli olarak diyorum çünkü hiç bir şey oturmadan, insanlar daha konuyu veya iyileştirmeyi fark edemeden bambaşka bir sistem insanların karşısına çıkılmaktadır. Bu durumu anlamak zor olduğu gibi anlam vermekte mümkün olmamaktadır. Bu değişiklikler toplumda nasıl etkiler yaratığı ile kimse ilgilenmediği gibi kötü gidişattan kendisini de sorumlu tutmamaktadır. Gün kurtuldu mu gerisi zaten hiç önemli değil.

Getirilen veya getirilecek sistemin yanlışından doğrusundan bahsetmiyorum. Anlatmaya çalıştığım şey her şey ortada yapılması gereken şeyler belliyken, niçin bu büyük yanlışlıklar yapılıyor. Ama ne yazık ki dediğim gibi eğitimin bu denli kötü gitmesinden menfaat duyanlar var ki böyle oluyor.

Bir örnekle yapılması gerekenleri buradan açıklayayım. Bu sadece bir örnek. Eğitim sistemi sadece Milli Eğitim Bakanlığının sorumluğunda olan bir olgu olmaktan çıkmalı. Devletin her birimi ve bakanlığı konuya sahip çıkmalıdır. Bu iş Milli Eğitim Bakanlığın diye kendisini bu işlerden soyutlamamalı. Bu bilinç ışığında devlet programı olarak altyapılar kurulmalı, personeller istihdam edilmeli.  Okullarda öğrenciler 5 yaşından itibaren yetenekleri ve becerileri doğrultusunda yönlendirilmeli. Bu izleme 20’li yaşlara kadar yapılmalı. 20’li yaşlara gelmiş gençler ise yetenekleri ve becerileri doğrultusunda yaşama adapte edilmelidir. Süreç uzun ve zorlu. İşte o nedenle ki devlet topyekun konuya sahip çıkmalı. Bu duygu ve yoğunluğa haiz olmayan görevliler ise devletteki görevine bakılmaksızın cezalandırılarak uzaklaştırılmalı. İşte o zaman görünkü büyük ve önemli sonuçlar alınmaya başlanacaktır.

Yineliyorum ama bu sistemin bu denli karışıklığından menfaat elde eden kişiler olmasa bu dediklerim yapılır.  Ne yazık ki insanların kaşıyla, gözüyle uğraşırken hem gençleri kaybediyoruz hemde güvenme duygusunu yitiriyoruz.

Kimse dememeli ki dünyada şu konuda çok zenginiz. Beyler/Bayanlar birbirimizi kandırmayalım. Zenginiz dediğimiz her şeyde bir yama mevcut. Her şey her an değişmeye açık. Bugün övünmemiz gereken şeylerin tıpta, yapay zekada, teknolojide, ekolojide, eğitimde, demokraside, hakta, hukuktaki başarılarımızla olması gerektiğini unutmamalıyız. Başka konulardaki başarılar saydığım örnek konuların yanından geçemez bile. Bunu da böyle bilelim. Yeni gelecek sistem herkese hayırlı olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.