Hava Durumu

Birden fazla işyerinde çalışma

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2020 10:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2020 10:09
 Merhaba Sevgili Dostlar;

Bugün yazımız birden fazla işyerinde çalışması olanları ilgilendirmektedir.  

Çalışan aynı anda hem sigortalı hem BAĞKUR’lu hem de emekli sandığına tabi çalışamaz. Ancak kişi SSK lı olarak birden fazla işverenin yanında çalışabilir. Hizmet akdine tabi çalışan kişi, daha önceki işyerinde sigortalı diye ikinci işveren tarafından çalıştırdıkları kişiyi SSK ya bildirmezlik yapamaz. Her iki işveren de çalıştırdıkları kişiyi çalıştırdıkları kadar SGK ya bildirmek zorundadırlar. Bildirilmediğinin tespiti halinde işveren sigortasız işçi çalıştırıyor muamelesi görerek İdari Para Cezası uygulanır.

Eğer sigortalı birden fazla işverenin yanında çalışıyorsa her işveren tüm sigortalılar için verdiği APHB si ile çalıştırdığı kişiyi SGK ya bildirmek zorundadır. SGK’ya ayrı ayrı verilen APHB elektronik ortamda birleştirilir yani bir işverende 20 gün diğer işverende 20 gün bildirim yapılmışsa SGK kanununa göre bir ayda 30 günden fazla çalışma olamayacağı için aylık çalışma günü 30 olarak kabul edilir, ancak ödenen primler gösterilen gün gibi hesaplanmaz birinci işveren 1000 TL ikinci işveren 1000 TL prim ödemiş ise çalışanın primi o ay için 2000 TL ödenmiş sayılır. Ancak bu toplanan ücretler sigorta Prim tavanını aşıyorsa tavanı aşan kısmı dikkate alınmaz.

Sigortalının aynın anda birden fazla işveren tarafından bildirimde bulunulması hem ay içindeki günlerin 30 ‘a tamamlanması hem ’de yüksek prim ödenmesi nedeniyle çalışana Emekli maaşının yüksek olması avantajını sağlayacaktır. Bu nedenle birden fazla işverenin yanında çalışanların işverenlerine sigortalılığının sağlanması hususunda baskı yapmaları hem yasal sorumluluktur hemde menfaatlerine olacaktır.

SSK lılar birden fazla işverenin yanında çalıştıklarında çalıştıkları tüm işverenler tarafından ayrı ayrı sigorta yapılması gerekir iken Bağ Kur lular için bu uygulama geçerli değildir. Yani bir bağkurlu işverenin birden fazla işyeri var ise veya birden fazla şirket ortaklığı varsa her birinden dolayı ayrı ayrı bağkurlu olması gerekmez sadece bir işyerinden olacağı bağkur sigortası yeterli olacaktır.    

Yeniden görüşmek üzere sağlıklı kalın huzurlu kalın. Dostça kalın.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.