Hava Durumu

En Kötü Film Ödülleri

Yazının Giriş Tarihi: 13.05.2017 19:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.05.2017 19:16

Sinema  salonlarında, televizyon, internet kanallarında onlarca film ve diziler yayınlanıyor. Bazıları çok seviliyor  beğeniliyor, seyirci izlenme rekorları kırıyor. Bazıları hiç seyredilmiyor.  Peki hangi film güzel ya da kötü bunu nasıl anlarız?  Bazı filmler çok tutuluyor, severek izleniyor  ama basında en kötü film deniyor. Biraz karışık bir durum.

Dünya'nın en kötü filmlerini IMBD belirlemiş, daha doğrusu bu sitenin 57 milyon ziyaretçisinin verdiği puanlamalarla belirlenmiş. Türkiye için oylama sonucu belirlenen filmleri yazayım; 1. Emret Komutanım: Şah Mat(2007),  2. Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (2006) M. Ali Erbil gene ortalığı karıştırdı,  3.Keloğlan Kara Prens'e karşı(2006),  4.Hababam Sınıfı 3,5 (2006) ,                                              Dünya da seçilen en kötü filmler listesi ise ;  1. Joker adlı bir hint filmi 2012 yılında çekilmiş, 2.Bratz (2007),  3.Monstrosity (1963), 4. Blubberella (2011) ve Levottomat 3 (2004), kısacası  bu filmleri dünya da beğenilmiyor, diyebiliriz.

Sadece IMBD 'de oylama ya da seçmeler yapılmıyor. Önce Türkiye’deki  kötü filmler festivallerine bakalım. Altın Kestane Ödülleri, İnternet portalı "Arka Pencere’nin”  dokuz senedir derecelendirme yaptığı bir organizasyon. 2016 yılının değerlendirmesine gelince;  En fena film "Adam mısın!"  en Fena yönetmen "Emir Khalilzadeh". En fena Oyuncu "Rasim Ozan Kütahyalı" bir de Alarm Zili Ödüllü'nü Çağın Irmak' a verildi.                                                                                                                                                               Bu en kötü filmler festivali birde  "Altın Bamya" ödülü var. Bu da cinsiyetçi ayrımcılığını  topluma aşılayan filmlere nokta koyan bir derecelendirme. Türk toplumundaki erkek bakış açısını yumuşatmak, kadınlara bakış açısını ehlileştirmek amacı taşıyan bir festival. Bu festival, Filmmor Filmleri Festivali kapsamında verilen ödüller. Bu sene Recep İvedik bir ilke imza atarak, Film, Senaryo, Erkek Karakter ve Üç buçuk Bamya ödüllerini topladı. Benimde beğenmediğim "Vezir Parmağı" filmine uyarı pardon mansiyon verildi. Vezir parmağı filminin mansiyon almasının sebebini de yetkililer şöyle açıkladı "Tarihsel süreç içerisinde kadının cinselliğine getirdiği epistemolojik yaklaşım" ödülleri hayli ilginç Bir kilo karışık dilber dudağı ve  hanım göbeği verildi, aman tadımız kaçmasın.

Olaya biraz da global bakalım. Dünya'da yani gene Amerika da 1980 yılından bu yana kimsenin pek almaktan hoşlanmadığı  Golden Raspberry awards ödülü veriliyor. Bu ödülle yaygın adıyla Razzie Awards da deniyor. Bu ödül sıralaması  ya da ödül fikri "Everything i know learned at the movies " kitabının yazarı ;  John jb Wilson dan çıkmış. en iyi film oscarları gibi, en kötü oscarlarını da 37 yıldır belirliyorlar.Bir nevi oscarı tersi film festivali.37. Razzie (ahududu) Ödülünü kazanan filmler belli oldu. 1.Hillary: Amerika, 2. Batman ve Superman.

Yanlış anlaşılmasın, bu seçmeler yüksek bütçeli ve çok şey beklenen prodüksiyonlara veriliyor. Recep İvedik, Dünyayı kurtaran adamın oğlu bunlar yüksek bütçeli filmler, bunun yanı sıra ahududu ödülünün devamlı adayı  Sylvester stallone, Laurence Oliver, Türkiye’de ise Mahsun Kırmızıgül, Şahan Gökbakar bu ödülleri alan ya da almaya aday aktörler.                                                                                          Sorun  burada, bu kadar büyük harcamalar yapıp toplumun istediğini vereceğim diye saçmalamalar. Her kesin bir hayali vardır. Tabi bu hayal gerçeğe yakın ya da anlaşılabilir olması gerekir. Yoksa iş içki masasında dünyayı kurtarmaya döner. Sabah olup da ayılınca hepsi yalan olur. Sinema sanatı her konu hakkında bilgi birikimi, toplum psikolojisini gerektiğinde ideoloji, tarih ve daha bir çok konuda bilgi sahibi olunmasını gerektirir.

Yani demem o ki, size ödülsüz günler dilerim.İyi seyirler.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.