Hava Durumu

1. Murad İmarethanesi açılıyor

Tarih şehri Bursa’nın en önemli eserlerini bünyesinde barındıran Osmangazi’de bir tarihi miras daha yenilenerek ayağa kalkıyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, restorasyon çalışmaları yüzde 65 oranında tamamlanan Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi’ni yıl sonuna kadar hizmete açmayı planladıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2017 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2017 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
1. Murad İmarethanesi açılıyor
 Restorasyon çalışmaları devam eden Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi’ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Mustafa Dündar, “Resmi kayıtlara göre 1367-1385 yılları arasında Sultan 1. Murad Hüdavendigar Han tarafından yaptırıldığı bilinen imarethane, geçmişte birçok kez yenilenmiş. En son 1800’lü yıllarda yaşanan büyük Bursa depreminin ardından yapılan restorasyon ve yenileme çalışmaları sırasında aslından çok şey kaybedilmiş. Rastgele sıvalar yapılmış, orijinal doku kaybolmuş. Yürütülen çalışmalar sırasında bizler burasını aslına uygun şekilde yeniden ortaya çıkartıyoruz” dedi.
Bursa’nın bir tarih şehri olduğunu, Osmanlıyı kuran bu şehirde ilk Osmanlı dönemi eserlerinin de bir hayli fazla olduğunu ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Osmangazi Belediyesi, tarihi mirasa sahip çıkma noktasında Türkiye’ye örnek olmuş bir belediye. Osmangazi’deki tarihi eserler bir bir yenilenip ayağa kaldırılıyor. 1. Murad İmarethanesi de zamanla yıpranmış, eskimiş bir haldeydi. Bizler de buranın restorasyon çalışmalarına başladık. Bu tarihi mekanda ciddi yıpranmalar vardı. Sıvalar sökülmüş, çatısı çürümüş ve kullanılamaz haldeydi. Restorasyon çalışmaları kapsamında ahşap tavan kaplamaları söküldü. Yer döşemesi söküldü. Zemin araştırmaları için kazı yapıldı. Kapı ve pencereler söküldü. Duvarlara derz dolgusu yapıldı. Bu restorasyon çalışmaları ile birlikte bunlar tamamen yenilenerek aslına uygun şekilde yeniden ortaya çıkartılıyor. Geçmişte nasılsa, yapılan kazılar sonucu bunlar tamamen ortaya çıktı. Şu anda çatı ve kiriş koyma çalışmaları yapılıyor. İnşallah ekim-kasım gibi burasını yeniden hizmete açmış olacağız” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.