Hava Durumu

“Aile Şirketlerinin Kurtuluş Reçetesi Kurumsallaşmadır”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Akademi kapsamında Bursalı firmalarla buluşan New York ve İstanbul Baroları Avukatı Burçak Ünsal, serveti korumanın, sahip olmak kadar zor bir süreç olduğunu belirterek, “Aile şirketlerimiz mutlaka kurumsallaşmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2017 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2017 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
“Aile Şirketlerinin Kurtuluş Reçetesi Kurumsallaşmadır”
 BTSO Akademi ile Bursa iş dünyası ile bir araya gelen New York ve İstanbul Baroları Avukatı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burçak Ünsal, aile şirketlerinde kurumsallaşma hakkında bilgiler paylaştı. Programın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, aile şirketlerinin ekonominin büyümesine öncülük ettiğini söyledi. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 98,8’inin KOBİ, bunların da yaklaşık yüzde 95’inin aile şirketi kimliği olduğunu söyleyen Onur, “Aile şirketlerinin sayıları ne kadar fazla olsa da ömürleri o kadar uzun olmuyor. Şirketlerimizin geleceği için mutlaka kurumsallaşmaya önem vermeliyiz” diye konuştu.

 

“EĞİTİMLERDEN FAYDALANIN”

Aytuğ Onur, BTSO Akademi kapsamında 160’ı aşkın eğitim programı ile 13 binden fazla kişiye eğitim verdiklerini belirterek, “BTSO olarak ekonomimize yeni girişimciler yetiştirmenin yanı sıra şirketlerimizin çalışanlarının da gelişimine büyük önem veriyoruz. Bursa iş dünyası temsilcilerimizi ve çalışanlarımızı, uzman isimleri ağırladığımız BTSO Akademi eğitim programlarımıza bekliyoruz” diye konuştu.

 

“AKRABALIK İLE ORTAKLIK AYNI ŞEY DEĞİL”

Avukat Burçak Ünsal, aile şirketlerinin ülke ekonomileri için son derece önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Şirketler ile ailenin ya da akrabalık ile ortaklığın aynı şey olmadığının altını çizen Ünsal, aile şirketlerinin yeni kuşaklara ulaşmamasının en büyük sebebinin aile bireyleri arasındaki anlaşmazlıklar olduğunu belirtti.

 

“AİLE ANAYASASI” VURGUSU

Ünsal, aile şirketlerinde kurumsallaşmanın öncelikli şartlarından birisinin ‘Aile Anayasası’ olduğuna dikkat çekti. Aile ilişkilerinin kurumsallaşmasını, krizlere karşı ayakta kalmasını ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamak için bir ‘Aile Anayasası’nın oluşturulması gerektiğini ifade eden Ünsal, “Aile anayasası aileye ve ailenin şirketiyle ilişkisine ait yazılı ve yazısız normlardır. Bu temel kurallar, aile şirketlerine rehber vazifesi görecektir. Aile üyeleri tarafından kabul edilen, tüm aile bireylerine adil şekilde uygulanan ve aksi halinde yaptırımları olan kurallar bu anayasada yer alacaktır. Aile Anayasası bu özelliğiyle şirketlerin nesilden nesile geçmesine sağlayacaktır” diye konuştu.

 

“SERVETİ KORUMAK, OLUŞTURMAK KADAR ZOR”

Ünsal, servet korunmasının en az servet oluşturulması kadar zorlu bir süreç olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Servet oluşturmak çok zor, onu yönetmek, büyütmek ve sürdürülebilir kılmak daha da zordur. Anlaşılan o ki en kolay serveti yok etmektir. Bu yüzden aile şirketlerinde kurumsallaşma yapısının oluşturulmasına büyük önem verilmelidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.