Hava Durumu

ANTİKA EŞYALARA İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Antika eşyalara ilgilinin arttığını ve antika eşyaların atmosferini tatmak isteyenlerin bu tür ürünler satan dükkanlara akın etiğini söyleyen Osmangazi Antikacılar Derneği Başkanı Murat Seren ile güzel ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2019 00:12
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2019 00:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
ANTİKA EŞYALARA İLGİ  HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
 

Eski ve şu yıldan bu yıldan kalma diye evimizde tutmak istemediğimiz ve ya attığımız eşyaların her birinin tek tek  farklı bir hikayesi, anası, yaşamışlığı olduğunu unutuyoruz modernleşen dünya ile. Ama bu eşyaların geçmişimiz, dünümüz ve ya bir bakmışsınız yarınımız olacağının farkında olan insanlar mevcut. Antikacılar ve antika severler.. Bu kapsamda bizde dedesinin yanında antika eşyalara merak sararak bunu hobi haline getirmiş Osmangazi Antikacılar Derneği Başkanı Murat Seren ile güzel ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

HOBİ OLARAK BAŞLAMIŞ

Antikacılığa nasıl başladığını sorduğumda Murat Seren, geçmişe dalıp giderek dedesinin yanında başladığı antikacılık macerasını anlatmaya başlıyor.  “Dedemin yanında başladım antikacılığa, ondan geçmişe ait her objenin bir hikayesi olduğunu, bu hikayelere ulaşabildiğiniz zaman bulduğunuz eşyalar değerli olduğunu öğrendim. Bu mantıkla baktığınız zaman aslında eski eşyalara sahip çıkmak savurganlığı önleyici bir şey, alıp satacaksınız hurda olacak ve yaşanmışlıklarıyla anılarıyla beraber ziyan olacak yok olacak. Bende eşyaları korumak için girdiğim bu serüvenin bir süre sonra hobim haline geldiğini gördüm” diyor.  

GEÇMİŞİN İZLERİ

Bir sevda işi olarak gördüğü antikacılığa olan tutkusu çerçevesinde Osmangazi Antikacılar Derneği’ni kurduğunu söyleyen  Murat Seren, antika severlerin derneklerinde,  1800 yıllardan kalan silahlar, tarihi neşelendiren plaklar, bir dönemin tutkunu olduğu kasetleri, geçmişten bu güne tüm aradıklarını bulabileceklerini söylüyor.  Hem kendine dükkan olarak aldığı hem de dernek binası olarak kullanılan Abdal Simit Fırının yanındaki iki katlı binada 40 bin parça ürünün sergiliyor. Çocukluğundan biri biriktirip 1994 yılından bu yana topladığı antikaları odakları, tavanları ,duvarları ve bahçesinde sergilediği tarihi binanın olduğu sokağa  girdiğiniz andan itibaren kulağınıza gelen bir dönemin tutkuyla dinlediği plak sesleri sizi karşılıyor.

BİRAZ HAYAL GÜCÜ BİRAZ BECERİ

Tadilat gereken eşyalara nasıl bir yöntem uygulandığını sorduğumuzda Murat Seren, bizlere son olarak 1905 yılında evlerde kullanılan bir örneğinin de Bursa Ulucami’de bulunduğu gaz lambasını çöpe atmak yerine restore edip eski haline çevirdiğini ve evinde bulunan antika parçaları kullanarak yeniden hayat verdiği gaz lambalarının alıcısına ilk günkü ihtişamıyla beklediği örneğini veriyor.   Bu tarz eşyaları insanlar eski olduğu için çöpe atıyor diyen Seren , “Fakat hayal gücü ve el becerisiyle birleştiğinde muazzam bir eser olacağını bilmiyorlar.Bu gaz lambası sadece orta gövdeden ibaretti. 1905 yılında özel olarak üretilen, evlerde ve camilerin kandillerinde yer alan bu eser tek parça olarak kullanıma uygun hale getirmeyi planladım. Elimde mevcut olan diğer antika avizelerin parçalarını  ve lamba camlarını kullanarak bir şaheser niteliğindeki eseri restore ettim. Bu tarz ürünler eski olduğu için uygun  parçalar bulmakta vatandaşlar zorlanıyor ya da uğraşmaktan kaçarak çöpe atıyor. Halbuki bu parçalar çok değerli ve nadide şeyler, eskiyi yeniden kullanmak için biraz hayal gücü biraz da el becerisi  gerekiyor. Biz Antikacılar Derneği olarak vatandaşlarımıza bu eserlerin önemini ve değerini anlatıyor,çöpe atmak yerine farklı yerlerde değerlendirmelerini öneriyoruz.Eğer kendi mekanları yoksa bize getirsinler bizler bu parçaları restore edip yeniden vatandaşlarımızın kullanımına sunabiliriz ”dedi.

BİR GÜN YOLUNUZ DÜŞERSE

Eğer bir gün yolunuz düşerse Abdal Simit Fırını Yanında Bursa Osmangazi Antikacılar Derneği  Tuzpazarı 12.Fırın Sokak No.9 Bursa  Kültür ve Sanat Evi’ne uğramadan geçmeyin. Burada  hem antika eserleri  yerinde gezip görme ve inceleme yaparken, çayın yanında gül lokumu ve bisküvi, kahvenin yanında erdem şekeri ve bir de el yapımı Osmanlı Şırasını tıpkı eski günlerdeki sunumu ile nostalji sanat müziği eşliğinde tadına varmadan buradan ayrılmayın diyor, Antikacı Murat Seren.  Ayrıca Murat Seren Antika Dükkanının bir odasını buraya gelen ziyaretçilerin oturup soluklanması ve bir şeyler içmeleri için de  şark köşesi olarak düzenlemiş.

GENÇLERE TAVSİYELER

Son olarak vatandaşlara antika eserler hakkında önerisi var mı diye sorduğumuz da Seren,  gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Gençlerin eski eşyalara sahip çıkması gerekiyor. Gençler muhakkak geçmişten kendilerini ilgilendiren, hoşlarına giden objeleri toplasınlar bir raf, bir dolap yapsınlar. Ellerine geçen objeler belki ileride çok değerlenebilir. Hem para kazanabilirler hem de geçmişlerine sahip olurlar” dedi.

HABER: OSMAN ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.