İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar ayları ile birlikte ortaya çıkan
şikâyetlerin önemsenmesi gerektiğini bildirdi. Baysal, bahar yorgunluğunun, baharın
gelişiyle ortaya çıkan ve ortalama iki üç hafta süren halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik
hali olduğunu belirtti.
Haber Giriş Tarihi: 19.05.2020 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2020 00:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Özel Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, "Boyun, sırt,
omuz ve yaygın eklem ağrıları, mide bağırsak sisteminde değişikliğe bağlı olarak mide
ağrıları, şişlik, gaz, kabızlık ve ishal, iştah değişiklikleri, nöropsikiyatrik değişikliklere
bağlı olarak sinirlilik, baş ağrısı, sıkıntı, uyku düzensizlikleri, cilt, kalp, tansiyon ve
şeker hastalıklarında artış görülür. Bahar aylarında havadaki ısı, ışık, nem ve havadaki
iyon değişikliklerine bağlı olarak insan metabolizmasında da değişiklikler olur.
Hormonal bir takım değişikliklere bağlı olarak mide şikâyetlerinde artış veya mide
hastalıklarının nüksü, tansiyon ve şeker regülasyonunda bozulma görülür. Yine bahar
aylarındaki hareket ve beslenme alışkanlığındaki değişiklik de bahar yorgunluğunun
ortaya çıkmasına neden olur." dedi.
BOL SIVI TÜKETİN
Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, açık havada
yürüyüş, günlük duş almak, bol sıvı tüketmek, az ve sık aralıklarla beslenmek, vitamin
ve mineral içeriği zengin içecek ve yiyecekler tüketmek, hobilerle uğraşmak, müzik
dinlemek, sigara, alkol ve kafein içeren gıda tüketimini azaltmakla yorgunluktan
korunulabileceğini kaydetti.
Düzenli egzersiz, stres ve gürültüden uzak durma, manyetik xnxx ortamlardan uzak durma,
cep telefonu ile uzun süre konuşmama, sağlıklı beslenme, düzenli ve yeterli sıvı
tüketme, kola, alkol, çay ve kafein gibi metabolizmamızı uyaran sıvıları fazla
tüketmemekle de yorgunluktan korunabileceğini vurgulayan Dr. Baysal, şöyle devam
etti:
"Vücudumuzun dehidrate, susuz kalması susuzluğun düzeyi ile ilintili olmakla birlikte
yorgunluktan komaya kadar değişen ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Düzenli
egzersiz olarak sabah veya akşam yürüyüşleri, bisiklet kullanma, jimnastik yapılabilir.
Bahar yorgunluğundan korunmak için beslenmeye dikkat
Dr. Serdal Baysal , ‘’Bahar aylarında vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı arttığı için
bol sebze ve meyve tüketilmeli. Sıcak havalarda artan su ihtiyacı nedeniyle günlük 2-
3 litre sıvı alınmalı, alkollü ve kafeinli içecekler mümkün olduğunca az tüketilmeli,
karbonhidratlı gıdalar yorgunluk ve dikkatsizliğe neden olduğu için az tüketilmeli. Ağır
yemekler yerine sebzeli ve zeytinyağlı gıdalar tercih edilmeli, kavurma ve ızgara etler
yerine de haşlama etler tüketilmelidir. Yorgunluk, bir hastalık değil bir şikâyettir.
Birçok hastalıkta yorgunluk ilk bulgu olabilir, bu nedenle uzamış yorgunluklarda
mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
BAHAR İLE GELEN ŞİKÂYETLERİ ÖNEMSEYİN
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar ayları ile birlikte ortaya çıkan şikâyetlerin önemsenmesi gerektiğini bildirdi. Baysal, bahar yorgunluğunun, baharın gelişiyle ortaya çıkan ve ortalama iki üç hafta süren halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik hali olduğunu belirtti.
3 litre sıvı alınmalı, alkollü ve kafeinli içecekler mümkün olduğunca az tüketilmeli, karbonhidratlı gıdalar yorgunluk ve dikkatsizliğe neden olduğu için az tüketilmeli. Ağır yemekler yerine sebzeli ve zeytinyağlı gıdalar tercih edilmeli, kavurma ve ızgara etler yerine de haşlama etler tüketilmelidir. Yorgunluk, bir hastalık değil bir şikâyettir. Birçok hastalıkta yorgunluk ilk bulgu olabilir, bu nedenle uzamış yorgunluklarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı dedi.
En Çok Okunan Haberler