Ramazan ayında 17 saat boyunca tutulan orucun ardından bayramla birlikte aşırı ve hızlı gıda
tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aksi halde sindirim sistemi, kalp,
tansiyon gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.
Haber Giriş Tarihi: 22.05.2020 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2020 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bu yıl yaklaşık 17 saat boyunca tutulan oruç sebebiyle üç ana öğün yerine kısa sürelerle ara
öğün olmadan iki ana öğün tüketildiğini belirten uzmanlar, bayramla birlikte dengeli ve
sağlıklı beslenmenin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. 1 ayda değişen beslenme
alışkanlıkları ve vücut metabolizmasının bayramda aşırı ve hızlı gıda tüketilmesiyle tepe taklak
olacağını belirten Medicana Bursa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim
Üyesi Murat Keskin, "Başta sindirim sistemi, kalp, dolaşım sistemi, şeker gibi
vücudumuzun birçok sisteminde bazı sağlık problemleri meydana gelecek. Bayramlarda
geleneksel Türk misafirperverliği ile sunulan gıdaları aşırı miktarda ve birden tüketmek
midede aşırı gaz, şişlik, hazımsızlık, bulantı, bağırsak problemleri gibi sindirim sistemi
rahatsızlıklarına yol açabilir, hatta altta yatan hastalığı olanlarda kalp krizi, ani tansiyon ve
şeker yüksekliği gibi ölümcül sonuçları olan hastalıkları tetikleyebilir. Sindirime ağızdan
başlanmalı, bu sebeple gıdaları iyi çiğnemenin ve azar azar tüketmenin oldukça önemi
büyüktür" dedi.
Ramazan bayramı ile birlikte mideyi fazla zorlamamak adına sağlıklı ve dengeli ile bir kahvaltı
ile güne başlanmasında fayda olacağını belirten Keskin, "Kahvaltıda ağır yağlı yiyeceklerden
sucuk, salam, kavurma, hamur işleri yerine tam buğday, çavdar, haşlanmış yumurta, az yağlı
peynir, zeytin, domates ve salatalık tercih edilmelidir. Kahvaltı ile beraber 3 ana öğün, 3 ara
öğün şeklinde gıdalar tüketilmeli, günlük sıvı alımı 2-2,5 litreye çıkartılmalıdır. Bayramın ilk
günü ağır yağlı yemeklerden ve aşırı, şerbetli tatlılardan kaçınılmalıdır. Kan şekerini birden
yükselten ve enerji içeriği yüksek olan hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih
edilmeli, asitli-gazlı içecekler, hazır meyve suları yerine ayran, taze sıkılmış meyve suları, az
şekerli komposto ve limonata içecek olarak seçilmelidir. Bayramlarda sunulan şeker, çikolata,
baklava ve diğer şerbetli tatlılara ‘hayır’ diyebilmeyi öğrenmeliyiz" diye konuştu.
Bayram ikramlarının vazgeçilmezleri olan çay ve kahvenin aşırı tüketilmesinin bu içeceklerin
içerdikleri kafein nedeniyle sık idrara çıkma, uykusuzluk, çarpıntı gibi rahatsızlıklara sebep
olabileceğini belirten Dr. Keskin, "Günlük fiziksel aktivitelerin artırılması sindirim sistemin işini
kolaylaştırır. Günlük yarım saat yürümek kilo alımını engellediğini gibi kalp-dolaşım sistemi için
birçok faydası da vardır" ifadelerini kaydetti.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bayram İçin Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri
Ramazan ayında 17 saat boyunca tutulan orucun ardından bayramla birlikte aşırı ve hızlı gıda tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aksi halde sindirim sistemi, kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler