Hava Durumu

BGC ödülleri sahiplerini buldu

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından 40 yıldır geleneksel olarak organize edilen BGC Başarı Ödülleri Yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri Basın Kültür Sarayı Uğur Mumcu Sahnesinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2018 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2018 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
BGC ödülleri sahiplerini buldu
 Bursa protokolünün ve basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 2017 yılında yayınlanan 157 eserin değerlendirildiğini ve 15 esere başarı, 15 esere de mansiyon ödülü verildiğini söyledi.

Başkan Kolaylı, yarışmanın geçtiğimiz yıl vefat eden BGC üyeleri Yusuf Kotaman, Orhan Can ve Özcan Ciyer adına gerçekleştiğini belirterek, “Arkadaşlarımızı özlem ve rahmetle anıyor, ailelerine ve meslektaşlarımıza sabır diliyorum. Onları unutmayacağız” dedi.

Konuşmasında basının sorunlarına ve çözüm önerilerine geniş yer veren Kolaylı, “Demokrasilerin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu 15 Temmuz darbe girişiminde net biçimde ortaya koyan medyanın sorunlarının çözülmesi, insanımıza ve ülkemize yapacağımız en önemli katkıdır” diye konuştu. Kolaylı şöyle devam etti:

“Sektörümüzde yaşadığımız en önemli sorunumuz, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir. Demokratikleşme ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından, bu güne kadar yapılan düzenleme ve iyileştirmelere rağmen; ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; ifade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir.”

Konuşmasında, basın sektöründe mesleki standartların olmadığına da işaret eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “Gazetecilik, eğitimine ve birikimine bakılmaksızın herkesin kuralsızca yapabildiği bir meslek konumundadır. Bu sorunun çözümü için beklentimiz, dünyadaki uygulamalar ve ülkemizdeki diğer meslek odalarının yasaları örnek alınarak, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Yasası’nın, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmasıdır” diye konuştu.

5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’a da dikkat çekerek, basın işkolunda “gazeteci” olarak çalışan kişiler ile işverenleri arasındaki ilişkilerin bu kanunla düzenlendiğini hatırlatan Kolaylı, “Bu yasanın günümüz koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi sadece biz gazetecilerin değil, toplumumuzun bir ihtiyacıdır.  Bu nedenle söz konusu kanunun yeniden ele alınarak, elektronik medyayı da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

Konuşmasında yerel gazetelerin basın ilan tarifesinde artış beklediğini vurgulayan BGC Başkanı Kolaylı, sözlerini, “Anadolu’da yayınlanan yaklaşık 1200 gazete ile bu gazetelerde çalışan binlerce basın çalışanı, yaklaşık 2 yıldır “resmi ilan fiyat tarifesinde” artış beklemektedir. Kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış can suyu olacaktır” diye sürdürdü.

Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliğinin büyük bir gelişim gösterdiğini sözlerine ekleyen Kolaylı, konuşmasını şöyle tamamladı;  

“Sektörde istihdam sağlayan, gazete ve televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen, hatta şantajla kasıp kavuran haber siteleri de yer almaktadır.

Yasal boşluktan kaynaklanan bu sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır ve yasal düzenleme acil olarak yapılmalıdır.  Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da gazeteci sayılarak sarı basın kartı almaya hak kazanmalıdır.

Sorunlarımızı özetleyecek olursak; ülkemiz, basın/medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, mesleki düzenleme zorunluluğundan basını ilgilendiren kurumların yeniden yapılanmasına kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulanmaya konulmalıdır. Bu yenilenme ihtiyacı gün geçtikçe kaçınılmaz hale gelmektedir.”

BGC Başkanı Nuri Kolaylı’nın konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Bursa protokolünün katılımıyla gerçekleşen ödül töreninde ödül alan basın mensupları ve ödül kazandıkları kurumlar ile eserleri şöyle:

 

YUSUF KOTAMAN GENEL HABER DALI

Başarı – Halil Özçoban - Şaka gibi - Hürriyet Bursa

Mansiyon – Sevinç Çelebi – 80 bin nüfusa tek otobüs – A Gazete

Mansiyon – Seyit Gündoğan - Her 6 öğretmenden biri soruşturmalık - Olay Gazetesi

ORHAN CAN SPOR HABER DALI

Mansiyon - A. Cemal Ekentok - Yazıklar olsun kaleciye bıçak çektiler - Hürriyet Gazetesi

ÖZCAN CİYER EKONOMİ HABER DALI

Başarı - Zehra Oruç-Bereketlim 1000 köy kadınına gelir kapısı oldu-Dünya Gazetesi

Mansiyon - Ayşegül Güral Aktürk-3 bin kişi destek için esnaf oldu-Olay Gazetesi

MAGAZİN HABER DALI

Başarı - Özge Tezcan-Ünlü oyuncuyu dolandırdılar-Bursa Hâkimiyet Gazetesi

Mansiyon - Fırat Toraman-Demet sahnede Okan kavgada - Olay Gazetesi

GENEL FOTOĞRAF DALI

Başarı - Alper Tüydeş - Dostlukları film olacak – İhlas Haber Ajansı

Mansiyon - Sergen Sezgin- Heybetin gölgeleri - Anadolu Ajansı

MAGAZİN FOTOĞRAF DALI

Başarı - Samet Doğru- Sünnet çocuğu - İhlas Haber Ajansı

RÖPORTAJ ARAŞTIRMA İNCELEME DALI

Başarı - Nagihan Görken - Bir barış projesi: Taş Mektep - Bursa Travel Dergisi

Mansiyon - Ece Erdenk - Suçlu muyuz? - Yeni Marmara Gazetesi

Mansiyon – Yasemin Özkerem – Rallinin görsel hafızası hızlı co’pilot Elif Tavukçuoğlu - Kent Gazetesi

GENEL KÖŞE YAZISI DALI

Başarı - Turgay Akbulut - Salon yok ama inanç var - Yeni Dönem Gazetesi

Mansiyon – Erol Nural - Sevgiliye – Bursa Haber Gazetesi

Mansiyon - Hatice Dal - Bürokrat yorgun olunca çocuklar gözyaşı döküyor - A Gazete

SPOR KÖŞE YAZISI DALI

Başarı - Engin Aksöz - İki güzel insan cennette buluştu - Yeni Dönem Gazetesi

Mansiyon - Tolgay Ataokay - En büyük hayalim Brossia Dortmund gibi olmak - Bursaport.Com

GENEL MİZANPAJ DALI

Başarı – Fatma Dillioğlu – Yeni Marmara Gazetesi

Mansiyon – Erol Benzer – EkoHaber Gazetesi

SPOR MİZANPAJ

Başarı – Cem Kayır – Olay Gazetesi

Mansiyon – Uğur Dindar - Bursa Hakimiyet Gazetesi

MAGAZİN MİZANPAJ

Başarı – Senem Salı - Bursa Hakimiyet Gazetesi

TV GENEL HABER DALI

Başarı – Kürşad Kapıcıoğlu - Olay TV

Mansiyon – Derya Demir – AS TV

TV GÖRÜNTÜ DALI

Başarı – Uğur Uslubaş - İHA

TV PROGRAM DALI

Başarı – Dilek İlhan - Önce Vatan – Line TV

Mansiyon – Bülent Malçok – Yüksek Tempo - Olay TV

ÖZENDİRME ÖDÜLÜ

Tuna Gazetesi – Orhangazi 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.