Hava Durumu

BİR TOST HİKAYESİ: TOSTOSİ

Hayallerinden vazgeçmeden onların peşinden giden bir genç işletmecinin Millet Mahallesi’nde hayata geçirdiği küçük, şirin ve aile sıcaklığı veren ‘Tostosi Tost’ her yaştan Bursalı tost severlere hitap edecek ender mekanlardan.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2019 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2019 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
BİR TOST HİKAYESİ: TOSTOSİ
 

Tüm dünyada ve ülkemizde de rağbet gören ve popülerliliğini hiçbir zaman kaybetmeyen bir yiyecektir tost. Daha sıcak, samimi bir ortamda bol neşe içinde yenerek keyfi çıkan tostun Bursa’daki adresi Millet Mahallesi’nde hizmet vermeye başlayan ve bir genç kadın girişimcinin işlettiği Tostosi. İşletmecisi ve çalışanıyla güler yüzlülüğün, sıcak aile ortamının hakim olduğu ve çocuk, büyük fark etmeden herkesin rahatlıkla gidip, keyifle tostlarını yiyebileceği mekanda bazlama tostundan, sokak tostuna dilediğiniz tüm çeşitleri bulmanız mümkün.

HAYALLERE İLK ADIM

Aslında yemek ve yemek türü işlerle uğraşmayı sevdiğini ve eşinin de kendine verdiği destekle Tostosi’yi açtığını söyleyen İşletmeci Seval Işık, kendi hakkında verdiği bilgilerde Uludağ Üniversitesi’nde 2 yıllık muhasebe eğitimi aldıktan sonra çeşitli yerlerde çalıştığını belirterek, “Her zaman hayalimde böyle bir işin içinde yer almak vardı. Çeşitli yemek ürünleri üzerinde düşüncelerim gidip geliyordu. Makarnacı açmak gibi mesela. Üniversitede okurken de arkadaşlarımla bu konu hakkında hayaller kurardım. Şimdi eşim Oğuzhan Işık’ın desteğiyle ve onunla ortak karar alarak tostçu açtık. Ben böylece hayallerime giden yola başlamış oldum” dedi.

NEDEN TOSTÇU?

8 aylık bir kız bebeğinin olduğunu söyleyen Seval Işık, “ Aslında bebeğim daha çok küçük olduğundan dolayı elbette zorlandığım noktalar oldu. Ama her şeye rağmen vazgeçmedim ve şimdi bu işletmenin sahibiyim. Eşimde benden hiçbir desteğini esirgemedi. Dışarıya çıktığımızda bir yerde bir şeyler yemek istediğimizde hepimiz bu konuda titiz davranıyoruz. Ben aileme yedirmediğim ürünleri başkasına da yedirmem. Ama şöyle bir durumda söz konusu biz şuan küçük bir işletmeyiz ve küçük işletmeler sıcaklığı ve tanınma olarak daha fazla rağbet görüyor o yüzden burayı ve tostçuluğu tercih ettik. Tost üzerine bir yer açma düşüncesine nasıl geldiğimizi söylemem gerekirse, eşimle tanıştığım dönemden bu yana her zaman aklımızdaydı böyle bir yer. Aslında ben bu sektör üzerine istiyorken eşim tam bir araba hayranı olduğu için arabalar üzerine bir yer açma fikrindeydi. Zamanla yakınlarımızla ve eşimle uzun uzun konuştuk ve bir tostçu açmaya karar verdik ve böylece işe koyulduk” şeklinde konuştu.

GENÇ İŞLETMECİ DESTEĞİ

Devlet desteğini düşünüp düşünmediğini sorduğum da ise Seval Işık, “KOSGEB’le işe başlamayı düşündüm ancak onun için KOSGEB tarafından verilen eğitimlere katılmam gerekiyordu ve bu durum çocukla beni zorlayacaktı bu yüzden kendi birikimimizle bu işe başladık. İş yerinin muhasebe işlerini tamamlarken muhasebecim 28 yaşını doldurmayanlara devletin genç girişimci olarak destek sağladığını ve 3 yıl boyunca Bağ-Kur ödemelerinin devlet tarafından yapıldığını söyledi. Genç girişimci olarak bizde bu destekten faydalandık. 28 yaşında bu işletmeyi açtığım için bir yıl boyunca devletten Bağ-Kur desteği alacağım”  diye konuştu.

ESNAFTAN ÖNERİLER  

 Millet Mahallesi’ndeki bu şirin yerin çevredeki esnaf ve vatandaşlar tarafından nasıl karşılandığı hakkında ise Işık,  şöyle konuştu: “Mahalle genelinde bizim işletmemiz dışında sadece tost ve aperatif yiyecekler hazırlayan yer yok. Vatandaşlarda bize hemen uyum sağladılar özellikle akşam saat 19:00’dan sonra dışarıya çıkanlar, bizim karnımız açıktı atıştırmalık bir şeyler yiyelim diyenler soluğu burada alıyor. Gece saat 02:00- 03:00’a kadar açığız ve sürekli müşterimiz var. Esnaf ise bize çok destek oldu. Onlar komşularım olmanın yanı sara ayrıca benim potansiyel müşterilerim. Örnek verecek olursak ilk açıldığımız zaman esnaf arkadaşlardan birisi aldığı tostu böyle sunarsan daha iyi olur diye uyardı. Başka birisi tuzu tadı ve benzeri konularda uyarılarda bulundu. Bu da hem yardımlaşma hem de komşu olma duygularını kaybetmediğimizi bize gösteriyor.”

TOSTOSİ’NİN ANLAMI?

Tostosi isminin nasıl oluştuğunu sorduğumda Işık, “Whatsapp’ta bir aile grubumuz var. Burayı açacağımız kesinleşince o grupta isim önerilerinde bulunuyorduk. Eşim tam bir ‘woswos’ tutkunu bu yüzden ‘woswos tost’, eşimin isminin kısaltması osi ve bu yüzden ‘osi tost’ olsun diyenlerde oldu. Bir gün eşim grupta Tostosi olsun deyince herkesten onay aldı. Tostosi eşimin adının kısaltması olarak düşünüp sordukları zaman eşimin açıklaması şöyleydi. Tost ve Oğuzhan’ın O’su eşimin yani benim adım Seval’ın S’si ve kızımız İlke’nin İ’sinin birleşimi olarak Tostosi ortaya çıktı. Tostosi’nin tabelasını ben karakalemle çizdim daha sonra tabelacıya yaptırdık” diye konuştu.

TERCİH: YARIM KARIŞIK

Sokak tostundan bazlama tostuna kadar birçok seçeneğin olduğu Tostosi’de en çok tercih edilen tostun yarım karışık olduğunu söyleyen Işık, “Bir sürü seçeneğimiz mevcut, karışık, kaşarlı, sucuklu, sokak tostu, bazlama tostu ve benzeri gibi. En fazla tercih edilen genel olarak yarım karışık oluyor. Bu işte ilerledikçe seçeneklerimizi çoğaltacağız. Yakın zamanda kumru denemeleri de yapacağız ve duruma göre servise başlayacağız. Burada olmayan hiçbir ürünü menüye yazmadık. Müşteri sorduğunda yok demektense yazmamak daha mantıklı. Ayrıca ürünlerimizde ketçap kullanmıyoruz salçayla yapıyoruz. Ketçap ve mayonezi servis tabaklarına ekliyoruz ve tercih eden müşterilerimiz kullanıyor. Sucuk olarak kasap sucuğu kullanıyoruz. Müşteri memnuniyeti bizim için her şeyden önce geliyor” ifadelerini kullandı.

VAZGEÇMEYİN!..

Son olarak genç anne ve genç girişimci olarak işin zorluklarından bahseden Işık, “Her şeye rağmen hayallerimin peşinden gittim ve hayallerimden hiçbir zaman vazgeçmedim. Eşim de bu konuda her zaman yardımcım, destekçim oldu. Herkese hayallerinin peşinden gitmeyi öneririm, onlardan vazgeçmeyim” diye konuştu.

Haber: Ayşegül ALTINTAŞ

Fotoğraf: Gamze Sümeyye ALPAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.