Hava Durumu

BTSO Meclis ve Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Katılımı ile Yapıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Mayıs Ayı Meclis ve Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımı ile gerçekleştirilidi. Yeni normale geçişte küresel tedarik zincirinin yeniden şekillendiğini söyleyen Bakan Varank, “Bursa, sahip olduğu avantajlarla pek çok yabancı yatırımcının hedef noktası haline gelebilir.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2020 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2020 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
BTSO Meclis ve Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Katılımı ile Yapıldı
 BTSO’nun 63 meslek komitesinin temsilcilerinin katıldığı Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ardından yapıldı. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda Bursa iş dünyası temsilcileri, Kovid-19 salgınının sanayi ve ticaret hayatına etkilerine ilişkin görüş ve önerilerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a aktardı. TÜRK SANAYİSİ BAŞARILI BİR SINAV VERİYOR Türkiye’nin salgın sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başarılı bir sınav verdiğini kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkenin sağlık sisteminin böyle bir salgın karşısında ayakta kalmayı başardığını söyledi. Tüm bakanlıklar ve kurumların eşgüdümünde salgınla ilgili tedbirlerin etkin bir şekilde uygulandığını anlatan Bakan Varank, “Salgın döneminde Türk sanayisi de hem üretim kabiliyetini hem de değişikliklere hızla adapte olma becerisini gösterdi. Gıda, sağlık ekipmanları ve diğer temel ihtiyaç malzemelerinde arz sıkıntısı yaşamadık. İnşa ettiğimiz Ar-Ge ekosistemi sayesinde solunum cihazı gibi bu dönemin sembol ve acil ihtiyaçlarından birini yerli imkanlarla üretme atikliği gösterdik.” dedi. “REEL SEKTÖRDEN POZİTİF SİNYALLER ALIYORUZ” Hasarın boyutlarını minimuma indirmek ve bu dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için ‘önce sağlık’ diyerek üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmayı gerçekleştirmeye odaklandıklarını ifade eden Bakan Varank, son iki haftalık dönemde reel sektörden normalleşme yönünde pozitif sinyaller aldıklarını belirtti. OSB’lerdeki elektrik tüketiminin Mayıs başından itibaren artmaya başladığını söyleyen Varank, şöyle konuştu: “Bursa’da Demirtaş, Bursa, İnegöl, Nilüfer, Kestel ve Hasanağa OSB’de Mayıs’ın ilk iki haftasında elektrik tüketimi Nisan ayının aynı dönemine göre ortalamada yüzde 32 arttı. Ülke genelinde otomotiv ana firmalarının tümü çalışıyor. Tekstilde tekrar üretime geçen firmalarımız var. Gıda, kimya, ilaç ve ambalaj sanayimiz de salgınla birlikte daha da güçlenmiş oldu.
TARİHİ FIRSAT Reel sektörün bu dönemde çalışma isteğini net bir şekilde gözlemlediklerini belirten Varank, “Bakanlık olarak bizler de sanayicilerin elini güçlendirecek politikalara öncelik veriyoruz. Yeni normalin normlarını belirleyen ülkeler arasında yer almak için önümüzde tarihi bir fırsat var. İçinde yaşadığımız bu dönemin kodları güvenli üretim, güvenli ticaret ve güvenli turizm gibi tanımlamalar üzerinden şekillenecek. Bu noktadan hareketle üretim cephesi için kritik bir adım attık ve sağlıklı üretimin kurallarını belirledik. TSE ile birlikte hazırladığımız 'Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu' ile tüm dünyaya öncülük ediyoruz.” dedi. KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR Yeni normale geçişte küresel tedarik zincirinin yeniden şekillendiğini söyleyen Bakan Varank, bu dönemde dünya ekonomisinde yeni üretim merkezlerinin oluşmaya başlayacağını belirtti. Ekonomideki ağırlık merkezinin yeniden konumlanmaya başladığını ifade eden Varank, “Çok uluslu şirketler yeni arayışlar içerisinde. Bu noktada ülkemizin önünde çok önemli bir fırsat var. Hatta Bursa sahip olduğu avantajlarla pek çok yabancı yatırımcının hedef noktası haline gelebilir.” dedi. BURSA MODEL FABRİKA’YA ÖVGÜ Bakan Varank, bu süreçte firmalara dijital teknolojilere de yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu. BTSO işbirliğinde Bursa’da hayata geçirdikleri Model Fabrika projesi hakkında bilgiler veren Varank, “Model Fabrika’da firmaların yalın eğitim ve dijital dönüşüm eğitimleri başarıyla devam ediyor. Ayrıca Model Fabrika’nın Bursa sınırlarını aşarak Mersin, Gaziantep, Konya, Eskişehir gibi illerden ziyaretçileri olduğunu da biliyorum. Bu durum sanayimizdeki farkındalığı göstermesi açısından oldukça sevindirici. Geçtiğimiz hafta KOSGEB kanalıyla yeni bir destek açıkladık. Model Fabrika’dan eğitim alarak işletmelerini dönüştürecek KOBİ’lerin eğitim hizmeti giderlerinin 70 bin TL’ye kadar kısmını biz karşılayacağız.” dedi. “BURSA SANAYİSİNE ÇOK DAHA FAZLA İŞ DÜŞECEK” “Türkiye’nin yerli üretim üssü Bursa sanayisine önümüzdeki dönemde çok daha fazla iş düşecek” diyen Bakan Varank, “Bursa bizim açımızdan çok değerli bir şehir. TEKNOSAB’daki altyapı çalışmalarında 1. ve 2. kısmın önemli bir bölümünün tamamlandığını biliyorum. Temmuz, Ağustos aylarında inşallah ilk yatırımlar başlayacak. BTSO’nun GUHEM projesini de çok önemsiyoruz. Merkezin açılışını dört gözle bekliyoruz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte GUHEM’in açılışını yapmak istiyoruz. Yerli otomobil konusunda da çalışmalarımız aksamadan devam ediyor. TOGG yakın zamanda temel atma töreni yapmayı hedefliyor. Bakanlık olarak Bursa iş dünyasına her türlü desteği vereceğiz. Salgın sonrasında Türkiye ekonomisi inşallah daha güçlü bir şekilde kaldığı yerden yoluna devam edecek.” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.