Hava Durumu

Bursa iş dünyası Eximbank şubesi istiyor

Türk Eximbank’ın Bursa irtibat ofisinin şube olması yönündeki çalışmalara Bursa iş dünyası temsilcileri de destek verdi. İş adamları, asıl maksadı ülke ihracatını geliştirmek olan Türk Eximbank’ın sağladığı avantajlardan daha kolay yararlanmak istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2016 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2016 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursa iş dünyası Eximbank şubesi istiyor
 AK Parti Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2012 yılında Bursa’da Türk Eximbank Şubesi açılması için bir dizi girişim başlattı. Bu girişimler sonrasında bankanın Bursa İrtibat Ofisi’ndeki 1 olan personel sayısı önce 2’ye, ardında da 3’e çıkarıldı. Personel artışı ile Bursalı sanayicilerin bankadan kredi kullanma oranları da artmaya başladı. 2012 yılına kadar yıllık 200 milyon dolar olan kredi kullanımı, geçen yılsonunda 1,2 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ilk 6 ayında Bursalı sanayiciler 600 milyon dolar dolayında Türk Eximbank kredisi kullanırken, yılın ikinci yasında kredi kullanımının 1 milyar doları aşmasına kesin gözüyle bakılıyor. İş dünyası temsilcileri, Türk Eximbank’ın irtibat bürosunun şube olmasını istiyor.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, yaptığı açıklamada, “Bursa Türkiye’nin önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biridir. Birliğimize bağlı sanayi kuruşlarının yıllık ihracatı 12 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmektedir. Temel hedefi İhracatı artırmak olan Türk Eximbank’ın Bursa’daki irtibat ofisinin bağımsız bir şubeye dönüşmesi ile kentimizdeki ihracatçı firmaların avantajlı ihracat kredilerine ulaşması daha da kolay olacaktır. Nitekim Bursa irtibat ofisinde personel sayısının 1’den üçe çıkmasıyla Bursalı ihracatçıların bankadan kullandıkları kredi miktarını yıllık 1,2 milyar dolara çıkmıştır. Banka yetkilileri geçmişte yıllık 1 milyar doların üzerine çıkıldığında Bursa’ya şube açılabileceğinin sinyalini vermişlerdi” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ise, “Üretimin, sanayinin ve ihracatın merkezi Bursa’da Türk Eximbank’ın tüm bankacılık işlemlerinin yapılacağı tam yetkili bir şube yerine irtibat bürosuyla hizmet vermesi kent ekonomisi açısından önemli bir eksikliktir. Firmalarımızın sunulan hizmetlere daha hızlı bir şekilde ulaşması adına Türk Eximbank’ın Bursa’da da şube açmasını arzu ediyoruz. Ortaya koyduğu vizyon, hayata geçirdiği projeler ve taşıdığı potansiyelle Bursa, firmalarımıza sunulan desteklerle birlikte Türkiye’mizin hedeflerine çok daha yüksek düzeyde katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası İTSO Başkanı Metin Anıl, asıl gayesi ihracatçıya destek olmak olan Türk Eximbank’ın Bursa’da şubesinin olmayışının önemli bir eksiklik olduğunun altını çizerek, “Ülkemizin ihracatını sırtlayan Bursa’da ihracatçılar için önemli avantajlara sahip olan Türk Eximbank kredilerine ulaşmanın daha kolay olması adına Bursa’daki irtibat ofisinin şube olmasını bekliyoruz” dedi.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Oral da şube talebinde bulunarak, “İhracatçı için böylesine önemli bir kurumun, Türkiye’nin ihracatta öncü illerinden olan Bursa’da şubeleşmesi çok önemli bir gelişme. Bu konudaki tüm girişimleri destekliyoruz. Bu gelişmenin Bursa ihracatına katkısının büyük olacağına inanıyorum” dedi.

İnegöl OSB Başkanı Zeki Şahin ise, “Yıllık ihracatımız 12 milyar dolar düzeyindedir bu rakam ülke ihracatımızın yaklaşık yüzde 10’una denk gelmektedir. Buna rağmen Bursa’da Türk Eximbank Şubesi olmaması bir eksiklik olarak karşımız çıkmaktadır. Şube açılması sonrasında ihracatçılar Türk Eximbank’ın sağladığı kredi avantajlarından daha fazla yararlanabileceklerdir” dedi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, “Yetkili bir şubenin açılması, Bursa gibi bir sanayi ve üretim şehrinde zaman tasarrufu ve ilgili kredi taleplerinin daha hızlı sonuçlandırılması açısından oldukça faydalı olacaktır” derken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses ise, “Bursa Türkiye’nin zaman zaman zaman 2., zaman zaman da 3. ihracatçı şehridir. Ülke ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan Bursa’da Türk Eximbank Şubesi olmamasını bir eksiklik olarak görmekteyiz” dedi.

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Levent Bilek, “Türkiye ihracatının yüzde 10’unu yapan Bursa’da Türk Eximbank Şubesinin olması kanaatimizce Bursa ve bölgesindeki ihracatçıların finansman işlerini bürokrasi açısından kolaylaştıracaktır” dedi.

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ, “Kuşkusuz Tük Eximbank’ın sağladığı kredi avantajları ihracat yapan firmalara büyük avantajlar sağlamaktadır. Bankanın Bursa’daki irtibat ofisini şubeye çevirmesi gerektiğini düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.