Hava Durumu

Bursa sahipsiz değil !

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi İsmetiye köyündeki tarım ve orman alanlarının imara açılmak istenmesiyle ilgili haberler üzerine yaptığı açıklamasında, “gündemimizde böyle bir çalışma yok” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2016 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursa sahipsiz değil !

Öncelik kentsel yenileme

Bursa’nın kentsel değişim ve kentsel yenileme adına pek çok projesi bulunduğunu belirten Altepe, “bizler müteahhitlerin isteklerine göre değil, Bursa’nın ihtiyaçlarına göre planlama yapıyoruz. Yeni yerleşim yerlerini imara açmayacağımızı zaten seçim kampanyamızda açıkladık. Önceliğimiz kent merkezindeki deprem açısından riskli binaların kentsel yenileme projelerimizdir” diye konuştu.

Dönüşüm başlayacak

İMSİAD başta olmak üzere kendisini ziyarete gelen dernek ve yatırımcılara Bursa’nın kent merkezinde dönüşüme ihtiyaç olduğunu ve bu kentin yıkılarak yenilenmesi gerektiğini hep söylediklerini anlatan Altepe, Bursa’nın sahipsiz olmadığını, kentsel dönüşümün yeni imar alanları açılarak değil, kent merkezindeki yaşam alanlarının yenilenmesi olarak görülmesini istedi.

Bursa sahipsiz değil !

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstemiye Köyü tarım ve orman alanlarının imara açılması konusunda herhangi bir çalışmalarının bulunmadığını, böyle bir gündemlerinin hiç olmadığını açıkladı.

Gazete Bursa olarak, “işimiz gazetecilik” diyerek açıkladığımız özel dosyamızda, bazı AKP’li müteahhitlerin CHP’li yerel yöneticilerle işbirliği yaparak köyü arazilerini imara açma çalışması başlattıklarına dair haberleri değerlendiren Recep Altepe, “yasalar böyle bir çalışmaya izin vermiyor, Büyükşehir Belediye yönetimi olarak bizler hiç izin vermeyiz” dedi.

Gündemde yok!

Belediyelere pek çok arsa ve arazi sahibinin başvuru yaparak imar yönünden değişim istediğini, yeni imar alanları açılması istediğine dikkatleri çeken Altepe konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı;

“Mahalli seçimler öncesinde halkın bizlere sorduğu ve sürekli gündemde olan deprem riski taşıyan binaların yenilenmesiyle ilgili olarak yapacağımız çalışmaları kamuoyuna açıkladık. Yeni imar alanları açmayacağımızı beyan ettik. Söyledik.

Şimdi de aynı düşünceye sahibiz. Bursa’nın kent merkezinde yenilenmesi gereken yüz binlerce bina var. Bizler, bu binalarda oturan halkımızın can ve mal güvenliği sağlanmış, sosyal donatı alanları yapılmış, okulu, camisi, park alanları, yolları ve ulaşım ağlarıyla günlük yaşantının gerektirdiği her türlü hizmeti ayağına kadar getirilmiş solan bir kent merkezi gerçekleştirme arzusundayız. Bursa’nın kent merkezindeki binaların yıkılıp, yerlerine yeni binaların yapılması, halkımızın da bu konuda mağdur edilmeden gönül rahatlığı ile yaşabileceği mutlu aile yuvalarını oluşturma niyetindeyiz.

Bu çalışmalarımızı Soğanlı Sıcaksu bölgesinde başlatmak üzereyiz. Nilüfer bölgesindeki riskli binaların yıkılması, halkla beraber projeler gerçekleştirilmesi içinde Büyükşehir Belediyesi olarak çalışıyoruz.  Sadece Bursa merkez değil, 17 ilçesindeki riskli binaların sağlamlaştırılmasına yönelik projelerimiz var. Planlı bir şekilde hizmete devam ediyoruz. Önceliğimiz kent merkezindeki binaların yenilenme ve dönüşüm projeleridir.”

 

Bursa’nın rantı Bursa’da kalmalı

Bursa’nın yatırımcıları cezbeden bir çekim merkezi olduğunu, termal projelerin hayata geçmesi, sanayi ve deniz turizminin yanı sıra dağ turizminin ve yaylarında halkın hizmetine sunulmasıyla ilgili çok sayıda teklif aldıklarını belirten Altepe, özellikle yabancı yatırımcıların Bursa’ya hayran kaldığını söyledi.

Bursa’nın gerek yeni yatırımları gerekse mevcut yatırımlarının rehabilite edilmesinde ortaya çıkacak olan gelir, rant ve getirilerin, kamuya ait olmasını savunduklarını anlatan Altepe; “ben her yerde yaptığım konuşmamda, Bursa’nın rantının Bursalıların hizmetine sunulması gerektiğini ifade ediyorum. Yine aynı fikirdeyim. Bursa’da yapılacak herhangi bir işte rant varsa, bu rant kişiye özel değil, Bursa’ya has olmalı. Bu ranttan bütün Bursa faydalanmalı” dedi.

 

Kişiye özel imar yok

 

Osmangazi İsmetiye Köyü’nde bazı müteahhit ve işadamlarının arazileri aldıktan sonra “buraları imara açın” şeklinde teklifte bulunması haberlerini değerlendiren Altepe; “onlar ister, ama son kararı Büyükşehir Belediye meclisi Bursa adına verir. Bizler bugüne kadar kişiye özel imar rantı hiç vermedik. Kişiye özel imar düzenlemesi hiç yapmadık” dedi.

Belediye meclislerinde ve komisyonlarında imar değişim istemleriyle ilgili binlerce dosya bulunduğuna dikkat çeken Altepe, “AK Partili belediyeler olarak bizim Bursa’da yeni imar alanları açmaya niyetimiz yok. Ne seçim öncesinde nede sonrasında böyle bir taahhüdümüz de olmadı. Bizler, kentsel yenilenme, kentsel dönüşüm, kırsal kalkınma ulaşım ve kentin ekonomik getirisinin yüksek olduğu, bilim sanayi ve teknolojik yatırımlara öncelik tanıdık. Bu çalışmalarımızda, Türkiye’nin ilk tramvayını yaptık. Bursa’nın kent içi ulaşım planlarıyla Türkiye’ye dünyaya örnek olduk. İsmetiye köyünün tarım ve orman alanlarının imara açılmasına yönelik teklifler gelebilir. Bunlar, mecliste, ilgili komisyonlarda değerlendirilir. Neticede, olmayacak duaya amin denmez. CHP’li bir belediye meclis üyesinin, böyle bir teklif vermesinin sonuçlarını bizim değil CHP’nin kendi içinde değerlendirmesi gerekir. Biz, kanunlara, yasalara, yönetmeliklere ve halkın istek ve hizmet önceliklerine göre kararlar veririz.

İsmetiye konusunda, Bursa halkı rahat olsun, kamuoyu rahat olsun, halkımızın karşı çıktığı istemediği hiçbir karara “evet” dememiz mümkün değildir” diye konuştu.

 

Dikkat çeken arazi sahipleri

 

Dünkü gazetemizde bölgedeki arazi sahiplerinden bazılarının isimlerini yazmıştım. Bu isimler arasında dikkat çekenler var. Örnek, Aslanlı ailesi ile Taşyakan Ailesine mensup kişilerin sahip oldukları araziler.

Geçmişte Taşyakan ve Aslanlı Aileleri arasında ortaklık bulunuyordu. Bu ailelerin kurdukları şirketler veya firmalar kanalıyla Emir-Koop bünyesindeki pek çok kooperatif inşaatı yapıldı. İddialara göre, Aslanlı ve Taşyakan firma ve şirketlerinin ana sermayesi bu kooperatifler oldu.

Yine iddialara göre, Emir Koop sayesinde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile tanıştılar. O tarihten bu yana yakın ilişkileri hep devam etti. Bu firma ve şirketlerin yaptıkları müteahhit hizmetlerinde TİBA Mimarlık projelerine rastlanıyor.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem de işte bu nedenlerle, yakın tanıdıkları olan müteahhitler Aslanlı ve Taşyakan Ailelerinin, yeni imar alanları olarak görmeyi planladıkları Demirtaş İsmetiye Bölgesi için, kendi seçim bölgesi olmamasına rağmen önergeyi vermiş.

Bölgedeki bu ilişkilerden daha fazla iddialar var. Tabi, bütün bu iddiaların adli inceleme ile doğrulanması gerekiyor. Ben sadece ilgi çekeceğine inandığım, belki de Bursa Paralel Dosyasında yer aldığı iddia edildiği için, doğru olabileceği düşünülen iddiaları sizlerle paylaşmak istiyorum.  Arapların daha önceleri Kıbrıs Rum kesiminde akladığı iddia edilen kaçak petrol  gelirlerinin Bursa’daki bazı arazi, inşaat ve müteahhitlik hizmetlerinde aklamak istediklerine dair ihbarlar var. “Bursa’ya Arap yatırımcı gelecek” sözleriyle bazı kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin de bu kişilerle ilişkisi oldukları iddialarının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Gerçek yatırımcılar ile, aklama- paklama yaptıkları iddia edilen kişilerin, rantiye peşinde koşanların ayırt edilmesi en büyük isteğimiz.

Bu olayla direkt doğru olamayacağına inandığım bu iddiaları da arazilerin nasıl imara açıldığına dair en belirgin bir örnek olan İsmetiye dosyasında yazmak istedim. Çünkü, bu konu,  Bursa adına üstü kapatılması mümkün olmayacak bazı iddia ve ihbarları içeriyor.

Yine İsmetiye dosyasında olan bir başka ilgi çekici iddia ise Aslanlı Ailesinin damadı olan R.A.’nın, Nilüfer Belediyesi’nin İnsaniye Meydanı’nda yapılan ve hala imara aykırı olduğu tartışılan Belediye Hizmet binasını yapması. Bunun karşılığında Nilüfer Belediyesi’nin eski barakalar olarak bilinen eski görev yaptığı arsanın bu kişilere verilmesi. Yine bu arsa üzerinde bölgedeki mevcut imar haklarının yaklaşık 3 katı fazla imar rantı verilmesi.  Bütün bu olayların gerçekleşmesinde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile yardımcısı Turgay Erdem’in koordinatör rol oynadıkları iddiaları.

Yine aynı binanın inşaatı yapılırken, Nilüfer Belediye Başkan yardımcısı olan N.Y.’nin ağabeyinin bu inşaatta çalışıyormuş gibi SGK primlerinin ödenmesi iddiaları.

Bu durumda ortaya pek çok grift ve kamuoyunda hoş karşılanmayan ilişkilerin çıkması. Akıl almaz, belki de kapalı kapılar arkasında yapılan halktan gizlenilen pazarlıkların, böyle bir önerge ile ışığa çıkması, rantiye hesaplarının allak bullak olmasına yol açmış.

Konuyla ilgili olarak gazetemizi arayan ve bizlere detaylı bilgiler vereceklerini söyleyen okurlarımıza şimdiden çok teşekkür ediyoruz.

Bizim işimiz gazetecilik.

Bursa’ya kim nasıl ve nerede kazık atmak isterse, karşısında elimizden geldiği kadar durmaya, attığı kazığı kendisine geri döndürünceye kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz.

 

Bitti.

……………….

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.