Hava Durumu

Bursa Valisi Canbolat: “Ahi” kelimesi “Kardeşim” anlamına gelmektedir

Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Ahilik Haftası” nedeniyle yaptığı açıklamada, “Ahi” kelimesinin “Kardeşim” anlamına geldiğini belirterek, “Bu nedenle bizim medeniyetimiz, bizi sadece inanç birliğinde kardeş yapmamış hayatın her alanında kardeş yapmıştır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2019 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2019 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursa Valisi Canbolat: “Ahi” kelimesi “Kardeşim” anlamına gelmektedir
 Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Ahilik Haftası” nedeniyle yaptığı yazılı açıklama yaptı. Canbolat, açkılamasında, Anadolu topraklarının, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kültürel zenginliği olduğunu belirtti. “Bu medeniyetin bizlere miras bıraktığı önemli dinamiklerden biri de Ahiliktir” diyen Canbolat, “Ahi” kelimesinin “Kardeşim” anlamına geldiğini vurgulayarak, “Bu nedenle bizim medeniyetimiz, bizi sadece inanç birliğinde kardeş yapmamış hayatın her alanında kardeş yapmıştır. Özellikle de ticari alanda hayati öneme sahip Ahilik gerçekten toplumsal dokumuzun önemli bir kültürüdür. Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik; işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namusu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesidir. Ahiliğin, kardeşlik ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine şiar edinen esnaf ve sanatkârlarımız, "elini, kapını ve sofranı açık tut" öğretisini yaşam felsefesi olarak kabul etmiş, muhtaç ve ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır” diye konuştu.


AHİLİK SİSTEMİ



Ahilik sisteminin başarıyı, eğitime, çalışmaya, alın derine dayandırmış, haksızlığa, yolsuzluğa ve cahilliğe karşı çıktığını aktaran Vali Canbolat, şunları söyledi: “Türklere özgü bir kurum olan Anadolu ahiliğini meydana getiren ‘Ahi Evran’ gibi değerli insanlar, o dönemin parçalanmış, birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir. 8 asır boyunca esnaflığı bilgeliğe dönüştüren Ahiliğin felsefesinde eline, beline, diline sahip olmak vardır. Toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı merkeze alan Ahilik, iyi ahlakın doğruluğun, kardeşliğin ve yardımseverliğin düzenlendiği sosyal ve ekonomik bir düzen olarak karşımıza çıkmaktadır. O yüzden ahilik kültürünün yaşatılması ve devam ettirilmesi önem arz etmektedir. Bu duygularla, tüm esnaf kardeşlerimin Ahilik Haftasını kutluyor, kazançlarının bol ve bereketli olmasını diliyorum.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.