Hava Durumu

BURSA’DA 30 YILLIK TECRÜBE

Kuaförlük mesleğine kendini adamış ve yıllardır Bursa’da berberlik yapan, Kardelen Erkek Kuaförünün sahibi Halil Uludağ ile bilgilendirici ve bir o kadar da keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2020 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2020 19:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
BURSA’DA 30 YILLIK TECRÜBE
 

Merhaba , öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1978 yılında Bursa’da doğdum. İlkokulu bitirdikten sonra berberlik hayatıma Papazçeşme mahallesinde, Nail Yavuz ustamızın yanında üç sene çıraklık yaparak başladım. Daha sonra Setbaşında Kazım Yetim abinin yanında çalıştım. Askere gittikten dört ay sonra da kendime Setbaşı’nda bulunan kafeler sokağında berber dükkanı açtım. Otuz yıldır bu dükkanda hizmet vermekteyim. Evliyim ve İki kızım var. Ailemi ve mesleğimi çok seviyorum.

Peki, ailenizde bu mesleği yapan biri var mı? Sizi berberliğe yönlendiren sebep neydi?

Ailemde bu mesleği yapan pek çok kişi vardı. Biraz da bu sebeple berberliğe başladım. Dayım, amcam ve kuzenimin de berber olması benim bu mesleği seçmemde önemli bir yere sahip oldu. Aileden gelen bir meslek olduğu için mesleğimi severek yapıyorum. Ve bu mesleği yaparak ailemi geçindiriyorum.

Mesleğinizde ne tür uygulamalar yapıyorsunuz?

Benim çıraklık yaptığım dönemde bu kadar çok bakım yaptıran yoktu. Günümüzde saç bakımı, saç maskesi, manikür, pedikür gibi çok fazla bakım çeşidi var. Bu anlamda mesleğimiz oldukça gelişti.

Gençlerimiz şu anda çırak olarak yetişmiyor. Çırak bulmakta zorluk çekiyoruz. Bursa Berberler odası başkanı Mustafa Ocak’ın bu konuda önemli çalışmaları var. Ayrıca Pazar günü berber dükkanlarının kapatılmasını da sağladı. Bu anlamda başkanımız Ocak, çok çaba sarf etti.

Sektörünüzde sıkıntılar oluyor mu?

Suriyelilerin Bursa’da birçok yere dükkân açmaları bizi etkiliyor. Bu konuyla ilgili denetim araçlarıyla ruhsat kontrolü yapıldığı için şu anda en büyük sorunumuz şirketlerle. Şirketlerle ilgili sorunlarımız oluyor. Müşterilerimizin ucuz berberlere gitmelerini istemiyoruz. Çünkü hijyen konusunda ucuz berberlerde sıkıntı olabiliyor. İnsanlar sırf ucuz diye tercihlerini hijyensiz ortamlardan yana kullanmamalılar.

Müşterileriniz en çok hangi saç modelini yaptırmak istiyor? Sık sık saçlarını boyatmak için gelenler oluyor mu?

Özellikle genç müşterilerimiz en çok kat kesim olarak tabir edilen kısa saç modelini tercih ediyor. Yurt dışında da bu model oldukça yaygın. Ama biz her kesime hitap ediyoruz. Müşterilerimiz her yaştan olabiliyor ve istekleri de değişkenlik gösterebiliyor. Müşterilerimizin tercihlerine göre saç modelleri yapıyoruz.  

Bazı müşterilerimiz saçlarını boyatmak için geliyor ama boyatmak istemeyenler de oluyor. Normal boyada kimyasal olduğu için genelde tercih edilmiyor. Onun için doğal boya daha çok tercih ediliyor.

Saç bakımı konusunda müşterilerinize tavsiyeleriniz var mı?

Çok fazla jole kullananlar oluyor. Fazla jole kullanımı saçlar için oldukça zararlı. Jole kullanımından sonra saçların mutlaka yıkanması gerekiyor. Piyasada pek çok şampuan çeşidi,saç maskeleri ve saç bakım yağları mevcut. Bu ürünlerle saçların düzenli bir şekilde bakımının da yapılması gerekiyor.

Bu meslekte en çok zorlandığınız konu nedir? Bugüne kadar hiç unutamadığınız bir anınız var mı?

Yapmakta zorlandığım bir saç modeli olmadı ama ilginç saç rengi isteyenlerle karşılaştım. Bir kere saçları uzun olan bir genç, benden saçlarını mora boyamamı istedi mesela. Bunun dışında önceden de dediğim gibi ucuz berberlere gidip pişman olan müşterilerimiz oluyor. Onlar da daha sonra saçlarını düzeltebilmek için bize geliyorlar. Ucuz malzemelerle berberlik yapan şirketler bizim sektörümüz için sıkıntı yaratıyor.

 Size unutamadığım bir olayı anlatayım. Bir kadın dükkâna gelerek saçlarına fön çekmemi istedi. Bende fön çektim ve çok beğendi. Kadın kuaförlerinden bile daha iyi fön çektiğimi söyledi. Bu olay bana ilginç geldi ve unutamadığım bir anı olduğunu söyleyebilirim.

Röportajımızın sonuna gelmişken son olarak neler söylemek istersiniz? Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Herkes kendi mahallesinde tanıdığı, bildiği berbere giderse daha çok saygı görür. Traş insanın aynasıdır. Traş demek sanat demektir ve herkes sanatçı olamaz benim en eski müşterim 26 senedir traş olmak için bana geliyor. Çıraklık dönemimden beri gelen müşterilerim var. O müşterilerimin çocukları ve torunları da bana geliyor. Bu yüzden insanlar bildiği berberi tercih etmeliler. Buraya her kesimden ve her meslekten insan geliyor. Biz de gelen müşterilerimizle konuşarak bir şeyler de öğrenebiliyoruz.

Ben de kendi şahsım olarak Gazete Bursa ailesine çalışmalarında başarılar diliyorum.

OSMAN ÇETİN- MELİH DEHNİOĞLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.