Hava Durumu

BURSA’DA NARGİLE İPEK YOLU KAFE’DE İÇİLİR

Bursa’nın tarihi hanlarından olan, Pirinç Han’da bulunan adını tarihi İpek Yolu’ndan alan İpek Yolu Kafe’nin işletmecisi Recep Korkmaz ile Gazete Bursa olarak keyifli ve bir o kadar da bilgilendirici röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2018 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2018 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
BURSA’DA NARGİLE İPEK  YOLU KAFE’DE İÇİLİR
 Bursa’nın tarihi yerlerinden biri olan, Pirinç Han’ın 19.Yüzyıl öncesinde yabancı tüccarların en fazla uğradığı han olduğu bilinmektedir. Günümüzde hanın alt katında;Çay bahçeleri ve kahvelerinde çay ve nargile içebileceğiniz bir çok mekan bulunmaktadır. Bursa halkı ve yabancıların nargile konusunda gözde yerlerden biri olan, İpek Yolu Kafe’de bunlardan biridir. 2001 yılından bu yana Tarihi Pirinç Han içersinde hizmet veren İpek Yolu Kafe  nezih bir ortam içersinde bu zamana kadar yerli ve yabancı müşterisine hizmet vermektedir. Zengin bir menüye sahip olan İpek Yolu Kafe’de bir çok nargile çeşitleri mevcut olup, ayrıca sıcak-soğuk içecekler, yiyecek, dondurma, pasta çeşitleri, gözleme, tost, hamburger ve aperatif yiyecekler de bulunuyor.Gazetemize teşekkür ederek sözlerine başlayan Korkmaz,”Gazete Bursa olarak geldiğiniz için teşekkür ederim. Adım Recep Korkmaz İpek Yolu Kafe’nin işletmecisiyim. Aynı zamanda hanın başkanlığını ve Ulu Şehir Bursa Derneği’nin de başkanlığını yapıyorum. 1972 Orhaneli doğumluyum. 1986 da Bursa’ya yerleştim. Çeşitli meslek dallarında çalıştıktan sonra nasip oldu  çarşı bölgesine çıktık.  25 senedir çarşı bölgesindeyim. “diye konuştu.

Osman ÇETİN; Pirinç Han’daki işletmeniz olan İpek Yolu Kafe’den bize bahseder misiniz?

Recep KORKMAZ; Pirinç Han’daki işletmemize gelecek olursak han Bursa’nın tarihi mekanlarından biri. 1508 yılında 2. Beyazıt tarafından yaptırılmış. Biz burada 2002’de arkadaşlarımızın vesilesi ile bir girişimde bulunduk ve bu işletmeyi açtık o zamandan bu zamana kadarda buradayız. Yabancı ve yerli müşteri portföyüne sahibiz. Ancak hanın bazı ihtiyaçları var onları gidermek için çabalıyoruz. Mesela Kızılay tarafında kapımız yoktu. O kapının açılmasına vesile oldum.  Buranın daha iyi bilinmesi, daha güzel olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ama tabi ki bazı noktalarda yetersiz kalıyoruz.  Buradan yetkililere sesleniyorum, buraya gelen müşterilerimizin turistlerin hanı daha güzel ve özel tanıtması için yapılacak her türlü işte destek istiyorum.

Osman ÇETİN; Müşterileriniz daha çok akşam mı yoksa gün içinde mi oluyor?

Recep KORKMAZ; Biz genel olarak hafta sonları daha yoğun çalışıyoruz. Hafta içine gelecek olursak, akşam saatlerinde yoğunluğumuz daha fazla oluyor. Çalışan müşterilerimiz akşam işten çıktıktan sonra burada oturup hoş sohbet eşliğinde çaylarını kahvelerini içerek günün yorgunluğunu atıyorlar.

Osman ÇETİN; İpek Yolu Kafe’nin menü zenginliği nasıl?

Recep KORKMAZ;  Çekirdekten gelen bir işletmeci olarak  çay ve kahve zaten var. Kahvemiz mükemmeldir, kumda bakır cezve ile servis ediyoruz. Tost, gözleme çeşitlerimiz var. Ayvalık ve kavurmalı tostumuz meşhurdur.  Piliç döner, patates kızartması, soğan halka,  hamburger çeşitleri, kahvaltılıklar, mantı, soğuk ve sıcak içecekler ve nargile sunumumuz ile özel salebimizle çok çeşitli bir menüye sahibiz.

Osman ÇETİN; Gelen müşterilerinizin genel olarak yaş aralığı nasıl ve müşterilerinizden beklentileriniz nelerdir?

Recep KORKMAZ;  Bizi insanlar tanıdığı ve bildiği için müşterilerimizin yaş sınırında genç yaşlı çok fark etmiyor. Müşteri portföyümüz geniş. Müşterilerimizden beklentilerimize gelecek olursak, müşterilerimiz her türlü şikayetlerini,  memnuniyet ve memnuniyetsizliklerini açık açık söyleyebilmeli. Ben müşterilerimizle elimden geldiği kadar birebir ilgileniyorum.

Osman ÇETİN; Kaç çalışanınız var ve yaz kış arası çok fark var mı?

Recep KORKMAZ;  Şuan 3 kişi çalışıyor.  Kış ile yaz arası çok fazla fark etmiyor. Müşteri açısından da sıkıntımız yok. Isıtma sistemlerimiz olduğu için kışın sıkıntı yaşamıyoruz. Çalışan sayısı içinde bu geçerli.

Osman ÇETİN; İşletmenizde değişiklikler yapmak istiyor musunuz?

Recep KORKMAZ; Tabi bizim için değişiklik muhakkak şart. Ama burada tek başına değişiklik yapmak mümkün değil. Burası tarihi bir yer olduğu için yetkililerden izin almak şart ve beraber hareket etmeliyiz. Konunun muhataplarına bir kez daha sesleniyorum buradan buraya gerekli olan şeyler yapılsın ve buranın görünümü günümüz modernizmine uyarlansın.

Osman ÇETİN; Han için Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi’ne gidip konuştunuz mu ve her iki belediyenin yetkilileri de denetleme yaptı  mı?

Recep KORKMAZ; Her iki belediyeye de gidip girişimlerde bulunduk ama bazı nedenlerden dolayı başarılı olamadık. Yine aynı şekilde her iki belediyeden yetkililer ve belediye başkanları da buraya geldi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve eski Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’yi burada ağırladık. Bunların dışında siyasi partilerin il yöneticileri ayrım gözetmeksizin ağırladık, sorunlarımızı anlattık ama bir sonuç alamadık.

Osman ÇETİN; Hanla ilgili projeniz var mı ve projeyi yetkililere anlatacak mısınız?

Recep LORKMAZ; Tabi projemiz var hanla ilgili. Bunları yetkililere anlatacağım. Projeler için destek isteyeceğim.

ULU ŞEHİR BURSA

Osman ÇETİN; Yöneticisi olduğunuz bir dernek var Ulu Şehir Bursa. Dernekten bahseder misiniz?

Recep KORKMAZ; Bursa’nın tarihini, bilincini, değeri ve stratejik önemini genç nesillere aktarmak için bir  şey yapmamak istedik ve ortaya Ulu Şehir Bursa Deneği çıktı. Dernek olarak vizyonumuz yüksek inşallah muaffak oluruz. Bilinçli bir gençlik oluşturmak istiyoruz. Çünkü tarihini unutan bir milletin sonu hüsrandır.

Osman ÇETİN; Derneğin fikri nereden oluştu?

Recep KORKMAZ; Ben daha önce sivil toplum kuruluşlarında yer aldım. Tarihin gençlere aktarılması için bir şeyler yapmak istedik ve bu dernek çıktı ortaya. İsime gelecek olursak Bursa’ya yakışır ve Bursa’nın ağırlığını taşıyabilecek bir isim olsun istedik ve ismimizde böyle oluştu.

Osman ÇETİN; Derneğinizin sosyal faaliyetleri var mı ve yeni planladığınız bir şeyler var mı?

Recep KORKMAZ; Sosyal faaliyetlerimiz var. Kadınlarımız ile ilgili projelerimiz oldu. Sonra toplu olarak kan bağışı yaptık. Yeni etkinlik olarak da dernek üyelerimizden her birine Bursa’daki tarihi yerlerden birini verip araştırmasını ve onunla ilgili sunum hazırlamasını isteyeceğim. Hazırlanan sunumları da dernek toplantılarında sunmalarını isteyeceğim. Böylece hepimiz Bursa’nın tarihine hakim olacak.

Osman ÇETİN; Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Recep KORKMAZ; Gazete Bursa ailesi ve size bu röportaj için çok teşekkür ediyorum.


 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.