Hava Durumu

Bursalı hanımların ticaret aşkı (özel haber)

Bursa da yıllardır aileleri, akrabaları ve dostları için, örgü ve el işleri yapan kadınların girişimcilik ruhu evlerin dışına taştı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2017 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2017 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursalı hanımların ticaret aşkı (özel haber)

Bursa da kadınlar evlerinde yaptıkları el emeği ve göz nuru dantelleri, masa örtüleri, oya, havlu kenarları, başörtüsü kenarları ve patik gibi ürünleri satışa sunuyor. Osmangazi Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda restore edilen, Nilüfer Köylü Pazarı’nda tezgah açan kadınlar, el emeği eserlerini satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Nilüfer Köylü pazarında görüştüğümüz kadınlar, evde boş oturmaktansa ürünlerini halka açıyor. Yıllardır evde yaptıkları ürünleri kendi çevresindeki insanlara hediye eden veya satan kadınlar, ticarete atılarak gelir sahibi oluyor. Bir çok kadına örnek olan bu hanımlar, masa örtüsü, dantel, oya, havlu kenarı, başörtüsü kenarı ve  patik gibi ürünleri kendileri yapıp satışa sunuyorlar.

“BOŞ OTURMAK BİZE GÖRE DEĞİL”

Gençliğinden bu yana örgü ve nakış işlemleriyle uğraştığını belirten Nilüfer Köylü Pazarı esnafı Binnur Varlık, “Buraya geldikten sonra artık boş duramıyorum. Her dakika ve her saniyemi değerlendirmek için çalışıyorum. Boş boş oturmak bana göre değil. Burada hem para kazanıyoruz, hem de zaman geçiriyoruz. Arık bu benim mesleğim haline geldi. Arkadaşlık ortamımız da güzel evde duramıyoruz, hasta olsak bile buraya geliyoruz diye konuştu. Ev işlerini bitirdikten sonra Nilüfer Köylü pazarına gelen ev hanımları, akşam saatlerine kadar stand başında bulunarak, müşterileri ile ilgileniyorlar.

EMEKÇİ KADINLARIN EN ESKİSİ…

Bursa’nın Tuzaklı köyünden Fevziye Türkmen (60) ise pazarın ilk esnaflarından. Türkmen burada, namaz örtüsü, Buldan bezi, mutfak takımı, İğne oyaları, yemeni, bohça, salon takımları, pike takımı, söz mendili, söz ve nişan setlerini kendi el emeği ile yapıyor. Nilüfer Köylü Pazarında ilk esnaf olduğunu belirten Türkmen, “Nilüfer Köylü Pazarı’na ilk önce ben tezgah açtım. Buraya ilk gelenlerden biriyim. Burada kendi el emeğimle yaptığım ürünleri satıp, aile bütçesine katkıda bulunuyorum. Boş durmayı pek sevmem. Yaptığım bu el işlerini yaptıktan sonra müşterilerime satıyorum. Müşterilerin isteğine göre de el işi yapıyorum. Her türlü sipariş alıyorum. Ayrıca Gölge işi setler de yapıyorum. Kanaviçe monte ediyorum, her türlü el işi çalışmalarını isteğe göre yapıyorum. Piko, nakış, dikiş ev tekstili çalışıyorum” dedi.

İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ

Kursa gitmeden bu yeteneğini geliştirdiğini söyleyen Türkmen,” Ben hiçbir kursa gitmedim. Bu benim yeteneğim yani anlayacağınız Allah vergisi, insan çalıştıkça da kendiliğinden bir şeyler üretiyor. Bir şey yaparken yeni bir ürün ve model ortaya çıkıyor. Ayrıca Arnavut işi tül işleme örtüler de yapıyorum. İşimi severek yapıyorum. Hem bir şeyler üretiyorum hem de bütçeme katkıda bulunuyorum. En önemlisi ise benim için bu iş iyi bir terapi oluyor. Hanımlara tavsiyem boş durmasınlar zamanlarını değerlendirsinler 16 Seneden beri bu el işlerini yapıyorum, yapmaya da sağlığım el verdiği müddetçe de yapmaya devam edeceğim. Ayrıca Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar’a da bu yerleri bizlere tahsis ettiği için kendilerine arkadaşlarım adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum “ ifadelerini kullandı.

HABER: Osman ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.