Hava Durumu

Bursalılar RA için harekete geçiyor

Türkiye’de en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri olan romatoid artrit (RA) genellikle 25 – 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan RA; el bilekleri, elin küçük eklemleri ile dizleri, dirsekleri, ayak bileklerini ve ayağın küçük eklemlerini tutuyor. Kadınları erkeklere oranla 3 kat fazla etkileyen hastalık yaşam süresini de 10 yıla kadar kısaltabiliyor. Toplumun yeterli bilgiye sahip olmadığı hastalıkla ilgili bilinç yaratmak için Bursalılar önemli bir etkinliğe imza atıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2016 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2016 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursalılar RA için harekete geçiyor
 RA için bisiklete biniliyor

Dünya Artrit Günü kapsamında, UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle özel bir bisiklet sürüşü yapacak olan Bursalılar hastalığa dikkat çekmek için pedal çevirecek. 9 Ekim Pazar günü saat 08:30’da Aydın Bisiklet’te başlayacak etkinlik Bursa Ova köylerinde sona erecek. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. H. Ediz Dalkılıç’ın liderliğinde gerçekleştirilecek etkinlik ile Bursalılar, belirtileri fark edilmeyen ya da başka hastalıklarla karıştırılan hastalıkla ilgili toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

En önemli sorun teşhisin gecikmesi

Hastaların RA belirtilerini doğru analiz edemediği ve bu sebeple yanlış alanda doktora giderek vakit kaybettiğini anlatan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. H. Ediz Dalkılıç, “RA, erken teşhis ile etkileri azaltılabilecek ve birlikte yaşanabilecek bir hastalık” dedi. Hastalığın, tedavide yaşanan gecikmeler nedeniyle birçok hastada; fonksiyon kaybına ve kalıcı sakatlıklara yol açtığını belirten Doç. Dr. Dalkılıç, “Dünya Artrit Günü kapsamında gerçekleştirdiğimiz bisiklet aktivitesi ile romatoid artrit hastalığına dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Halkımızın hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olması,

erken teşhisleri kolaylaştıracağı gibi tedavi sürecinde de olumlu sonuçlar almamıza yardımcı olacak’’ diye konuştu.

Tüm Bursa halkı davetli

Tüm Bursalıları etkinliğe davet eden Doç. Dr. Dalkılıç, “Romatoid artrit hastalarının büyük bir çoğunluğu, hastalığın hareket kabiliyetini sınırlaması nedeniyle günlük hayatına devam etmekte zorluk çekiyor. Kalıcı şekil bozukluğunun olduğu hastaların ise toplumsal önyargılar nedeniyle dışarıya çıkmakta zorlandıkları ve birçoğunda psikolojik problemler de gözleniyor. Bu etkinlik ile hem farkındalık oluşturarak erken teşhisi arttıracağımıza hem de toplumsal ön yargıları azaltacağımıza inanıyorum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.