Hava Durumu

“Dolandırılmadan İletişimi kesin”

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Akkaya, telefon dolandırıcılarının insanları korkutup istedikleri şekilde yönlendirdiğini belirterek, "İlk anda telefonu kapatan, iletişimi kesen, emirleri dinlemeyen kişiler dolandırılmaktan kurtulur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
“Dolandırılmadan İletişimi kesin”

Son dönemlerde artan telefon dolandırıcılarından kurtulmanın yolunu anlatan Prof. Dr. Akkaya, yaptığı açıklamada, Türk insanının kanunlara, hukuka, savcı, polis ve jandarmaya karşı karşı her zaman hassas olduğunu anlatarak, bu durumun dolandırıcılar tarafından bazı kişileri korkutma amacıyla kullanılabildiğini söyledi. Dolandırıcıların, kendilerini savcı, polis gibi tanıtarak bir anlamda otoriteyi kullanıp vatandaşları dolandırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Akkaya, bunun son dönemlerde profesyonelce yapılmaya başlandığını vurguladı.

TELEFONU KAPATIN

Vatandaşların, tahlil edilerek dolandırıldığına işaret eden Prof. Dr.  Akkaya, "Bu kişiler, Türk insanının hassas noktasını biliyorlar. Telefonu açıyorlar, arkadan ses geliyor. Telsiz ve siren sesini kullanıyorlar. Ayrıca tok bir sesle de konuşarak insanların korkma, çekinme, boyun eğme duygularını sömürüyorlar. Özellikle yaşlı insanları korkutarak onları adeta yönetimleri altına alıyorlar. Otoriteyi çağrıştırıcı sinyalleri çok iyi biliyorlar. Otoriter, sert ve emir edici bir sesle vatandaşların psikolojilerini yenerek, adeta korkutarak, beyinlerine oksijen az gitmesini sağlayarak yönlendirmeye çalışıyorlar. Biliyorlar ki ağına düşürdükleri kişiler telefonu kapattığında bir nefes Perabet alacak, beynine daha çok oksijen ve kan gidecek. Dolandırıldıklarını düşünebilecekler veya en azından birilerini arayarak o ortamdan uzaklaşacaklar. Onun için bu kişilerden en iyi kurtuluş yolu telefonu kapatmak" diye konuştu.

"SADECE 10'A KADAR SAYIN"

Dolandırılmamak için en güzel yöntemin iletişimi bir şekilde kesmek olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Akkaya, özellikle hedef alınan yaşlıların dikkat etmesini istedi. Akkaya, telefonda gelen taleplerin genellikle yerine getirildiğine değinerek, "Telefon dolandırıcıları insanları korkutarak istedikleri şekilde yönlendiriyorlar. İlk anda telefonu kapatan, iletişimi kesen, emirleri dinlemeyen kişiler dolandırılmaktan kurtulur. Bir insana sürekli uyuşturucu verip ayılmasını önlemek gibi bir şey, uyuşturucuyu kestiğinde kişinin bilinci açılacak. Bunu iyi bildikleri için telefonu kapattırmıyorlar. Sürekli denetim altında tutuyorlar, istediklerini yaptırıyorlar, kişinin ayılmasına fırsat tanımıyorlar. Sadece 10 saniye dolandırıcıyla iletişimini kesen kişinin beynine daha çok oksijen ve kan gidecektir. Bu sayede dolandırıldığını düşünebilir, bir başkasına sorma ihtiyacı duyabilir ve dolandırılmaktan kurtulabilir. Bu nedenle sinirlendiğinizde 10'a kadar sayın diyoruz çünkü çok sinirlendiğinde insanın beynine giden kan azalıyor. 10'a kadar saydığında siniri az da olsa geçiyor ve daha mantıklı düşünebiliyor" ifadelerini kullandı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.