Hava Durumu

EL EMEĞİ ESERLER HAYRAN BIRAKIYOR

2009 yılında hobi olarak başladığı ve şuan YIL-MEK ve Yıldırım Halk Eğitim Merkezleri’nde eğitimini verdiği ahşap yakma sanatıyla beğeni toplayan Hüseyin Erbaş, ahşap malzemeleri kızgın metal kalemlerle yakarak sanat severleri kendine hayran bırakıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2018 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2018 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
EL EMEĞİ ESERLER  HAYRAN BIRAKIYOR

Haber: Osman ÇETİN

Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursu (YIL-MEK) ve Halk Eğitim Merkezi’nde ahşap yakma sanatı üzerine eğitmenlik yapan Hüseyin Erbaş ile sanat ve sanatçılık üzerine söyleşi gerçekleştirdik. Kursiyerleri ile yatıkları eserleri sergileyen Hüseyin Erbaş sergiyle ilgili bilgiler verdi.

Osman Çetin; Serginizden bahseder misiniz?

Hüseyin Erbaş; Bu sergi ahşap yakma ile ilgili. Sergideki ürünlerin hepsi kursiyerlerime ait. 20 kursiyerimden 67 tane eser sergilendi. Bu çalışmalar nasıl meydana geldi diye soracak olursanız, ben bu sanata 2009’da bir vesile başlamış oldum. Kendi kendimi geliştirerek hiçbir eğitim almadan bu sanat üzerine kendimi geliştirdim. Normalde ilkokul mezunuyum, fabrikada çalışıyorum. Tekstil fabrikasında. Ahşap yakma ile uğraşmaya başladıktan sonra 2014’te kendi kişisel sergimi açtım. Sergide eşin dostun beğenisi beni motive etti. Bende hem aileme katkı olsun diye hem de Bursalılara bu sanatı öğretmek istedim. Sergiden sonra gerekli alt yapıyı hazırladım birkaç kapıyı çaldım bunun kursunu verelim diye hayır dediler. Belgen yok ilkokul mezunusun gibi bahaneler sürdüler önüme. Sağ olsun YIL-MEK. Onlar benim elimdeki eserleri inceleyip beni kabul ettiler.Kursiyerlerine toparla kursu açalım dediler .2014-2015’te Yıldırım Halk Eğitim olarak kursu başlattılar. Bu kurs Bursa’da bir ilk. Şuan haftada 4 gün kurs veriyorum, 35 kursiyerim var. Bu sergide de 20 kursiyerin 67 eserini görücüye çıkardık. Bizim amacımız bu sanatı Bursa’ya tamamen tanıtmak.

Osman Çetin; Şu an Yıldırım Halk Eğitim Merkezi’nde mi görevlisin?

Hüseyin Erbaş; Evet ben hem çalışıyorum hem de haftanın 4 günü burada kurs veriyorum. Hafta içi 14 hafta sonu da 18 kursiyerim var. Bunların dışında tabi misafir kursiyerlerimde var onları da geri çevirmiyorum.

Osman Çetin; Yaptığınız eserler Türkiye’de nerelerde var?

Hüseyin Erbaş; Ahşap dağlama sanatı Türkiye de aslında 100 yıla yakın geçmişe sahip. Ama en çok İstanbul ve Safranbolu’da yapılıyor. Ben başladığımda çok kişi yoktu ama zamanla sosyal medya ile de yapan kişi sayısı çoğalıyor.

Osman Çetin; Bu sanatla uğraşanların yaş aralıkları nasıl?

Hüseyin Erbaş; Altı yaşında çocuğa da belge verdim 72 yaşında bir bireye de belge verdim. Şuan kursiyerlerimin içinde iki tane engelli kursiyer,  60-70 yaşlarında 3 tane yaşlı kursiyerim var. Halk eğitim hocaları, üniversite hocaları, din görevlileri, normal öğretmenler, emekli askerler var. Memur kadın ve erkekler var. Farklı ilçelerden gelen kursiyerler var.

Osman Çetin; Yaptığınız eserleri satıyor musunuz?

Hüseyin Erbaş; Maalesef eserlerin satışı yok gibi. Hobi ve ya terapi olarak yapıyoruz. Yapılan eserlerin satışı yok denecek düzeyde.

Osman Çetin; Mesleğin amacı ne?

Hüseyin Erbaş; Bu meslek unutulmaya yüz tutmuş ahşap yakma ve dağlama sanatı. Bunu daha çok Selçuklu eski yapılarında, kirişlerinde kullanılmış olduğunu görüyoruz.  Osmanlı haberleşmede daha çok deri dağlamada kullanmış. Ama 19.yy sonra Amerika’da daha sanatsal olarak kullanılmaya başlanmış. Elektrikle de yaygınlaşmış ve Avrupa’ya da ulaşmış.

Osman Çetin; Kişisel sergileriniz var mı?

Hüseyin Erbaş; Ben kişisel sergi açtıktan sonra halk eğitimde kurs vermeye başladım. Sonra Yıldırım Kent Konseyi Sanat Grubu’nda etkinliğim oldu. YIL-MEK’te de ders vermeye başladıktan sonra Bursa Teknik Üniversitesi’nde de 4 kişilik karma sergim oldu. Ördekli ve Barış Manço’da da sergilerim düzenlendi. Gecen sene Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kültür Sanat Festivalinde de 70 sanatçı 110 sanat dalında sergi oldu oraya da davet edildim. Beklide 25-30 sergim olmuştur. Ramazanda da bir ay boyunca Bursalılara yaptıklarımızı sergiliyoruz.

Osman Çetin; Gençlere tavsiyeniz var mı?

Hüseyin Erbaş; Neden Milli Eğitim bu işe el atmıyor. Adli takibi olan uyuşturucudan kurtulmak için bana terapi olarak gönderilen kursiyerim var. Önceleri hiç sevmiyordu takibi bitti şimdi hocam çok sevdim yine geleceğim diyor. Gençlere yardımcı olabilmesi için Milli Eğitim destekli verilebilir. 

 




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.