Hava Durumu

Emirsultan’a abluka!

Tarihi Emirsultan Camisi ile Türbesinin girişine güvenlik için elektronik tarama cihazı yerleştirilip cçami kapılarının kapatılması ve girişlerin tek yerden yapılması tepki çekti.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2017 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2017 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Emirsultan’a abluka!

Bursa’nın tarihinde önemli rolü bulunan ve inanç turizminin ziyaret alanı içinde yer alan Emirsultan Camisindeki bu uygulamaya tepki gösteren vatandaşlar, Bursa’yı yönetenleri göreve davet etti.  “Güvenlik” denilerek halkın ibadet etme ve camiye giriş çıkışlarının engel konulduğuna dikkat çeken vatandaşlar; bu uygulamaya derhal son verilmesini, güvenlik önlemlerinin başka şekilde sağlanmasını istediler.

ERDOĞAN’A ŞİKAYET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail tarafından Gazze’deki Mescidi Aksa girişine yerleştirilen elektronik cihazlara tepki gösterilmesine ve bu konudaki açıklamalarıyla dünyayı ayağı kaldırmasına dikkat çeken cami cemaati; konuyu Cumhurbaşkanlığına şikayet edeceklerini söylediler.

İsrail’in Müslümanlara zulüm etme adına Mescidi Aksa’da böyle bir uygulama başlattığını, Türkiye ise Bursa’nın, Ekmirsultan Camisini aynı şekilde abluka altına alındığına dikkat çeken vatandaşlar tepkilerini şöyle dile getirdiler.

“Emirsultan Camisi, türbesi İslam Dininde büyük önem taşıyor. Hz. Emir Hocamız Peygamberimiz SAV sülalesine mensup bir kişidir. Cihan Padişahımız Yıldırım Beyazıt’ın damadıdır. Bursa’nın Ulucamisinin yapılmasına öncülük etmiştir. Bu nedenle, Emirsultan hazretlerimizin camisi ve türbesi inanç turizmi açısından aranılan, gezilen bir yerdir. Ülkemizin pek çok bölgesinden insanlarımız sırf Emirsultan Hazretlerinin türbesine yakın olmak, onun manevi huzurunda namaz kılmak, dua etmek için buraya gelmektedir.

Bursa’daki bir başka adet ise, sünnet çocuklarının sünnet olmadan önce Emirsultan türbesine gelip ziyarette bulunmalarıdır.

Şimdi, Emirsultan Camisi’nin batı kapısının tamamen kapatılıp önüne banketlerin ve engellerin konulması, Mescidi Aksa’da uygulanan zulmün aynen benzeridir.

Yine, cami bahçesine elektronik cihaz konulup gelen geçenin rahatsız edilecek, rencide edilecek şekilde aranması da güvenlik adına yapılan olumsuzluklardır. İnsanların dinden imandan mı soğutulması istenmektedir. Müslümanlara camiye gelmeyin, türbeyi gezmeyin mi denilmek istenmektedir.”

CİHAZ KALKSIN, KAPI AÇILSIN

Cami cemaatinin en büyük isteği ise, İsrail Zulmüne benzettikleri bu uygulamaların kaldırılması. Güvenlik önlemlerinin ise başka türlü alınması, sağlanması.

Yasakçı uygulamalarla güvenlik sağlanamayacağını savunan cami cemaatinden vatandaşlar, maruz kaldıkları uygulamalar için “biz bu zulmü layık mıyız?” diye soruyorlar.

Bursa valisi İzzettin Küçük ile Emniyet Müdürü Selami Yıldız’dan Emirsultan Camisi için uygulanan güvenlik önlemlerini tekrar gözden geçirmelerini ve başka güvenlik önlemleri alınmasını isteyen vatandaşlarımız, gazetemiz aracılığıyla yetkilileri sesleniyorlar:

“Sayın valimiz bugün görevde olmasına rağmen yarın öbür gün Bursa dışında bir başka ile atanabilir. Sayın Emniyet Müdürümüz içinde aynı kararlar alınabilir. Fakat, bizler Emirsultan Mahallesinin halkı, caminin cemaati olarak, Bursalılar olarak bu şehirde yaşamaya ve namaz kılmak için, dua etmek için Emirsultan Camisine gelmeye devam edeceğiz. Cenazelerimizi kaldırmak için bu camiye gelmeye devam edeceğiz.

Bu uygulamayı, Müslümanlara karşı yapılan bir haksızlık olarak görüyoruz. Belki iyi niyetle yola çıkılmıştır. Fakat, sayın Cumhurbaşkanımızın İsrail’e karşı gösterdiği tepkileri gördükçe bizim de başımıza aynı uygulama ile engel çıkarılmak istenildiğini düşünmemek elde değil.

Camiye gelen cemaatin, ziyaretçilerin terörist veya potansiyel suçlu muamelesine tabi tutulmasına tepki gösteriyoruz. “

MUHTAR ZİYA AYDINLI:” ÇÖZÜM BULUNMALI”

Mahalle Muhtarı Yusuf Ziya Aydınlı, hem cami cemaati hem de halkın bu uygulamaya büyük tepki gösterdiğine dile getirdi. Güvenlik için yapılan bu uygulamanın ne kadar gerekli olup olmadığına yeniden gözden geçirilip karar verilmesini isteyen muhtar Aydınlı, “Emirsultan Camisi, İslam tarihinin en güzel örneklerinden ve eserlerinden bir tanesi. Yurt içi ve yurt dışından turistler geliyor. Cami ve türbemizi, hatta mezarlıklarımızı ziyaret ediyorlar. Şimdi, Batı Kapısının kapatılması, sadece Güney kapısından giriş çıkış verilmesini, cami bahçesine elektronik tarama cihazı konulması, giren çıkanların çantaları ve eşyalarının aranmasına tepkiler var. Bu konuya ortak akılla çözüm bulunmalı. Güvenlik hepimiz için gerekli, fakat camiye gelen cemaatin ve ziyaretçilerin de rahatsız olmaması gerekiyor” diye konuştu. Osman ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.