Hava Durumu

FARKINDALIK İÇİN MAVİ DOKUNUŞ

Hayatında anlamı olan renklerin sosyal sorumluluk projeleri aracılığı ile insanlara ulaşmasını hedefleyen Pelin Aktan, Temmuz 2018’de Mavi Dokunuşlar Sanat Derneği’ni kurarak taçlandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2019 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2019 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
FARKINDALIK İÇİN MAVİ DOKUNUŞ
 Bugüne kadar zihinsel engelliler ve huzurevi sakinlerine yönelik başlattığı sosyal sorumluluk projelerine LÖSEV ve sokak hayvanlarını korumaya yönelik çalışmalarda ekleyen Pelin Aktan,  5 yıl önce temelini attığı ve Temmuz 2018’de sivil toplum örgütleri arasına katılan ‘Mavi Dokunuşlar Sanat Derneği çatısı altında hayata geçirmeyi planlan yeni projeler üzerinde yoğunlaşıyor. Biz de Gazete Bursa olarak henüz 7’nci ayını yaşayan Mavi Dokunuşlar Sanat Derneği’ni ve bu derneğin kuruluşuna öncülük eden Başkan Pelin Aktan’ı yakından tanımak istedik. Böylece keyifli bir söyleşiyi gerçekleştirdik.

Osman ÇETİN: Derneğinizin kuruluş aşamalarından ve çalışanlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Belediyeler ile olan bağlantınız derneğin kuruluşundan beri var mı? Varsa bu bağlantı nasıl kuruldu?

Pelin AKTAN: Sanatsever ve çeşitli alanlarda sanat eğitimi alıp, çalışmalar yapan arkadaşlarımızın çalışma mekanı ihtiyacı olmuştur. Özellikle uygulamaya koyamadığı yardım projelerinin hazırda beklemesi dernekleşme çalışmalarına esin olmuştur. Öncelikle Nilüfer Belediyesi Dernekler Masası’ndan kuruluş ile ilgili bilgiler alındı. Çalışmaların sürdürüleceği bir mekan kiralandıktan sonra 7 sanatsever derneğimizin ilk kuruluşunu tamamladık. Derneğimizin kurucuları arasında sosyolog, fizik mühendisi, hasta bakım terapisti, ressam, tekstil mühendisi olmak üzere kendi alanlarında profesyonel meslekleri olan üyelerimizle birlikte gönüllülerle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunu yaparken belediyelerle de işbirliği halindeyiz. Bu kapsamda Nilüfer Belediyesi ile çalışmalarımızı sergileyecek salon temini için görüşmeler yapıyoruz. Yeni olmamız nedeniyle henüz diğer ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi ile bir çalışmamız olmadı. Nülüfer Belediyesi’nin her türlü talebimizi memnuniyetle karşılamış olması ve verdiği destek bu konuda doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

Osman ÇETİN: Sanat eserlerinize bakıldığında genellikle yardım etkinliklerine bağlı olarak konuları seçtiğinizi görüyoruz, bu etkinliklerden bağımsız olarak üretilen eserleriniz var mı?

Pelin AKTAN: Biz, Mavi Dokunuşlar Sanat Derneği olarak, dernek tüzüğü doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Kuruluşumuzun temel amacını oluşturan ‘dezavantajlı bireyler’in yaşamı kolaylaştırmak ilkesinden hareketle çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar bu kurumlarda konaklayan ve yardım alan bireylerin yaşlarına, cinsiyetlerine, sağlık durumlarına ve ilgi alanlarına göre belirleniyor. Kurum uzmanları işbirliği ile projeler planlanmakta ve sürdürülüyor. Dolayısıyla çalışma konularında bu projelerde serbest çalışma yapılamıyor. Dernek üyelerinin resim sanatı çalışmalarında konu sınırlaması yoktur. Çeşitli sanat akımlarında çok fazla görmek mümkün.

Osman ÇETİN: Yardım etkinlikleri için ürettiğiniz eserleriniz daha çok hangi kesimden ilgi görüyor?

Pelin AKTAN: Yardım amaçlı yaptığımız tüm çalışmalar sergilerimizde ve dernek merkezinde satışa sunulmaktadır. Bazı eserler sahipleri tarafından bağışlanmak, bazıları da bir kısmı satış sonrası dernek yararına bırakılmaktadır. Bu güne kadar yapılan etkinliklerden elde ettiğimiz verilere göre; kadınlar yardım çalışmalarına, çalışan ve geliri olan bireyler etkinliklere maddi ve manevi destek vermek, eğitim düzeyi ne kadar yüksekse toplumsal duyarlılık daha da çok artıyor. Bu nedenle ülkemiz ve dünyamız hakkında farkındalığı yüksek, çevre bilinci olan bireyler çalışmalarımıza daha fazla destek veriyorlar.

Osman ÇETİN: Derneğe katılım konusunda belirlediğiniz belli koşullar var mı? Varsa bu koşullar nelerdir?

Pelin AKTAN: Temelde insan sever, özelde de sanatsever olmak derneğimize üye olmak için yeterli...

Osman ÇETİN: Derneğin ihtiyaçları için gerekli bütçeyi sağlamak konusunda nelerden yardım alıyorsunuz, aldığınız bu yardımlar yeterli oluyor mu?

Pelin AKTAN: Derneğimiz resmi ve özel kurumlardan destek almamaktadır. Nilüfer Belediyesi sergi etkinliklerimiz için salon temini konusunda destek vermektedir. Dernek ihtiyaçları tamamen üyelerimizin destekleriyle karşılanıyor. Bir de zaman zaman zorlayıcı giderlerin karşılanması amacıyla resim kursları düzenliyoruz.

Osman ÇETİN: Mavi Dokunuşlar Sanat Derneği’ni daha çok geliştirip daha fazla insana ulaşabilmesi için gelecek planlarınız var mıdır?

Pelin AKTAN: Derneğimiz henüz kuruluşunun bir yılını tamamlamadı. Dörder haftalık olmak üzere iki proje üretilip tamamdık. Gelirinin tamamı bağışlanmak üzere iki sergi çalışması gerçekleşti. Bu çalışmalar sesimizi hızla duyurma çalışması olarak düşünüldüğünde katılımın tatmin edici olduğunu belirledik. Çalışmalara kısa sürede destek verenlerin üye olup, sürekli desteklerinin sağlanabilmesi en önemli eksiğimizdir. Bu doğrultuda planlamalarımız bu yıl itibarıyla hızlandı. Dernek çalışmalarımızın yeterli tanıtımı çok kısıtlı bütçe nedeniyle yapılamıyor. Belediyenin afiş panolarında ve el broşürleriyle tanıtım planlıyoruz. Sivil toplum örgütü görevi yapan derneğimizin basın ve belediye afiş panolarında tanıtılması en büyük beklentimizi oluşturuyor.


OSMAN ÇETİN
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.