Hava Durumu

GEÇMİŞE ‘DELİ KIZIN ÇEYİZLERİ’YLE BAKIN

Kendi el becerisi ile yaptığı tasarımlarla sosyal medyada adından söz ettiren ve katıldığı festivallerde, sergilerde de büyük ilgi gören tasarımcı, Nihal Dalmazgil ile güzel ve keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2019 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2019 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
GEÇMİŞE ‘DELİ KIZIN  ÇEYİZLERİ’YLE BAKIN
 

Öncelikle Nihal hanım sizi tanıyabilir miyiz?

Tabi. Aslen Bursalıyım, Çekirge doğumluyum. İki kızım ve bir torunum var. Bursa Kız Lisesi Edebiyat Bölümünden mezun oldum. Şu anda Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesinde okuyorum. Mudanya Halk Eğitim Merkezinde 2003 yılında iki aylık Kara Kalem Kursu ile resim hayatına başladım. Kara kalem ve sulu boya ile tasarımlarım resimler yapıyorum. Ayrıca hobi olarak Garsalak ve deniz kabuklarıyla da tarsım ürünleri yapıyorum.Eski antika dantel, kanaviçe, yemeni ile ‘Deli Kızın Çeyizleri’ni üretmeye başladım. Mudanya, Bursa daha sonra İstanbul’da karma sergilere katıldım.

‘Deli Kızın Çeyizleri’  ne anlama geliyor bunu açar mısınız?  

Ben antika dantel, kanaviçe ve nazarlık üretmeye başladım ve bu yaptığım eserler halk tarafından çok büyük bir rağbet görmeye başladı. Ürünler beğeni görünce kişiye özel tasarımlarda yapmaya başladım.  Bu tasarımları elde etmek için eşten dosttan da kullanılmayan ürünleri toplamaya başladım ve ne yapacağımı soranlara kendimi de ve işin içine katarak ‘Deli Kızın Çeyizleri’ni hazırlayacağımı söyledim. Böylece ortaya çıktı. İsimde hem dikkat çekici oldu hem de çok beğenildi.

Deli Kızın Çeyizleri’ne insanlar tepkisi nasıl?

Katıldığım kermes ve festivallerde ayrıca sosyal medya da çok büyük ilgi gördüm. İnsanlar bana sürekli olarak bu ‘Deli Kız’ kim diye soruyorlar. Bende insanlara bunu izah etmeye çalışıyorum. Yaptığım tasarımları görmeye gelenler, sergimde asılı olan Deli Kızın Çeyizleri levhasını görünce bir anda duraklayıp şaşırıyorlar. Yapmış olduğum tasarımlarımdan önce insanların ilgisini bu levha çekiyor ve bana sormadan da geçemiyorlar. Bende onlara ilk önce benim el emeğimle yaptığım bu tasarımları görün ve inceleyin, ondan sonra da Deli Kızın Çeyizleri’ni sorun diye takılıyorum. Levha gerçekten ilgi çekici bundan dolayı olumlu tepkiler alıyorum.  Ayrıca  yapmış olduğum tasarımlarda eski dantel, kanaviçe ve oya kullandığım için, insanlar kendilerinden bir parça buluyor.Dolayısıyla ile nostalji yaşamış oluyorlar.

Ürünlerinizi tanıttığınız sosyal medya hesabınız var mı?

Ben ‘atolyenihal’ İnstagram hesabımda çok fazla görsel paylaşıyorum. Bana ait olan tarsım ve ürünlerimi sahte hesap açarak taklit ediyorlar. Bu bence bir nevi emek hırsızlığı oluyor. Bu yüzden ben çok rahatsızlık duyuyorum. ‘atolyenihal’  hesabımdan belli zamanlarda festival ve kermeslere katıldığımı buradan ilan ediyorum. Eğer Deli Kızın Çeyizlerini görmek isterseniz , ‘atolyenihal’i de takip edebilirsiniz.

Peki yapmış olduğunuz nazarlıkların bu kadar ilgi görmesinin sırrı nedir?

Osman Bey çok güzel bir konuya değindiniz. Nazarlıkların sırrı ben de saklı olsun, bu sırrı sadece benden nazarlık alan müşterilerimize söylüyorum,  kimseyle paylaşmıyorum. Türkiye de nazarlık yapan satan çok kimse var. Fakat benim kendi tasarımım olan nazarlıklarda bir sır var. Bunu zaten daha önce de söylediğim gibi kimseyle paylaşmadım.

Nihal Hanım birazda bahsetmiş olduğunuz kara kalem ve sulu boya çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Ben hiç sulu boya eğitimi  almadım tamamen kendi yeteneğimle bu resim çalışmalarına başladım. Yapmış olduğum kara kalem ve sulu boya resimlerimi görenler ve beğenenler siz neden sergi açmıyorsunuz diye bana soruyorlardı. Benim bu yeteneğimi  ilgi duyan kuruluşlardan resim sergisi daveti geldi ve bende bunu üzerine İstanbul Nişantaşı’nda resim sergisi açtım ve çok olumlu tepkiler aldım ve çeşitli yazılı basın kuruluşlarında haberim çıktı. İnşallah ileriki günlerde kendi tasarımım olan sulu boya sergimi açmak istiyorum. Bütün idealim de bu. Buradan bütün girişimci kadınlara sesleniyorum. Herkesin özel bir yeteneği vardır. Ben evimin bir odasını hobi odası yaptım. sulu boya resimler ve Deli Kızın Çeyizleri  o küçücük odamdan çıkıyor. Herkesin özel bir yeteneği vardır.Yeter ki o yeteneklerini keşfedip kendilerini geliştirsinler.

Nihal Hanım son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Benim şu anda en büyük hayalimden birisi, sokak hayvanları yararına bir sergi açmak. Yapmış olduğum el emeği ürünlerimin gelirlerinin tamamını sokak hayvanların ihtiyaçları için harcamak . Tek hayalim de bu. Ayrıca son olarak da bana zamanını ayıran ve bu röportajı yapma imkanını sağlayan, Gazete Bursa ailesine ve Sevgili Gazete Bursa Muhabiri Osman Çetin’e  teşekkürlerimi sunarım. Sevgiyle ve Sanatla kalın.

 

 

 HABER: OSMAN ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.