İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde
“Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri”
düzenledi. Seminerde, gıda ticareti ve son tüketiciye ulaşımı noktasında sahip
olması gereken hususlarla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunuldu.
Haber Giriş Tarihi: 12.12.2019 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2019 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen “Türk Gıda
Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri”nde konuşan İlçe
Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Mühendisi Zeynep Çetin, etiketlemelerde; ürün
türü, menşe ve özellikleri ile ürün içerinin doğru yazılması konularında uyarılarda
bulundu. Aynı tipte olan ürünlere yanlış özellikler yazılması ya da ikame ürünlere
yanıltıcı içeriklerin koyulmasının yasak olduğu konularına değinen Çetin, etiketlerin
şekil şartlarının ve içeriğinin nasıl olması konusunda da detaylı bilgiler verildi.
GIDANIN İÇERİĞİ NET BİR ŞEKİLDE İFADE EDİLMELİ
Çetin, “Gıdanın adı, bileşen listesi, alerjen bildirimleri, belirli bileşenlerin veya bileşen
gruplarının zaman zaman miktarlarının belirlenmesi gerekir. Bunlar mevzuatı saklı
kalmak koşuluyla diye zaten yönetmelikte belirtiliyor. Gıdanın net miktarı, Tavsiye
Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ya da Son Tüketim Tarihi (STT), özel muhafaza
koşulları, gıda işletmecisinin adı, ticari unvanı, adresi, kayıt numarası veya tanımlama
işareti, menşe ülke, gerekiyorsa kullanım talimatı, alkol bileşenleri içerenlerde alkol
derecesi ve beslenme bildirimi etiket üzerinde bulunması gereken zorunlu bilgilerdir.
Bunların etiket üzerinde aynı görüş alanında olması gerekiyor. Aynı görüş alanı;
paketi elimize aldığımızda tek bir bakış açısından baktığınızda gördüğünüz alan
görüş alanını göstermektedir. Bu üç bilgide yani gıdanın adı, net miktarı, varsa alkol
derecesi aynı görüş alanı içerisinde belirtilmelidir.”
SON TARİH 31 ARALIK 2019
“Hazırlanan yeni yönetmelikte tarım ve gıda güvenliği dâhil birçok alanda toplumun
tüm kesimleri ve ekonominin tüm aktörleri açısından önem taşıyor. 31 Aralık 2019
itibariyle yürürlüğe girecek olan ‘Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmeliği’, tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemenin yanı
sıra gıdaların etiketlenmesi, gıda hakkında bilgilendirme ile ilgili genel kurallar,
gereklilikler ve sorumlulukları belirliyor” diye konuştu.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Gıdanın Bilgileri Net Olarak Belirtilmek Zorunda
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri” düzenledi. Seminerde, gıda ticareti ve son tüketiciye ulaşımı noktasında sahip olması gereken hususlarla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunuldu.
En Çok Okunan Haberler