Hava Durumu

Gölyazı turizme açılıyor (Bedia BARAK)

Bursa Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı Mahallesi, ziyaretçi akınına uğrayan ender güzelliklerden biri olma özelliğini taşıyor. Alt yapı ve tarihi eserlerin korunma altına alınması için yapılacak çalışmaların ardından, turizm bölgesi olma yolundaki hazırlıklar sürüyor

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2016 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2016 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Gölyazı turizme açılıyor (Bedia BARAK)

Gölyazı’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi almak için Gölyazı Mahalle Muhtarı İbrahim Şahin ile görüştük.

B.BARAK: Kaç yıldır görevdesiniz?

İ.ŞAHİN:2014 yerel seçimlerinden beri Gölyazı Mahalle muhtarı olarak görev yapıyorum.

B.BARAK: Mahallenizin nüfusu ne kadar?

İ.ŞAHİN: 1510 nüfusumuz var.

B.BARAK: Mahallenizin geçim kaynağı nedir?

İ.ŞAHİN: Mahalle’mizin geçim kaynağı daha evvelden balıkçılıktı.850 dönüm arazimiz var. Bu arazimizin içerisinde zeytin ve siyah incir yetiştiriciliği yetiştirilmektedir. Ayrıca karşı mevki dediğimiz dağın eteğinde, 500 dönümün üzerinde bir arazimiz de de siyah incir ve zeytin yetiştiriliyor fakat siyah incire dönüşüm var. Zeytin yetiştiriciliği biraz masraflı oluyor. Ayrıca rüzgâr ve soğuklarda donma tehlikesi olduğu için incir daha avantajlı geliyor.  

B.BARAK: Peki turizm mahallesi olarak çalışmalar başladı neden?

İ.ŞAHİN: Son yıllarda Mahallemiz yerli yabancı ziyaretçilerin akınına uğramaya başladı. Bu nedenle yeni bir geçim kaynağı oluştu. Böyle olunca çalışma ve gelir durumları turizme karşı kayma yapmaya başladı. 6 tane lokantamız açıldı. Bunlar gelen misafirlerimize hizmet veriyor. Gözleme satış reyonlarımız açıldı. Gözleme ve yöresel yemeklerimiz sunuluyor. Mantı, lokma gibi. Hediyelik eşya satış yerleri açıldı. Sandal gezilerimiz var. Burada yaşayan 40 hane ekmeğini turizmden kazanmaya başladı. Özellikle hafta sonu çok kalabalık guruplar geliyor.  

B.BARAK: Gelen kalabalık guruplar sıkıntı yaratıyor mu?

İ.ŞAHİN: Özellikle Pazar günü aşırı yoğunluk olduğu için otopark sıkıntısı yaşıyoruz. Nilüfer Belediyesi otopark ile ilgili çalışma başlattı yakında bu sıkıntımız kalmayacak. Mahallemizin içerisine park edilen araçlar yüzünden yaşayan vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyor.

B.BARAK: Çok gelen oluyor mu?

İ.ŞAHİN: Burası bir kere doğal güzelliğinin yanı sıra doğal yiyecek yeme imkânı bulmak için ideal bir yer. Bunun yanı sıra en önemli özelliği Doğu Roma, Roma, Bizans, Yunan ve Osmanlı Türklerinin yaşadığı bir mahalle. Her kültürden tarihi eserlerin olduğu bir yer. 2 yarım adadan oluşuyor. Bölgesel yağışların olmasından dolayı burada 2 ya da 3 denizde gelgit oluyor. Tam ada olarak köprüyle ulaşım sağlanıyor. Mahallemiz bu özelliklerinden dolayı çok ilgi görüyor.

B.BARAK: Yabancı turist geliyor mu?

İ.ŞAHİN: Yoğun olarak geliyor. Japon, Çin, İngiliz, Fransız ve son zamanlar da Arap ülkelerinden çok yoğunluk gelenler oluyor. Artık Pazar günü dışında hafta içi turlarla gelenler oluyor.

B.BARAK: Tarihi dokuyu korumak için neler yapılıyor?

İ.ŞAHİN: 1996 yılında ilk belediye olduğumuz dönemlerde, 9 Eylül Üniversitesi Emel Göksu hocası ve öğrencileri tarafından burada bir imar planı çıkarıldı. 80 tane tarihi eser tescilli binamız var. Bunların restorasyon işleri başlanıldı. Bitenlerde var. Bu binalarımızın zarar görmeden biraz daha hızlandırılmasını istiyoruz. Ayrıca kıyı yasa çizgisinden dolayı buranın imar planı iptal olmuş durumda. Vatandaşlarımız ruhsatlı bina yapmak istediler ama Vali ziyaretinde kıyı yasası nedeniyle Şehircilik Bakanlığı tarafından izin alınamıyor. Yazışmalarımız devam ediyor.

B.BARAK: Otel var mı?

İ.ŞAHİN: Sadece butik otel mevcut. İhtiyaç var. Tarihi binaların restorasyon işleri bittikten sonra buraları turizm için otel ya da butik olarak açılması düşünülüyor.

B.BARAK: Geçim kaynağınız olan balık çeşitleri nelerdir? Hangi tür balık çıkıyor?

İ.ŞAHİN: Mevsimine göre turna, sazan ve çin balığı, fekigiller gibi türler burada çıkıyor. En lezzetlisi turna balığımızdır. Gölümüzden çıkan balıklar müzaide oluyor. Yasak dönemlerin dışında her gün saat 11 de mezat oluyor. Tüccarlar balığı alıyor. Balığı alan tüccarlar da mahallemizin insanı. Balıkların dışarıda satışını sağlıyorlar. Artık mahallemizde lokantalar çoğalınca dışarıya satış yapmamıza gerek kalmıyor. Buraya gelen misafirlerimize sunuyoruz.

B.BARAK: Burayla ilgili projeler nelerdir?

İ.ŞAHİN: Bursa Büyükşehir Belediyemizin Mahallemiz için yaptığı Eko Turizm projesi var. Deniz, Ulu abat deresi, Ulu abat gölü ve havzası etrafında, ne kadar mahalle varsa tarih ve doğa konumları, adalar da dahil koruma altına alınarak, turizme kazandırılması projesi. Toplantılarda proje hazır olduğu söylendi bekliyoruz. Merdiven dayandı sıkıntılar basamak basamak aşılıyor.

B.BARAK: Mahallede yaşayan vatandaş yoğun ilgi ve ziyaretten memnun mu?

İ.ŞAHİN: Bu kadar yoğunluğa alışkın değiller. Özellikle işinden evine gelen vatandaşımız evinin önüne park eden misafirlerden dolayı çok şikâyet ediyor. Tabi turizm bizim ve mahallemiz için çok önemli olduğu için konuşarak tattı dille vatandaşlarımızı ikna etmeye çalışıyoruz.

B.BARAK: Turizm gelir demek neden vatandaş şikâyetçi?

İ.ŞAHİN: Geliri turizmden olmayan dışarıda çalışan vatandaşlarımız pek sıcak bakmıyor. Mesela 100 hanenin geliri turizmden ise 300 hanenin geliri turizmden değil. Böyle olunca da gelen yoğun kalabalıktan şikâyetçi oluyorlar. Turizm geliri ailenin sayısı arttıkça tepkiler de azalacaktır.

B.BARAK: Altyapı sorunuz ne durumda?

İ.ŞAHİN: Mahallemizin alt yapısı yoktu. 1976 yılında içme suyumuz geldi ama kanalizasyon yapılmadı. 2014 yerel seçimlerinden önce bu sıkıntımızı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımızla bu sıkıntımızı paylaştık. Çalışmalarımız devam ediyor. Altyapı sıkıntımız sona eriyor. 2015 Nisan ayında Bakanlıktan izin alındı. 1976 yılında yapılan içme suyu şebekemizde yenileniyor. Kanalizasyonumuzda yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe teşekkürlerimi sunuyorum. BUSKİ yetkililerine de ayrıca teşekkür ederim.

B.BARAK: Eğitim ile ilgili sorun var mı?

İ.ŞAHİN: 2015 yılında yeni yapılan bir okulumuz var. Yakın köylerimizden de taşımalı öğrencilerimiz burada eğitim görüyor. Hemen yanında bulunan eski okulumuz yıkıldı. Ek bina yapılacaktı ama yapılmadı. Anaokulu öğrencilerimiz kantinin bir kısmında eğitim görmeye çalışıyor. Milli Eğitim’e sorunumu arz ettim. Bu konu ile ilgili çözüm bekliyoruz. Mahallemiz ile ilgili sorunlarımız yetkililer tarafından olumlu cevaplar geliyor. Yavaş yavaş hepsini çözeceğiz.

B.BARAK: Doğalgaz var mı?

İ.ŞAHİN: Hayır yok. Mahallemiz sakinlerinin talepleri var. 2015 Sonbaharında gelen yetkililere söyledik. 2 gün hane tespiti yaptırdık. Olumlu buldular. Bizde bekliyoruz.

Bedia BARAK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.