Hava Durumu

Gölyazı’da neler oluyor?

Bursa’nın tarihi ve turistik değerlerinden olan Gölyazı, belki de dünyanın en güzel yaşam alanlarından bir tanesi. Gölün ortasındaki tarihi evler, göl manzarası, göl keyfi, göl içindeki adacıkların bulunması yerli ve yabancı turistlerin odak noktasını oluşturuyor. Gölyazı daha önce belde idi. 2009 seçimleriyle beraber beldelerin kapatılması üzerine Nilüfer Belediyesine bağlandı. O tarihten bu yana Belediye ile köy halkı arasında her türlü dert ve sıkıntılar yaşanmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2017 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2017 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Gölyazı’da neler oluyor?

 SİT ALANINDA RANT KAVGASI

 Ülkemizde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Körfez Depremi ve sonrasında yaşadığımız olaylar, imar kanunları ile yapı yönetmeliklerinin sil baştan düzenlenmesine yol açtı.

İnsan hayatı her türlü maddi değerden daha önemli olduğuna dair açıklamalar yapıldı. Yerel yönetimlerin imar yetkileri artırıldı. Koruma kurullarının yetkileri artırıldı. Yapı şekli tamamen değişti.

Bizler bugün 17 Ağustos Körfez Depremi ve insanlığın başına gelebilecek en kötü sonuçları tartışırken, Nilüfer Belediyesi’nin haksız, adaletsiz ve kanunları tanımayan bir uygulaması iddiasıyla karşı karşıya kaldık.

OLAYIN MERKEZİ GÖLYAZI

Burası, dünya harikası bir yer. Bursa halkının göz bebeği gibi koruduğu bir yaşam merkezi. 2 bin 400 yıllık tarihi mirası barındıran bir köy. Kendisine has yapıları, evleri, ibadet merkezleri ve tarihi kalıntılarıyla turizm merkezi olması için her türlü tarihi ve kültürel değerleri mevcut.

Bursa olarak bizler, Gölyazı’nın turizme açılmasıyla ilgili yıllarca nutuk dinleyip vaatlerle vakit geçiriyoruz. Köylüler, kendi imkanları dahilinde, karınca, kararınca bazı turizm tesisleri ve işletmeleri açıyorlar.

 KIYIYA KAÇAK TESİS YAPILIYOR

Anıtlar Kuruluna yapılan bir şikayet, Gölyazı'daki balıkçı kulübesini yıkarak, sosyal tesise çevirmeye çalışan Nilüfer Belediyesi'nin izni olmadan sit alanına kendi elleriyle, Kıyı Koruma Kanunu’na aykırı da olduğu söylenilen kaçak inşaat yaptığı iddiaları ortaya çıktı.

Gölyazı’daki eski balıkcı kulübeleri ile mezat alanının bulunduğu yeri gözüne kestiren Nilüfer Belediyesi, buraları yıkıp yerine Sosyal tesis için çalışmalar başlatmış. Göl kıyına betondan, ahşaptan inşaatlar yapılırken birde vagonlar getirilip, burası rantiye tesisi haline dönüştürülmeye başlanmış.  Köy halkının tepki göstermesi üzerine Gölyazı Çevre Koruma, Yaşatma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ufuk Özver olayla ilgili bilgi almak için Nilüfer Belediyesi görevlileriyle görüşmüş.

Belediye görevlileri de buraya sosyal tesis yapıldığını ve işletmecilere verileceği söylemesi üzerine, olayı belediyeye muhalif AK Parti Nilüfer ilçe yöneticileri bildirmiş.Aradan geçen zaman içinde, inşaatın devam ettirilmesi üzerine, konuyu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna bildirmiş.

 

ARKEOLOJİK SİT ALANI 

 Halk arasındaki ismi Anıtlar Kurulu olan Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kendilerine 15 Mayıs 2017 tarihinde yapılan bildirimle ilgili olarak Nilüfer Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili ayrıntılı bilgi istemiş.

Nilüfer Belediyesi, konuyla ilgili olarak 2010 yılında gerekli izinlerin alındığını ifade etmiş. Büyükşehir Belediyesi ise, yapılan inşaat ve imalatların onaylı projeye uygun olmadığını bildirmiş.

Kurum uzmanlarınca şikayet konusu mahalde yapılan incelemelerde ise, yapılan işaat ve imalatın kanunlara aykırı olduğuna kanaat getirilmiş.

Kurul, 9 Haziran 2017 tarihli toplantısında, “Bursa ili Nilüfer ilçesi Gölyazı Beldesi’nin 30 Nisan 1998 gün ve 6 bin 366 sayılı kararıyla Arkeolojit SİT alanı olarak ilan edilmesine karar verdiğini hatırlatarak, Nilüfer Belediyesi tarafından 28 Nisan 2010 tarihinde yenilenmesi için onay verilen Mezat yeri projesinin büyütülüp, projesine uygun halde yapılmadığını belirlemiş. Bu işlemin Kentsel Arkeolojik SİT alanı içinde yasalara aykırı olarak yapıldığına karar verilmiş.

Kurul, 2010 yılında onaylanan projeye aykırı olarak değiştirilen mezat yapısı, kulübe, vagon gibi izinsiz uygulamaların sorumluları hakkında yasal işlem başlatılmasını istemiş.

Kurul kararında, 3 bin 621 sayılı Kıyı Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine göre bölge halkına hizmet etmesi amaçlı yapılmasına izin verilen Mezat yerinin projede belirtilen şekline dönüştürülmesini, diğer yapıların, izinsiz kulübe ve vagonların ise Belediyece bölgeden kaldırılmasını istenmiş.

Nilüfer Belediyesi, belirtilen süre içinde bu kararı uygulamamış.

 RANT UĞRUNA SİT ALANI PARSELLENİYOR

 Gölyazı’da yaşanılan bu olayları gündeme getiren ve yapılan yasa dxşı işleri devletin en geniş yetkili koruma kurulu tarafından tescil ettirilmesinde emeği geçen Dernek başkanı, Nilüfer Belediyesi’nin kanunlara karşı geldiğini iddia etti.

Ufuk Özver Nilüfer Belediyesi ile Gölyazı halkı arasında meydana gelen rant iddiasıyla ilgili olayları şöyle anlattı:

"Gölyazı, dünyanın en güzel merkezlerinden bir tanesi. İnsanların, yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çok büyük. Bu ilgi artıkça, gördük ki Gölyazı'nın ticari rantları da artmaya başladı. Gölün kenarına Nilüfer Belediyesi tarafından yeni kulübelerin yapıldığını gördük.

En son olarak eskiden balıkçı barınağı olarak kullanılan alana Nilüfer Belediyesi tarafından yeni bir sosyal tesis yapılmak için çalışma başlatıldı. Bende buranın sit alanı içine girdiğini bildiğim için durumu araştırmaya başladım. Konuya ilgili görüşmek üzere Nilüfer Belediyesi'nde başkan yardımcılığı yapan Nazlı Yazgan hanımla görüştüm. Yapılan inşaat için Anıtlar Kurulu'ndan izinlerinin olup olmadığını sordum. Her türlü iznin alındığını, yapılan inşaatta bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Gölyazı'da yaşayan 200 köy sakinlerimizden bu yapıların durdurulması ve kaldırılması istemiyle imza topladım. Anıtlar Kurulu’na bu imzalarla beraber başvurumu yaptım.

Kurul, SİT bölgesinde olduğu için durdurma kararı verdi. Fakat,  Nilüfer Belediyesi, kaçak bir inşaatın yapımına nasıl hala devam ediyor? Ben buna anlam veremiyorum.

Gölyazı'da vatandaşlar en ufak bir kaçak yapı yaptığında yıkan Nilüfer Belediyesi Kurul kararına rağmen inşaatı neden durdurmuyor?

Yapıları neden yıkmıyor?

Bu hukuksuzluğa ve adaletsiz uygulamaya kim veya kimler izin veriyor?

Bunlar yetmezmiş gibi, Nilüfer Belediyesi Gölyazı'ya her gün yeni bir kulübe getiriyor. En son 6 kulübe daha getirildi.  Gölyazı sakinleri olarak bizler, tarihe, kültüre ve SİT bölgesine sahip çıkıyoruz.Bugün bizler başarılı olamazsak, yarın veya öbür gün gelen turistler Gölyazı'daki doğa harikası gölümüzü göremeyecek. Durum böyle ilerlerse çok kısa bir süre içinde Gölyazı yaşanmaz bir hale gelecek.

Bu yapıların en büyük amacı; rant. Buraya yapılacak yeni sosyal tesiste 3 tane eleman çalışacak. Ama 10 tane esnaf yok olacak. Yaptıkları kulübelerden esnafın faydalanacağını söylüyorlar. Ama siz Gölyazı'da görsel kirliliğe neden olursanız. Belediye esnafa destek veriyor gibi görünüyor. Köstek oluyor. Halkımız bunun farkında. Çünkü hem başkan hem de belediye görevlilerinin söyledikleri ile yaptıkları birbirlerine aykırı durumlar var.

Nilüfer Belediyesi kamu yönetim gününü kullanıp, köy halkının ekmeğiyle oynuyor. Köydeki kültür ve tarihi değerleri yok etmek için yarışıyor.

 

GÖLKUŞU’NA MUHALEFET

 

Gölyazı Çevre Koruma, Yaşatma ve Kalkındırma Derneği başkanı Ufuk Özver,beldeleriyle ilgili şikayetleri bitmek bilmiyor.

Köy halkının ekmek parısına gem vurma olarak nitelendirilen Nilüfer Belediyesi’nin Gölkuşu projesi de eleştirilerden nasibini alıyor.

"Mustafa Bozbey her konuşmasında Gölyazı'ya hizmet ettiğini söylüyor. Buraya getirdiği 'Gölkuşu' ile övünüyor.

Sözde Gölyazı halkına örnek olacaklarmış. Ama getirdiğin tekne ile vatandaşın ekmeğinden çalıyorsun. Buradaki sandalcılar tur düzenleyip, kendi ekmeklerini çıkarıyorlar. Sen metazori olarak  devletin gücünü kullanıp,buraya bir tekne getirip işletmeye açıyorsun. Hizmet adı altında düşük fiyatla tur düzenleyerek, sandalcıları devre dışı bırakmaya çalışıyorsun. Halk sandala binmek yerine tekneye biniyor. Yerel halkın geçim kaynağına, ekmeğine göz diken bir yerel yönetici olur mu? Nilüfer Belediyesi buna da göz dikti. İnsanların geçim kaynağına, ekmek için çalışmalarına ortak olmak hangi belediyeye yakışır?

Köylülerimizin kendi aralarındaki konuştukları deyimle söylüyorum,  Nilüfer hizmet yerine eziyet ediyor. Gülümsetmek yerine ağlatmaya başladı."

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.