Hava Durumu

İMSİAD Başkanı “İstekli değiliz”

Bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı o taşı nasıl çıkaracaklarına karar verememiş. Bizimde “işimiz Gazetecilik” anlayışıyla başladığı Osmangazi İsmetiye Bölgesi’ndeki imar rantı iddialarıyla ilgili haberlerimiz her geçen gün değişik hal almaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
İMSİAD Başkanı  “İstekli değiliz”

Muharrem KARABULUT

İmar Rantı hesaplarında iddia olarak ismi geçen İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) başkanı Namık Miscioğlu, ziyaretimize gelerek.  konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi. Miscioğlu, CHP’li Turgay Erdem’in verdiği önergede kendi arazilerinin bulunduğu ada numarasının doğru olduğunu ama teklifte kendi arazilerinin parsel numaralarının bulunmadığını söyledi.

 

Tapu kayıtlarının 2013 yılında el değiştirmiş gibi görünmesine rağmen, arazileri 2003-2005 yıllarında aldıklarını belirten Miscioğlu, “aramızdaki şirket ortaklığı sona eren bir arkadaşımızın, mal paylaşımı nedeniyle tapu değişim tarihleri 2013 olarak gözükmektedir. Bizim rantiye ile işimiz olmaz. İMSİAD’ın da üyeleri o bölgede arazi sahibi olabilir ama İMSİAD adına imar çalışması başlattığımız iddiaları doğru değildir” dedi.

 İMSİAD Başkanı “İstekli değiliz”(4)

 

Osmangazi İsmetiye köyü sınırları içindeki tarım alanlarının imara açılması yolundaki girişimlere yönelik tartışmalar devam ediyor. Plan değişimi istenilen bölgede arazileri bulunan ve aynı zamanda İMSİAD Başkanı olan Namık Miscioğlu, “biz istekli değiliz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Nilüfer Belediye Meclis üyesi Turgay Erdem’in kendi seçim bölgesi dışındaki Osmangazi ilçesinin İsmetiye köyü sınırları içinde kalan ve Bursa manzaralı olan, barajı manzarası bulunan bölgede imar plan değişikliği yapılarak buraların imara açılması istemli önergesi  gündem sıcaklığını koruyor. Bölgedeki imar girişimlerinde ismi geçen İnşaat Müteahhitleri ve İş adamları Derneği (İMSİAD) başkanı Namık Miscioğlu, gazete  Bursa’ya gelerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gazetede yazılınca

haberim oldu

 

Turgay Erdem’in vermiş olduğu imar isteği önergesinde kendi parsel numaralarının yazmadığını belirten Miscioğlu şunları söyledi;

Ben, 25 yıldır bu meslekte çalışan, iş yapan, malzeme satan birisiyim. Bölgede yatırım için 2003 yılında arsa aldık. Emlakçılar bize aracılık ettiler. Bizlerde, paramızı bankada tutmak yerine, gayrimenkule yatırıp, vakti zamanı geldiğinde değerlendirmeye düşündük. Bölgede arazileri aldık.

Sonra, şirket ortaklarıyla aramızdaki ortaklık bozuldu. Sene 2013 ve 2014 tarihlerinde bu bölgedeki arazileri, ortaklar arasında paylaştık. Tapu tarihleri o zaman değişti. Bu tarihlere dikkat edenlerde bizim, bölgede yeni arsa aldığımızı ve imara açılması için çalışma yaptığımızı sanmışlar. İmar çalışmasından haberim, gazetede yazılınca oldu. Paftası H 22 A 23 A, Ada no 4045 olan bölgede benim arazilerim olduğu doğrudur. Ama, imar planı ve imar izni çıkarılması istenilen arazilerin tapu kayıtları incelendiğinde, benim tapulu arazilerimin numaraları önergede yazmamaktadır.

Bizler, Bursa’nın çağdaş ve modern bir kent olması, insanlarımızın korkusuzca evlerinde yaşayabilmesi, işyerlerinde deprem riski olmadan çalışabilmesi adına bu kentin geleceğine yönelik fikir, proje üreten ve yatırım yapan bir derneğin, İMSİAD’ın ismini kullanıp, kendi arazilerimize imar izni çıkarılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız olmadı. Olamazda. İMSİAD olarak bizim öncelikli hedefimiz, kent merkezindeki kentsel yenilenme projelerine destek olmaktır.”

 

Plan tadilatı ada

bazında olur

 

Bölgedeki arazilerden bazılarının sahibi durumundaki işadamı Namık Miscioğlu, bölgede imar çıkarma çalışmalarında olan bazı kişilerin yaptığı girişimlerin kendileriyle irtibatlı imiş gibi gösterilmek ve kamuoyuna yansıtılmasına da tepkili.

Çünkü, “biz bu bölgeye imar izni verilsin istemedik. Aldığımız araziler yatırım içindir. Tabi, mal sahibi olanların, arazilerine imar izni verilmesi isteme hakkı da vardır. Konu, yasalar ve kanunlar çerçevesinde belediyelerin işidir” dedi.

3 bin 194 sayılı İmar Kanunu ve maddelerine göre, herhangi bir bölgede imar plan tadilatı yapılmak istenmesi halinde, tadilatın ada bütünlüğünde yapılması zorunlu.

İşte bu kanun maddesine göre, her ne kadar Namık Miscioğlu ve aile fertlerine ait arazilerin parsel numaraları, teklifte yazmasa bile, imar planı hazırlanırken dikkate alınmak zorunda.

Kanun böyle emrediyor.

 

Plancı ile ilgili iddialar

 

Bölge, İsmetiye Köyü, Dereağızı bölgesi Ardıçlı Tepe mevkisi ve Avdancık köyü ile Baraj yolu. İmar çıkarılmak istenilen araziler bu yola tam cephe.

İşi önce geçmiş dönemlerde AK Parti’den Belediye meclis üyesi olan, Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda görev yapan ve Şehir Plancıları Odası tarafından 6 ay meslekten uzaklaştırma almış bir teknik görevli H.Ş’ ye verilmiş. Bu kişi ile arazi sahipleri arasında anlaşmazlık çıkmış.

Sonra, iddiaya göre araya, bölgedeki arazi sahipleriyle sürekli iş yaptıkları ve mimari projelerini çizdirdikleri Turgay Erdem girmiş. Yine iddialara göre, Turgay Erdem bu çalışmayı Şehir Plancısı A.A.’nın yapmasının daha uygun olacağını söylemiş. Arazi sahipleri de belli bir rakamda bu kişi ile anlaşmışlar.

Yine iddialara göre, Parayı ödeyenlerin imar planı için verilen önergede parsel numaraları yazılmış. Ödemeyenlerin ve aynı adada arazileri bulunanlara ise durum bildirilmiş. Bu kişilerden de imar çıkması halinde paraların toplanacağı konuşulmuş.

Yeni plancı A.A. ise geçmişte İnegöl Alanyurt Belediyesi’nde ortaya çıkarılan imar ve ihale skandallarıyla ilgili tutuklanıp, yargılanan birisi olması dikkat çekici. Yine bu kişinin Nilüfer ilçesinde yapılan pek çok imar plan değişikliklerinde imzalarının bulunması, aynı plan değişiklerinde de projelerin belli mimarlık şirketi tarafından çizilmesi de belki de tesadüf olabilir.

CHP’ye sitem

Mahalli İdareler ve Belediye Meclislerindeki işlevle ilgili yakın bilgisi olan bir okurum aradı. Kendisi geçmişte CHP’den de belediye meclis üyesi idi.

Belediye meclislerinde meclis üyelerinin kendi bireysel önergeleriyle ilgili bilgi verdi. Hani, CHP’liler, “Turgay Erdem’in İsmetiye Köyü ile ilgili yeni imar alanları açılmasına yönelik önergesinden bilgimiz yok” demesine tepki gösterdi. Nedeni, herhangi bir meclise bir önerge verilmesi halinde, önergenin meclis huzurunda okunup tartışılmaya açılacağını, önce gündeme alınıp alınmayacağının oylanacağını, gündeme alındıktan sonra da hangi komisyona veya belediyenin hangi hizmet birimine gönderileceğine dair tekrar oylama yapılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Bütün bunlar olurken, mecliste bulunan bütün üyelerin hem önergeden hem de konudan haberdar olmalarının zorunlu olduğunu, mecliste okunmayan hiçbir önergenin işleme konulamayacağını ifade etti.

Bu durumda, CHP belediye meclis üyelerinin değil, AK Parti ve MHP’li Büyükşehir Belediye meclis üyelerinin bütününün de bu önergeden haberdar olduklarını ve oybirliğiyle komisyona havale edildiğini ifade etti.

İncelediğimizde de gerçekten önerge oybirliğiyle imar komisyonuna havale edilmiş.

 

Arsa sahipleri kimler ?

 

Büyükşehir Belediye Meclisinin 22 ocak 2015 tarihindeki toplantısında gündeme alınıp oylanan ve 2015/ 86 esas, 205 sayılı kararıyla işlek başlatılan önergeden ortaya çıkan ilginç ilişkiler ve detaylarla, Osmangazi İsmetiye Köyü’nün Ardıçlı Tepe mevkisindeki imar planı açtırma iddialarıyla ilgili resmi yazışmalarda parsel numaraları yazılı arsa sahipleri şunlar ;

Arazilerin hepsi ,  Haziran 2012 tarihinde el değiştirmiş.

Sahipleri; İrfan Aslan, M.Ziya Aslan, Ali Taşyakan, Ahmet Taşyakan, Nimet Zümrüt, Selime Taşyakan, Nurdan Kızılay, Rukiye Urundu, M.Selim Urundu, Sabiha Urundu, Erdal Urundu, Yasemin Geçer, Sadık Urundu, Sabriye Vardar,

Birde aynı ada, yani 4045 ada içinde yer alan, imar plan tadilatı dilekçesinde parsel numarası yazmayan, bazıları aile mirası yöntemi ile sahiplenilen arsa sahiplerinden bazıları ise Osman Bölükbaşı, Namık Ziya Misçioğlu, Sinan Özok, Fatih Misçioğlu, Mezkar Yapı Malzemeleri AŞ, Vedat Misçioğlu, Ali Rıza Yedikardeş, Ebubekir Aras, Afet Tekin, Ali Aybey, Ayten Onan, Gülten Aslan, Nurten Şişli, Demirtaş Süt Besicilik Gıda Emlak İnşaat, İnşaat Malzemeleri İthalat ve İhracat Ltd. Şti. TC Ziraat Bankası, Ayşe Terim, Ulviye Yazak, TFK Gerit Geri Dönüşüm LTD.Şti. Halit Deniz,

Bizler bu isimleri, kişileri karalama adına değil, bölgedeki iddialarla ilgili olarak kamuoyunun aydınlatılması adına yazdık. Amacımız, insanları kötülemek veya küçük düşürmek değil, bölgede kimlerin bu konuyla aktif olarak ilgilendiği, kimlerin ise mal mülk sahibi olduklarının halkın bilgisine sunmaktır.

 

Yarın : Bursa sahipsiz değil.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.