Hava Durumu

İSTİHDAMA ‘EĞİTİM’ DESTEĞİ

Covid-19 pandemisi sürecinde kısa çalışma, işsizlik ödeneği gibi birçok konuda hem çalışana hem de işverene büyük destek veren İŞKUR, istihdama yönelik teşvik ve destelerine devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2020 20:31
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2020 20:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
İSTİHDAMA ‘EĞİTİM’ DESTEĞİ
 Türkiye'de normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte, işyerleri de İŞKUR’un sunduğu istihdam desteklerinden faydalanmaya başladı. İşverenlerin, İŞKUR'un hala en önemli desteklerinden olan işbaşı eğitim programına başvurularına başvuruların devam ettiğini belirten Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, bu kapsamda gençler ve kadınlara, işbaşı eğitimleri ve aktif işgücü hizmetlerinden yararlandırarak iş kapısı açmayı hedeflediklerini söyledi. İşbaşı Eğitim Programı’na (İEP) en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabildiğini belirten İl Müdürü Türkmen, “Katılımcıların İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması ve son 3 aylık dönemde program uygulanan işyerinin eski işçisi olmaması gerektiriyor. Ayrıca; son 1 aylık dönemde işsiz olması gerekiyor” dedi.

6-9 AY SÜRÜYOR

İŞKUR İl Müdürü Türkmen, İEP ile gençlerin hem iş tecrübesi kazanıyor hem de eğitim süresince harçlık aldıklarını vurgulayarak,  “İşbaşı eğitim programı bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, muhabirlik ile ilgili mesleklerde en fazla 9 ay, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme Modüllerinin asgari süresinden az olmayacak şekilde ve diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay uygulanıyor. İşbaşı eğitim programına katılan işsizlere, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden; İş arayan statüsündeki vatandaşlar için günlük 89,4 TL, öğrenciler için 67,05 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 44,7 TL zaruri gider ödemesi, İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından işbaşı eğitim programı süresince karşılanıyor” dedi. Programla ilgili bilgi ve başvuruların www.iskurisbasi.org adresinden edinilebileceğini ifade eden Türkmen,  geçtiğimiz yıl 16 bin 103 işsizin bu programa katıldığını kaydetti.

3 BİN 244 KİŞİ

İŞKUR’un mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre etmek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında ‘Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü'ne imza attığını ifade eden Türkmen, “Bu protokol;  iş gücü piyasasının talep edilen niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitim ve kursları düzenleyerek  istihdama katkıda bulunmayı amaçlıyor.  İşverenler, bir meslekte en az 5 kişilik talepte bulunmak şartıyla çalışan sayılarının yüzde 50’sine kadar kontenjan talebinde bulunabilmektedir. Eğitimler Teorik eğitim ve Uygulamalı eğitim olmak üzere iki aşamalı gerçekleşecek. Meslek eğitimlerin günlük en az 5 en fazla 8 ve haftada 6 günü geçmemek üzere, haftalık en az 30 en fazla 45 saat olması gerektiğini, eğitimin toplam süresi 160 fiili günü geçmiyor” dedi.  Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kapsamında düzenlenen eğitim programına katılacak kursiyerlerin; günlük 89,4 TL zaruri gideri ve genel sağlık sigortası, iş kazası ve meslek hastalığı primleri kurumumuz tarafından karşılandığını belirten İŞKUR Bursa İl Müdürü Türkmen, 2019’da Bursa’da 3 bin 244 işsiz proje kapsamında eğitim alındığını, bu alanda Bursa’nın ülke genelinde ilk sırada yer aldığını vurguladı.

HİBE DESTEKLERİ

İŞKUR, iş arayan ve işvernlerin yanı sıra dezavantajlı grupların sosoyo-ekonomik hayata uyumlarının artırılması, işgücü piyasasında istihdam edilmeleri ve kendi işlerini kurmalarna yönelik çalışmaları da sürdürüyor. Kurumun;‘Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezaları Fonu’ndan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verdiğini hatırlatan İŞKUR İl Müdürü Türkmen, kendi işini kurmak isteyen engellilere 65 bin liraya kadar, eski hükümlülere ise brüt asgari ücretin 15 katına kadar (44 bin 145 lira) iş kurma hibe desteği sunulacağını söyledi. Engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın kendiişlerini kurmalarına yönelik hibe destekli proje başvurularının 17 Temmuz’da sona ereceğini hatırlatan Türkmen, Bursa’da 7’si engelli 3’ü eski hükümlü olmak üzere 10 kendi işini kurma projesinin İŞKUR tarafından desteklendiğini de ifade etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.