İTSO’dan “Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme” Semineri
İTSO’dan “Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme” Semineri
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, 31.12.2019
tarihine kadar hükümlerinin yerine getirilmesi zorunlu olan Türk Gıda Kodeksi
Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile ilgili İnegöl Tarım
ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenecek olan seminere tüm gıda
sektörü temsilcilerini davet etti.
Haber Giriş Tarihi: 08.12.2019 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2019 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri
Bilgilendirme Yönetmeliği ile ilgili olarak 11 Aralık Çarşamba günü saat 14.00’da
İTSO Konferans Salonu’nda düzenlenecek olan seminere tüm gıda sektörü
temsilcilerini davet etti.
SON TARİH 31 ARALIK 2019
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, “26.01.2017
tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda
Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği önemli yükümlülükler getirdi.
Yönetmelik gereğince toplu tüketim yerlerindeki menülerde, yazı tahtalarında ve
broşürlerinde gıdaların adları, gıdanın bileşiminde bulunması halinde alerjen, alkol ve
domuz kaynaklı bileşene ilişkin bilgilerin son tüketiciye aktarılması zorunlu hale
getirildi. Yönetmeliğin getirdiği yükümlülüklerin 31 Aralık 2019 tarihine kadar yerine
getirilmesi gerekiyor. Bahse konu Yönetmelikteki değişikliklerle ilgili olarak İlçe Tarım
ve Orman Müdürlüğümüz işbirliğinde, Müdürlük Gıda Mühendislerimiz tarafından
verilecek olan sunumda detaylı bilgilendirmelerde bulunulacaktır. 11 Aralık Çarşamba
günü saat 14.00’da Odamız Konferans Salonu’nda düzenlenecek olan seminere,
ilçemizde çalışmalarını sürdüren tüm gıda sektörü temsilcilerimizi davet ediyoruz”
dedi.
GIDANIN BİLGİLERİ NET ŞEKİLDE BELİRTİLMELİ
Yapılan düzenleme ile öncelikle Yönetmeliğin kapsamı toplu tüketim yerlerinde son
tüketiciye sunulacak gıdaları ve mesafeli satış dâhil olmak üzere gıda satış yerlerinin
sorumluluklarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Son tüketiciye veya toplu tüketim
yerlerine hazır ambalajlı hale getirilmeksizin satılan gıdalar, satış yapılan işletmede
tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılan gıdalar, doğrudan satış için hazır
ambalajlı hale getirilmiş olan gıdalar ile ilgili olarak gıdanın adı, alerjenler, Tavsiye
Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ya da Son Tüketim Tarihi (STT), gıda işletmecisinin
unvan ve adresi, menşei, alkol ve domuz kaynaklı bileşene ilişkin bildirim satın alan
kişinin görebileceği yerlerde bulundurulur veya gıda ile birlikte satın alan kişiye
sunulacaktır.
TETT ya da STT bilgisi orijinal ambalajı bozulmuş ürünlerde değişeceğinden bu
bilginin tekrar belirlenmesi ve tüketiciye sunulması satış yerinin sorumluluğundadır.
Son tüketiciye sunulacak hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi zorunlu hale
getirilmiştir. Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 gr. veya 100 ml’sinde
enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, donmuş yağ, trans yağ, karbonhidrat,
şeker, protein ve tuz) miktarının yer alması zorunludur. Yönetmeliğin yayım
tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri de 31.12.2019 tarihinden
itibaren bu yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. 31.12.2019 tarihinden önce
etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada
bulunabilirler.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
İTSO’dan “Gıda Etiketleme ve Tüketici Bilgilendirme” Semineri
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, 31.12.2019 tarihine kadar hükümlerinin yerine getirilmesi zorunlu olan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile ilgili İnegöl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenecek olan seminere tüm gıda sektörü temsilcilerini davet etti.
En Çok Okunan Haberler