Hava Durumu

Kaldırım Vurgunu (Bölüm-1)

Nilüfer Belediyesi’nin akıllara zarar verecek uygulaması ile bazı müteahhitleri nasıl zengin ettiği, 4 yıldan bu yana sürdürülen soruşturma ile belgeleriyle ortaya çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2016 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Kaldırım Vurgunu (Bölüm-1)

Koruma betonu kazığı

Üzerine ayak basıp yürüdüğümüz ve nerede ise sürülmüş tarla gibi görünüm verdiği zamanda kızdığımız yaya kaldırımlarından başlayan vurgun şöyle gerçekleşmiş. İddialara göre, kaldırım altında 10 cm olması gereken betonların sondaj ve açık kazı kontrolleriyle yapılan denetimlerinde 3 cm, 3.8 cm, 5.6 cm kalındığında döküldüğü ve hak ediş olarak ise 10 cm üzerinden hesap görüldüğü ortaya çıktı.

 Parke taşları kalitesiz

Yine Nilüfer ilçesinin cadde ve sokaklarında yaya kaldırımları ve tratuvarlar için kullanılan parke taşlarının dayanıklılık testinde sınıfta kaldığı ileri sürüldü. Kullanılan malzemeler ile ihale şartnamesinin birbirleriyle uyum sağlamamasına rağmen, belediyenin müteahhitlere hak edişleri yapılan işlemlere göre değil de en yüksek düzeyden ödediği iddiaları ise Nilüfer Belediyesi’ndeki vurgunun boyutlarını gün yüzüne çıkarmaya yetti. 

İŞTE SUÇ ÜSTÜ BELGESİ!!!

Bursa’nın Cesur Gazetesi, Gazete Bursa olarak birkaç gündür 1. Sayfamızdan anons yapıyoruz. Başlığımız “Kaldırım Vurgunu!”

Aslında, ben bu konuyla ilgili olarak 2012 yılında da gerekli yazıları yazmıştım. O tarihlerde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetemizdeki yayınları ihbar kabul edip soruşturma başlatmıştı. (Bu konuyla ilgili yazıyı, birkaç gün sonra “Köstebekler Kim?” başlığı ile sizlerle paylaşacağım.

Bugünkü konumuz, nedir bu kaldırım vurgunu? Sorusuna cevap olarak elde edilen resmi bilgi, kayıtlar ve belgelerin bası dökümanlarını sizlerle paylaşacağım.

Yarın ise, bu işleri kimler yaptı? Sorusuna cevapları sizlerle paylaşacağım.

Dosyamız, çok geniş ve kapsamlı. Tam 13 ayrı dosyanın birleşeni var içinde. Her dosyada ayrı ayrı kamu zararları var. Peki bu müteahhitler kimler? Sorusunun cevabını paylaşacağım sizlerle.

Önce,  bu son olayın nasıl başladığını sizlere hatırlatmak istiyorum. Malum, 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında ülkemizde tek başına iktidar çıkmadı. Halk koalisyon istedi. Fakat, seçim sonuçlarını içine sindiremeyen bazı kişiler ya çok fazla kabadayı gibi hareket ettiler yada koalisyon kurulmaması için debelenip durdular. Sonra 1 Kasım 2015 seçimleri kararı alındı. Anayasal zorunluluk.Haziran seçimleri için milletvekili aday listesi açıklanmasından sonra, seçim propaganda çalışmaları başladı. Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, 7 Haziran tarihli seçimlerde Bursa’dan milletvekili seçilmişti. Seçim çalışmaları için geldiği Bursa’da kendisi ile görüşmemde, bana, “Nilüfer ilçesindeki sahte imzalı hak ediş iddialarının” nasıl sonuçlandığını sordu.

Bende, Belediye Başkanı Mustafa Bozbey dahil, hak edişlere imza atan memurlar ve müteahhidin ceza aldığını söyledim. Fakat, 2012 senesinde ortaya çıkan Kaldırım Vurgunu iddialarıyla ilgili bugüne kadar gerekli incelemelerin yapılmadığından söz ettim. Çünkü, Başsavcılık 07 mart 2012 tarihinde gerekli soruşturmayı başlatmış, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi teknik görevlilerinden gerekli raporları almış ve 657 sayısı Kanun gereği, memurlarla ilgili soruşturma başlatma adına, Bursa Valiliği’ne yazı yazarak izin istemiş. Bu bilgiyi dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya ilettim.

Ala, olayın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen dosyanın neden incelemeye alınmadığını sanırım valilikte sormuş ve araştırmış. Sonra, Bursa Valiliği İl İdare Kurulu 02 Nisan 2015 tarihinde, 7 Haziran seçimlerinden hemen önce dosyayı Nilüfer Kaymakamlığı’na havale etmiş. İnceleme için.

İşte burada geçen zaman da epey uzun sayılabilecek düzeyde. Hem de Kamu kurumlarının kendi aralarındaki yazışmalarla ilgili olarak belirlenen süreler aşıldığı iddiası var.

Neyse, Nilüfer Kaymakamlığı hem 7 Haziran sonuçlarını hem de 1 Kasım sonuçlarını beklemiş. Çünkü, işlemin başlatılması tarihi bunu açık ve seçik olarak gösteriyor. 14 Aralık 2015 tarih ve 2330 sayılı yazı ile Nilüfer Kaymakamlığı olayın ön soruşturmasını başlatmış.

Böylece, yaklaşık 3 yıldır el sürülmeyen ve rafta bekletilen, unutturulmak istendiği yönünde ciddi kaygı ve şüphelere yol açabilecek bir uygulama ile işlem yapılmadığı iddialarını gündeme getirebilecek bir kamu zararı dosyasının soruşturmasına başlanılmış.

Elde edilen ilk bulgulara göre, durum epey karışık. Tam tamına 13 ayrı dosya hazırlanmış. Hepsinde Nilüfer Belediyesi’nin kaldırım ve tratuvar ihalelerini verdiği müteahhitlere fazladan para ödediği iddialarına dair belge ve bulgularla doldurulmuş vaziyette.

Üzerine ayak basıp yürüdüğümüz ve nerede ise sürülmüş tarla gibi görünüm verdiği zamanda kızdığımız yaya kaldırımlarından başlayan vurgun şöyle gerçekleşmiş. İddialara göre, kaldırım altında 10 cm olması gereken betonların sondaj ve açık kazı kontrolleriyle yapılan denetimlerinde 3 cm, 3.8 cm, 5.6 cm kalındığında döküldüğü ve hak ediş olarak ise 10 cm üzerinden hesap görüldüğü ortaya çıktı.

Yine, Nilüfer ilçesinin cadde ve sokaklarında yaya kaldırımları ve tratuvarlar için kullanılan parke taşlarının dayanıklılık testinde sınıfta kaldığı ileri sürüldü. Kullanılan malzemeler ile ihale şartnamesinin birbirleriyle uyum sağlamamasına rağmen, belediyenin müteahhitlere hak edişleri yapılan işlemlere göre değil de en yüksek düzeyden ödediği iddiaları ise Nilüfer Belediyesi’ndeki vurgunun boyutlarını gün yüzüne çıkarmaya yetti.

Tabi, olayın birde kamuoyu ile paylaşılmayan ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma konusu yapılmadan önceki Belediye evresi var. İddialara göre, Belediyenin görevli mühendisleri, hatta bu ihaleleri kontrol etmekle görevli memurları, konuyu yönetime bildirmişler. Birde, kanun gereği gerekli testleri yaptırmışlar. Malzeme çürük çıkmasına rağmen, belediye hiçbir işlem yapmamış…

Şimdi, bu iddialarla ilgili belgeleri de önümüzdeki günlerle sizlerle paylaşacağım.

Yarın ; Haram Zıkkım Olsun!

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.