Hava Durumu

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TAKAS ÖNERİSİ

Bursa’nın İmar, çevre, kültür ve ekonomi alanında faaliyetlerini sürdüren Yeşil Bursam Derneği’nin olağan genel kurulunda kentsel dönüşüm projelerinde takas sistemi önerisi damga vurdu.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2019 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2019 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE  TAKAS ÖNERİSİ
 

Yeşil Bursam Derneği’nin olağan genel kurulu yapıldı. Abdullah Karadağ, Haluk Çaruk ve Ayfer Yiğit’in divan kurulunda yer aldığı genel kurulda konuşan başkan Muharrem Karabulut, son 10 yıl içinde yaptıkları çalışmalar ve dernek faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Bursa’nın ülkemizde tanıtılması, balkanlarda tanıtılması ve dünyaya tanıtılmasına yönelik olarak, Avrupa Birliği Ulusal Ajans Destekli, TİKA Destekli, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Destekli, Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli 10 ayrı uluslar arası proje gerçekleştirdiklerini açıklayan Karabulut, bu çalışmalar sayesinde 2015 yılında Avrupa Birliği’nin Kültürel Hizmet ödülünü kazandıklarını söyledi.  Yeşil Bursam Derneği’nin başta kent ve çevre çalışmaları, imar çalışmaları olmak üzere gençlik projeleri, kültürel çalışmaları ve projeleriyle hizmetlerini sürdürdüğünü belirten Karabulut, Bursa’nın uzun süredir gündeminde olan kanayan yarası kentsel dönüşüm çalışmaları için ilginç bir öneride bulundu.

TAKAS SİSTEMİ

Bursa’daki, özellikle Nilüfer ilçesinde devam eden kentsel dönüşüm projelerinin mahkemelik olduğuna dikkat çeken Muharrem Karabulut konuyla ilgili şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm iyi niyetle başlanıldı ama şimdi kangren hale gelmek üzere olan bir projelendirme oldu. Mahkemelerin, yüksek katkı ve emsallerinden çok fazla yapılaşma nedeniyle pek çok kentsel dönüşüm projesi hakkında iptal kararları vermesi, hak sahiplerine ve bu bölgede çalışma yapan müteahhitlerden konut satın alanları mağdur etti. Bazı müteahhitler, güle oynaya imza attıkları kentsel dönüşüm projelerini şimdi devir edebilmenin yollarını arıyorlar.  Bu sonuç, kentsel dönüşüm projelerinin yürütülmesinde sakıncalar bulunduğunun göstergesidir. Aynı zamanda, kentsel dönüşüm için eski bina stoklarının bulunduğu ve deprem riski taşıdıkları söylenilen mahallelerde, özellikle kent merkezindeki mahallelerde herhangi bir proje geliştirilmedi. Nilüfer bölgesindeki kentsel dönüşüm amaç dışına çıkıp, rantsal dönüşüm haline geldiğine dair siyasiler arasında karşılıklı suçlamalar var.  Bizim, Yeşil Bursam Derneği olarak önerilerimiz, öncelikle kent merkezindeki kentsel dönüşüm planları ve projelerinin geliştirilmesidir. Bunun içinde mahalli idarelerin yöneticileri, belediye başkanları ile 31 Mart seçimlerinden sonra yeni seçilip göreve başlayacak olan belediye başkanlarına sesleniyoruz, kentsel dönüşümde takas sistemi getirilmeli, geliştirilmeli”

VER EVİNİ AL DAİRENİ

Kentsel dönüşümdeki tıkanmanın aşılması ve kent merkezindeki mahallelerdeki kentsel dönüşüm gerektiren binalardaki vatandaşlar ile müteahhitlerin kendi aralarında kuracakları bir sistem ile takas sistemini getirmelerini isteyen Karabulut, bu sistem ile eski evini veren vatandaşlara, hiç beklemeden müteahhitlerin elinde bulunan yapı stoklarından daire verilmesi ve teklif edilmesi, hak sahiplerinin de bu teklifleri kabul etmesiyle dönüşümün hızlanacağını ifade etti.  Karabulut, “Bursa’nın pek çok bölgesinde ekonomik ömrünü tamamlamış ve riskli sınıfta olan binalarımız var. İnsanlarımız bu binalarda yaşıyorlar. Tehlike büyük. Can ve mal güvenliği için ve Bursa’nın kent merkezinde kentsel dönüşüm başlatılması için müteahhit firmaların bir araya gelip havuz oluşturmasını istiyoruz. Böylece, kentin başka bölgelerinde bu müteahhitlerin inşa ettikleri binalar ile dönüşüm gerektiren binaların takas edilmesi hem mağduriyetleri önler hem de kentsel dönüşümün kent merkezinde başlatılmasına yol açar. Bir başka güzel gelişmesi ise müteahhitlerin ellerinde biriken yapı stokların eritilmesine yol açar. Bankaların da finans destekleriyle inşaat sektöründe arzu edilen canlanma sağlanmış olur” dedi.

VEKİL ÖDÜNÇ’TEN DESTEK

AK Parti Bursa milletvekili Atilla Ödünç, Yeşil Bursam Derneği’nin yaptığı önerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kendisinin de Yeşil Bursam Derneği’nin yönetim kurulu üyesi olduğunu belirten Ödünç, “kentsel dönüşüm konusunda Bursa’da gerçekten belli güç odakları arasında sıkıntılar yaşanıyor. Uygulanan yüzde 0.50 destek ise bazı belediyeler tarafından plan notlarıyla amacından saptırıldı. Kentsel dönüşüm ise kent merkezinde bir türlü başlayamadı. Bu öneriden yola çıkılıp, arzu eden ve istekli vatandaşlarla, hak sahiplerinin yatırımcılarla anlaşması, sorunun çözümüne yardımcı olabilir” dedi.

KARABULUT ÜÇÜNCÜ GÜVENOYU

Yeşil Bursam Derneği’nin yapılan olağan genel kurul toplantısında, kurucu başkan Muharrem Karabulut üçüncü kez güvenoyu alarak oybirliğiyle yeniden dernek başkanı seçildi.  Yönetim kurulunda, Bursa milletvekili Atilla Ödünç, Muhsin Özlükurt, Neslihan Çelik, Orhan Doğan, Firdevs Deymen, Şerif Çakır,  Sevinç Mutlu ve Ayfer Yiğit görev aldı.  Denetleme kuruluna Haluk Çaruk, Mehmet Taşkeser, Filiz Oktay, Serkan Taşkıngül, Disiplin kuruluna ise Abdullah Karadağ, Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, Hüseyin Şahin, Cemal Vardar, Fahriye Bozat, İbrahim Toprak ve Av. Özer Yavuz oybirliği ile seçildi.  Derneğin Çevre Meclisi Başkanlığına Doç. Dr. Yakup Canıtez, Mahalli İdareler Komisyonu Başkanlığına Ahmet Gedik, Eğitim- Kültür Komisyonu Başkanlığına Kazım Sarnık, AB Projeler Koordinatörlüğüne Bora Akince, Yurt Dışı Faaliyetler Komisyonu başkanlığına ise Prof. Dr. Süleyman Baki oybirliği seçildiler.

OSMAN ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.