Hava Durumu

Kıtaları aşan bilim kadınları Uludağ Üniversitesi'nde...

Uludağ Üniversitesi, “V. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri”nde genç yaşta elde ettikleri başarıları ile bilim dünyasında büyük takdir toplayan iki Türk kadınını ağırladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Kıtaları aşan bilim kadınları Uludağ Üniversitesi'nde...

ABD’de “Bilimin Mevlanası” olarak tanınan Harward Üniversitesi ve Massachusetts Institute of Tecnology’de (MIT) görev yapan Dr. Canan Dağdeviren ile “İnsan Genomu” projesinde dünyaca ünlü Prof. Ronald W. Davis’le birlikte çalışan Dr. Naşide Gözde Durmuş, bilim dünyasına katkılarını ve bundan sonra yapmayı düşündüklerini anlattı.Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen  “Yaşamın Her Alanında Teknoloji “ konulu panel, büyük ilgi gördü.

ÇILGIN TÜRK KIZI

Fizik okumaya karar verişinden Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Institute of Tecnology’ye (MIT) gelişine dek geçen süreci anlatan Dr. Canan Dağdeviren, 4 ay önce, hiç başvurmadığı halde MIT’den profesörlük teklifi aldığını ve ocak ayında kendi grubunu kurarak çalışmaya başlayacağını söyledi.  Fransız fizikçi Pierre Betkanyon Curi ve ekibinin 1880 yılında keşfettiği, bazı maddelere mekanik baskıyla elektrik üretilmesi anlamına gelen ve “piezoelektrik” konularında çalıştığını anlatan Dağdeviren, bilim dünyasında adını “giyilebilir kalp pili” tasarlayarak duyurduğunu söyledi. Çoğunlukla doğadan ilham alan bilim insanlarının aksine, yaptığı bilimsel çalışmalarda aile fertlerinin sahip olduğu hastalıklardan yola çıktığını ifade eden Dağdeviren, meme kanserinin erken teşhisiyle ilgili bir çalışma yürüttüğünü, insanların üstüne giyebileceği tıbbi cihazlar üretmek amacıyla başladığını ifade etti.

 ‘GELECEĞE DÖNÜŞ’TEN İLHAM ALDI

Çalışmalarında motivasyonunu “Geleceğe Dönüş” filminde de öngörülen gelişmelerden aldığını belirten Naşide Gözde Durmuş,

 “İnsan Genomu Projesi”nin yürütücülerinden biri olan Prof. Ronald W. Davis ile Stanford Üniversitesi Genom Teknoloji Merkezi’nde araştırmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, halen  nano ve mikro teknolojilerin kanser ve antibiyotik direnci gibi dünyayı tehdit eden sağlık problemleri üzerinde çalıştığını belirtti. Kanser teşhisinde “hücreleri uçurma” fikri üzerine çalışmaya başladıklarını ve yerçekimi ve manyetik alandan yararlanarak hücreleri yoğunluklarına göre ayırmayı başardıklarını belirten Naşide Durmuş, “Kan hücrelerini uçurup kendi yoğunluklarına ayırdık ve kanser türlerini teşhis etmeyi başardık” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.