Hava Durumu

Köşe başlarını tutmuşlar

Önce, Dağyenice için düğmeye basan ve Termal Turizmde Bursa’nın en büyük yatırımı olacağı söylenilen proje fos çıktı. Çünkü bölgede sıcaksu yoktu. Taşıma suyla değirmen döndürmeye kalktılar.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2016 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Köşe başlarını tutmuşlar

Sonra, isimleri Dubai, Prestij Merkezi ve Ekokent olarak değiştirilen Kayapa-Hasanağa-Görükle bölgesi için düğmeye basıldı. Rantiye’nin heveslerini kabartan bu proje de fos çıktı.

Dağyenice, Kayapa, Hasanağa bölgelerinde arsa ve arazi yatırımı yapan bazı müteahhitler, isteklerine kavuşamayınca kendilerine yedek bölge olarak İsmetiye’yi seçmişler.

Bursa’nın geleceğine ipotek koymaya, kendi aldıkları arazi ve arsaların değerlendirip para üstüne para istiflemeye çalıştıkları iddia edilen bazı kişilerin bu kez İsmetiye’yi seçtiklerinin açıklanması ve ortaya çıkması, rantiyeyi çok fena kızdırdı.

Köşe başlarını tutmuşlar (3)

Gazete Bursa’nın ortaya çıkardığı İsmetiye rant projesi hayali, Bursa’daki belli kesimlerin hesaplarını alt üst etti. Ortaya çıkan siyasi işbirliği ise Ankara’yı karıştırdı.

“İşimiz Gazetecilik” mantığı ile harekete geçip, Bursa’nın yeni imar rant alanı yapılmak istenilen İsmetiye bölgesindeki yapılan iş ve işlemleri açıkladığımız günden itibaren öğrendiğimiz yeni bilgiler bizleri şok üstüne şok yaşatan olayların içine doğru sürüklüyor.

İMSİAD’ın başkanı Namık Miscioğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı müteahhitler ile isimleri AK Parti’de çok iyi tanınan bazı işadamlarının arazi ve arsa topladıklarının anlaşılması, sıkıntılı günler yaşatıyor. Tabi, bu kişilerle ilgili söylemler ve kişilerin verdikleri cevapları da sizlerle paylaşacağız.

Önce, rantiye gurubunun ve pek çok bölgede hep aynı isimleri ile bu isimlerin iş ve ortaklık yaptıkları iddia edilen kişilerin aynı olması dikkatleri çekmiyor değil.

Dağyenice hayali

Önce, Bursa’nın termal turizm merkezi olabilmesi adına Dağyenice Projesi ortaya atıldı. Bu projenin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projesi olduğu, bu kentin en yetkili yöneticilerinden birisi tarafından medya aracılığıyla kamuoyuna açıklandı. Bölge için, Bursa’Nın kurtarıcısı olacağı, Arap yatırımcıların kuyrukta bekledikleri ifade edildi. Gerçekten de o dönemde Bursa’ya sık gelen bazı Arap yatırımcılar, bazı kamu görevlilerinin yaptıkları bu açıklamalara inanıp paralarını yatırdıkları iddia edildi. Bugün dahi, toplanan paralarının akıbetleriyle ilgili tartışmalar ve iddialar var.

Gelelim olayın ikinci boyutuna, Dağyenice’de sıcaksu bulunduğu iddia edilmesine rağmen yapılan sondajlardan bir netice alınmadı. Sonra, Kültürpark Gaziakdemir bölgesinde çıkarılan suyun, borularla Dağyenice’ye taşınacağı açıklandı. Toplamda 17 kilometrelik bu taşıma işinin de sıcaksuyun işlemsiz hale getireceği bizzat bu işi yapan sağlık görevlileri ve termal görevlilerince açıklandı. “Sıcaksu bölgeye gelir ama, tedavi ve sağlık alanlarında kullanılması mümkün değil” denildi.

Üçüncü evrede ise, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu projeden haberi olmadığı, bir takım kişilerin onun ismi ve adını kullanıp, hem Bursa kamuoyunu hem de Ankara’da bürokrasiye baskı yaparak bu projenin hayata geçirilmesi için çalıştıkları iddiaları Bursa’yı karıştırdı. Bir kamu görevlisi bu iddialar yüzünden görevinden uzaklaştırıldı.

Akademik odalar dava açtılar. Yargı projeyi iptal etti.

Kulağımıza gelen bilgilere göre, bugün, aynı bölgede yatırım yapan bazı işadamlarının siyasi baskılar yaparak bu rantiye projesini tekrar gündeme getirmeye çalıştıkları, Ankara’da bakanlık düzeyinde iş ve evrak takip ettikleri, Bursa’da bazı kamu görevlilerinin de bu olaya destek oldukları iddiaları var.

İkinci hedef Ekokent

Dağyenice Projesi ortaya atılıp Bursa halkı bir güzel uyutulurken, ikinci etap olarak ortaya Arap yatırımcıların Bursa’da çok büyük işler yapacağı söylemleriyle Dubai Projesi açıklandı.

Her iki projede eşit ortamda sürdürülürken, Dubai Projesinin yapılacağı bölgedeki yerel yönetimin siyasi görüşünün değişik olması yüzünden siyasi tepkiler ortaya çıktı. Düşünen ve yatırım için çalışanlar bu kez projenin ismini Prestij olarak değiştirdi. Bu isimde Araplara yabancı geldi. Hatta, bölge halkı da “biz böyle proje istemiyoruz” diye tepki gösterince, durumu kurtarma adına projenin ismi bu kez de Ekokent o6larak açıklandı.

Tabi, yapılan açıklamalara göre, Bursa’nın batı bölgesinde çok güzel bir kent kurulacak, 430 bin kişi burada iskan edilecek. Plan çok tartışıldı. Halk yine karşı çıktı. Halkın tepkileri, projenin veto edilmesine yol açtı.

Yatırımcıların, kurdukları İşadamları dernekleri sayesinde yerel yönetimlere baskı yapmalarına rağmen Ekokent adına yapacakları Ekorant projeleri de böylece fos çıktı.

Bölgedeki rantiyecilerin şimdi de siyasi güçleri elinde tutanlarla işbirliği içinde Ekorant emellerine ulaşma adına,  bölgesel planlarla hayallerine ulaşmak istedikleri konuşuluyor.

İsmetiye nasıl bulundu?

İddialara göre; rantiye gurubunun İsmetiye köyünü hedef seçmesiyle ilgili epey ilginç yaklaşımlar var. Bursa’nın geleceğine yönelik planlar yapılırken, çevre yolu, raylı sistem, yüksek hızlı tren ve sanayi yatırımları ile konut yatırımlarının bölgesel entengre edilmesine yönelik görüşler ağırlık kazanmış.

Birde, deprem korkusu nedeniyle kentsel dönüşüm planları ve kentsel gelişim alanları belirlenmeye başlanmış.

İşte bu çalışmalar sırasında, dönemin üst düzey yöneticisi, Dağyenice projelerini bire bir takip eden bir bürokrat, etrafındaki yatırımcılara İsmetiye köyünü işaret etmiş. Bizzat bölgeye gitmişler. Dağ yamaçlarından gündüz Bursa manzarası ile Demirtaş Barajı’nın manzarasını izlemişler.

Akşam vakti tekrar gitmişler. Aynı manzarayı tekrar izlemişler.

Sonrasında, “tamam burası çok güzel. Hem yatırım işi kolay. Yolu suyu var. Elektrik problemi yok. Hem de buradaki araziler ucuz. Buralardan arazi toplayabiliriz” düşüncesi hakim olmuş.

İddialara göre, hemen bir işadamı derneği aracılığıyla yatırımcılara ve parası pulu olanlara bu durum el altından anlatılmış.

Sonra devreye Dağyenice, Ekokent projelerinde iş ve yatırım ortaklığı yaptıkları kişiler girmiş. İktidar AK Parti içinde bulunan bazı işadamları bu konuda geri adım atmışlar. Çünkü, Ekokent ve Dağyenice kendilerinin anlatımlarına göre hiç hak etmedikleri halde yedikleri kazıkları unutmamışlar. Yine aynı sıkıntıları yaşamak istememişler.

Bu projelerin teknik detaylarını sürdüren bir kişi devreye girmiş.

İddialara göre bu kişi, CHP Nilüfer Belediye Meclis üyesi, Belediye başkan vekili mimar Turgay Erdem imiş. Turgay Erdem, İsmetiye bölgesinin imara açılmasına yönelik önergeyi vermeyi kabul etmiş ve Büyükşehir Belediye meclisi toplantısında önergesini vermiş.

Ondan sonra da AKP’li müteahhitler devreye girip bu işin olması adına kulisler yapmaya başlamışlar.

Bu kulislerde ismi geçen çok önemli siyasetçilerimiz var. Bazılarını ben çok iyi tanıyorum. Rantiyeye hizmet için böyle bir adım atmayacaklarına ismin kadar eminim. Ama, iş ve çıkar meselesi ortaya çıktığında nasıl hareket ederler tabi ki bilemem.

 

Yarın : CHP’li belediyeden AKP’li müteahhide kıyak !

Muharrem KARABULUT


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.