Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmeli
 Doruk Sağlık Grubu’ndan Diyetisyen Begüm Hatice Tuna, Kurban Bayramı süresince yapılan beslenme hataları ve bu sürede dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi. Kurban Bayramı beslenmesinde dikkat edilecek noktaların başında dikkat edilmesi gerekenin; hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine sütlü ve meyveli tatlıların tüketilmesi ve bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketiminin dengelenmesi olduğunun altını çizen Diyetisyen Begüm Hatice Tuna, "Ayrıca çikolata ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuru yemişler ikram edilebilir. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları,  mide problemlerine sebep olabilmektedir. Miktarlarına dikkat etmeli. Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç, asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir. Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarı fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Günde 2,5 - 3 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Sabah mutlaka güne kahvaltı ile başlanmalı, kahvaltı hafif olmalı ve her besin öğesini içerir nitelikte olmalı. Diyabet hastaları, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdırlar” ifadelerini kullandı.


“HEMEN TÜKETEYİM DİYEREK KENDİNİZE ZARAR VERMEYİN”



Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketildiğini ve bunun yanlış olduğunu belirten Diyetisyen Tuna, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Etler; büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır” diye konuştu.



UZMANINDAN PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNERİLERİ



Besinlerin türü ve miktarından önce, göz önünde bulundurulması gereken ilk konunun besinlerin pişirme yöntemleri olduğunu söyleyen Diyetisyen Begüm Hatice Tuna şöyle devam etti: “Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak haşlama yöntemini kullanmak gerekir. Kurban bayramlarında yapılması gelenek hâline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.  Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliği açısından sağlıklı yöntemdir. Ayrıca etler sindirimi zor besinler olduğu için fazla miktarda tüketimi barsak problemlerine yol açabileceğinden yine beraberinde tüketilen sebze miktarı sindirimi kolaylaştırarak bu dönemde oluşabilecek barsak problemlerini önleyecektir.”




DHA
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner37

Bursa’nın değerleri okullarda tanıtılıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentin değerlerinin Lise öğrencilerine tanıtımına yönelik hazırladığı...

Haberi Oku