Hava Durumu

Kütahya(Çukur)Han sizleri bekliyor (Osman ÇETİN)

Bursa Tuzpazarı caddesinde, iki katlı, orta avlulu, kesme taş ve tuğla ile örülmüş kargiriyle, birinci derecede tarihi eser konumunda bulunun Kütahya Han(Çukur Han) esnafı, eski günlerini özlüyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2017 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2017 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Kütahya(Çukur)Han sizleri bekliyor (Osman ÇETİN)

Gelin şöyle bir Han’ın geçmişine göz atalım. Kütahya Han’ın birinci katında 19 adet han odası, zemin katında 18 adet han oda, bölüm ve ufak ölçeklerde çeşitli  han gedikleri vardır. Hanın iki adet giriş kapısı vardır. Kütahya adı Kite veya Kutikie’den gelmiş olmalıdır. Çünkü bazı belgelerde Kite ve Kite’nin Rumcası olarak Kutikie olarak anıldığı görülmüştür. Olasılıkla bir galat olmak üzere Kütahya denilmiştir. Kot olarak Okçular Çarşısının altında kaldığından ötürü ,Kütahya Hanın bir isminin de Çukur Han olarak  anılmaktadır. Kütahya Han’ın yapım tarihi ve yaptıranı hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte; bazı kaynaklarda ,Yıldırım Beyazıt’ın damadı Emir Sultan’ın Vakfı olduğu yazmaktadır. Bu bilgi doğrultusunda  yapımının 15.Yüzyılın başlarında inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir.1638 Tarihli bir kayıtta han,” Kite  Hanı” adıyla anılmıştır. Ayrıca Kütahya Hanı, halk arasında “Çukur Han” olarak da bilinmektedir. Han Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında restore edilmiştir. Şu anda bu Handa bir Cafe, bir Tahinci ve Helvacı ile  Giyim mağazası bulunmakta olup, ikinci katı ise de esnaflar tarafından depo olarak kullanılmaktadır.

HAN ESNAFI ESKİ GÜNLERİNİ ÖZLÜYOR

Gelelim Han’ın şimdiki haline.. Han çok nezih ve sakin bir mekan. Fakat Han esnafı  Bursalıların buraya uğramamasından bir hayli şikayetçi. Çukur Han’ın eskilerinden olan ve yaklaşık 26 Seneden beri Han’da dükkan sahibi olan Rıfat Özışık ise esnaf azlığından memnun değil. Han’ın eski zamanlarını özlediğini belirten Özışık,’’ bu hanın eski halini çok iyi biliyorum. Han da o zaman birçok esnaf, mesela, Terzi, Lokanta, Tahinci, Kahve ,Marangoz vardı. Şimdi ise sadece bu handa bir Cafe, bir Tahinci bir de Bayan giyim mağazası var. Han’ın ikinci katı ise halen boş duruyor. Bazı esnaflar ikinci kattaki yerleri depo olarak kullanıyorlar’’ dedi.

ESNAFTAN BURSALILARA DAVET

Han eskiden daha haraketli olduğunu belirten Özışık, ‘’halkımız buraya pek uğramıyor. Çarşıya alışveriş yapmaya gelenler buraya uğrayıp, çaylarını içerken dinlenebilirler  ve soluklanabilirler.’’ dedi. Esnaf Rıfat Özışık son olarak bu hanın ismini ve yerini bilmeyen Bursalılar olduğunu ve buraya mutlaka uğramalarını da tavsiye etti. Haber:Osman ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.