LOKMADES RÜZGARI KÜKÜRTLÜ'DE
 

Geçmişi  13’üncü yüzyıla dayanan ‘Lokma Tatlısı’  un, maya, tuz ve şekerle yoğrulan  hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılarak servis yapılan bir Türk tatlısıdır. Türkiye'deki bazı yörelerde şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz peynir ile yenilmektedir.

İki çeşidi olan lokma tatlısında bir çeşidi ortası delikli yuvarlak ve diğer ise küre şeklindedir. Küre şeklinde olan tatlı saray tatlısı olarak da bilinmektedir.  Kaynağı Osmanlı Sarayına dayanmakla birlikte halk arasında da yapımı yaygınlaşmıştır. Özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden İzmir Lokması olarak da bilinir. Lokma'nın birçok çeşidi de bulunmaktadır. Ankara'nın Güdül-Ayaş yörelerinde Bırtlak diye bilinen bir lokma çeşidi vardır.

Geçmişte, üçerli ve altışarlı olarak servis edilen bu eşsiz lezzet, değişen toplum yapısı ve damak tatlarıyla beraber değişim göstermiş içine krema ve ya çikolata enjekte edilip üstüne çikolata sosu dökülerek ‘yeni nesil lokma’ adıyla günümüzde sevenlerinin ağzını tatlandırmaya başlamıştır. Bu yeni tadın Kükürtlü’deki merkezi olan Lokmades Kükürtlü’yü ziyaret ederek, işletmecileri Halil İbrahim Bahtiyar, Vildan Aslan ve Merve Bahtiyatr’la görüştük.  3 kuzenin Franchıse olarak başladıkları bu işe giriş aşamalarını, şubenin gelişimini ‘yen nesil lokma’nın Bursalılar tarafından nasıl karşılandığıyla ilgili güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

10 GÜNDE İŞE GİRDİLER

Genç işletmeci Timuçin Aydın tarafından adı koyulan Lokmades’e nasıl başladıklarını sorduğumda Vildan Aslan’ın verdiği  cevapla güçlü aile bağlarının hala var olduğunu görmek içime su serpti ve böyle bir işletmenin sırtının asla yere gelmeyeceğini anlamış oldum. Aslan, Lokmades’e üç kuzen olarak ortak başladıklarını ve aslında akıllarında bu işe girmek olmadığını söyledi. Kardeşi ve kardeşinin eşiyle beraber yeni nesil lokmanın nasıl yapıldığını izlerken kardeşim aslında bizde böyle bir şey yapmalıyız anlatırken bile ağzım sulandı demesiyle ona güldüklerini ve birkaç gün sonra kendilerini bu işin içinde bulduklarından bahsetti. Hem kuzeni hem de işletmede ortağı olan  Halil İbrahim Bahtiyar’ın gülme olayının ardından yanına gelmesi Lokmades’te şube açmayı düşünüyorum sende benimle olacaksın demesinin üstünden 10 gün geçmeden kendilerini işin içinde bulduklarını  anlatırken gözlerinin içi gülüyordu.

MUHTARDAN DESTEK

Bizde yeni nesil lokma’nın yeni adresi olan Lokmades Kükürtlü’nün işletmecileri Halil İbrahim Bahtiyar, Vildan Aslan ve Merve Bahtiyar hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Lokmades ve şubeleri hakkında bilgi veren Vildan Aslan, Lokmades’in Bursa’da 7 Türkiye genelinde ise 24 şubesi olduğunu söyledi. Şuan tam iki aylarını doldurdukları söyleyen Aslan Kükürtlü Mahalle Muhtarı Canan Akın Erdem’in kadın girişimci olarak kendilerine her türlü desteği verdiğini belirterek, “Hem kendisi bizzat gelerek hem de kendi sosyal medya sayfaları ve muhtarlığın sayfalarında paylaşarak bize destek oldu. Ayrıca çevredeki esnafa da bizden bahsederek esnaf tarafından da tanınmamıza yardımcı oldu” dedi.

MÜŞTERİ YAŞ ARALIĞI

Gün içindeki saatlere göre müşteri yaş gruplarında değişimler olduğunu da söyleyen Aslan, “Açılışımız 13:30- 14:00 gibi oluyor. Öğle saatlerinde daha çok müşteri potansiyelimizi öğrenciler oluştururken akşam saatlerinde aileler gece 22:00’dan  sonra ise gençler oluşturuyor. Ama şubemizin bulunduğu konumu da düşünürsek müşteri yoğunluğumuz memnununuz” dedi.

BURSALILARIN TERCİHİ BIG BANG

İçine çikolata krema enjekte edilerek üstünde çikolata sosuyla servis edilen Lokmades’te bir çok çeşit bulunuyor. Müşteri tercihlerine göre de değişim gösterebilen menüde, krema dolgulu,  üzerine beyaz çikolatalı ve oreolu Whıte Lokmades, çikolata dolgulu ve dolgulu ve üzerine sütlü ve bitter çikolatalı krep kırıklı Black Lokmades, krema dolgulu ve üzerine sütlü ve beyaz çikolatalı ve fıstıklı Chocolate Ball ve krema çikolata dolgulu üzerine sütlü, beyaz ve bitter çikolatılı fıstıklı ve biscoflu Bıg Bang yer alırken, Bursalılar tarafından daha çok tercih gören ise Bıg Bang menü oluyor. 

Ayşegül ALTINTAŞ



Gazete Bursa
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner27

banner37

DÜNDEN BUGÜNE DEMİRTAŞPAŞA
Zanaat eğitiminde Bursa’nın temel taşlarından olan Demirtaşpaşa Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi’nin...

Haberi Oku