Hava Durumu

Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, MS hastalığının kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirtti.

MS (Multipl Skleroz) hastalığının beyin ve omurilikte hücrelerin sinir kılıflarının yanlış çalışan bağışıklık sistemi hücreleri ile hasar görmesi sonucu oluştuğunu söyleyen Özel Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, ‘’MS hastalığı bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu gelişen bir beyin ve omurilik hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucunda vücudun kendi hücrelerine karşı bir saldırı gelişir. Hedef hücre nöron ( sinir hücresi) myelin kılıfıdır. Myelin kılıfında hasarlanma sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plaklar oluşur. Bu hasar beyin ve omuriliğin hangi bölgesinde meydana gelmişse o alanla ilgili belirti ve bulgular görülür. MS genellikle genç yaş hastalığıdır. En sık 20-40 yaşlar arasında görülür. Her iki cinste de görülebilir ancak kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Her ırk ve coğrafi bölgede görülebilir’’ dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2020 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2020 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, MS hastalığının kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirtti.
 MS (Multipl Skleroz) hastalığının beyin ve omurilikte hücrelerin sinir kılıflarının yanlış çalışan bağışıklık sistemi hücreleri ile hasar görmesi sonucu oluştuğunu söyleyen Özel Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, ‘’MS hastalığı bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu gelişen bir beyin ve omurilik hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucunda vücudun kendi hücrelerine karşı bir saldırı gelişir. Hedef hücre nöron ( sinir hücresi) myelin kılıfıdır. Myelin kılıfında hasarlanma sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plaklar oluşur. Bu hasar beyin ve omuriliğin hangi bölgesinde meydana gelmişse o alanla ilgili belirti ve bulgular görülür. MS genellikle genç yaş hastalığıdır. En sık 20-40 yaşlar arasında görülür. Her iki cinste de görülebilir ancak kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Her ırk ve coğrafi bölgede görülebilir’’ dedi. Uz Dr. Nurhan Şahinkaya, hastalığın belirtilerini ise şöyle açıkladı; ‘’Genellikle ataklar halinde seyreden bir hastalıktır. Bazı hastalar ataklardan sonra tamamen düzelir. Bir kısmında ise birtakım nörolojik bulgular kalıcı olabilir. Hayatı boyunca tek atak geçiren MS hastalarına da rastlanmaktadır. Nadiren görülen bir grupta ise hastalık başlar ve hiç iyileşme dönemi olmadan ilerleyici seyreder. MS hastalığında atak belirtisi olarak kabul edilen bulgular genellikle 24 saatten daha uzun sürer. Palklar beyin veya omuriliğin hangi bölgesinde yerleşmişse o bölgeye ait belirtilerden bir veya birkaçı bir arada görülebilir. Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme, güç kaybı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir. Görme kaybı, çift görme, idrar kaçırma ve idrar aciliyeti, konuşma bozukluğu, denge kaybı, bulantı, kusmadır. En sık ve ilk görülen belirtiler arasındadır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde, yorgunluk, unutkanlık, depressif bulgular, idrar kaçırma veya yetiştirememe problemi tabloya eklenebilir. Belirtilerin sadece birinin olması ve her atakta farklı bir belirtinin olması muhtemel görünümler arasındadır’’.   MS hastalığının nedenleri hakkında bilgi veren Nurhan Şahinkaya, ’Birçok teori ileri sürülmüş ancak yüzde yüz sebep saptanamamıştır. İleri sürülen teoriler arasında bazı kimyasal maddelere maruz kalma, civa, böcek ilaçları, radyasyon teması, bazı viral hastalıklar, vitamin eksiklikleri, allerjik reaksiyonlar düşük de olsa genetik yatkınlık sayılabilir’’ dedi.          Hastalık tanısı için ilk adımın hastanın detaylı dinlenmesi ve detaylı Nörolojik muayenin yapılmasıyla başladığını belirten Şahinkaya, ‘’Bu aşamadan sonra Beyin ve omurilik MR incelemesi, Uyarılmış potansiyeller, BOS incelemesi ve kan testiyle bazı
laboratuvar incelemeleri yapılır. Tüm bu verilerden sonra hastanın MS hastası olup olmadığına karar verilir’’ dedi.
Dr. Nurhan Şahinkaya hastalığın tedavisi hakkında şu bilgileri verdi;  ‘’Tedavi her hastaya göre hastalık belirtilerinin dağılımına ve şiddetine göre seçilir. Mutlaka erken tedavi yapılmalıdır. Bu ataklar sırasındaki kalıcı hasarın önlenmesi için gereklidir. Atak tedavisi yapıldıktan sonra yine hastaya göre immün sistemi düzenleyici ilaçlar seçilir ve bu tedavi en az beş yıl gibi uzunca bir süre devam ettirilir. Yalnızca tek atak geçiren hastalarda uzun süreli tedavi gerekmeyebilir. Ancak  MR daki lezyon yükü ve atağın şiddetine göre tek atak bile olsa minör belirtilerin farkedilmeyebileceği göz önüne alınarak hekim hastayı koruyucu tedaviye alabilir. Koruyucu tedaviler içerisinde en sık kullanılan ilaçlar cilt altı enjeksiyon yoluyla verilen  interferonlardır. Günümüzde immün sistemi düzenleyen ilaçların ağızdan alınan formları da vardır. Hastalığın daha seyrek görülen ağır formları için de tedavi seçenekleri vardır. MS tedavileri bağışıklık sistemini baskıladıkları için ciddi risklere neden olabilmektedir. Bu nedenle MS hastalığı tedavisi yakın kontrol altında tutulmalı ve uzman sağlık kuruluşlarında uygulanmalıdır’’.
MS hastaları nelere dikkat etmeli; Şahinkaya, ‘’MS hastaları doğru bir tedavi ile özürsüz olarak yaşamlarına devam edebilirler. Önerilen tedaviyi önerilen şekilde kullanmak bu hastaların yapacağı ilk ve en önemli noktadır. Bunun yanında aşırı yorgunluk, aşırı sıcak hava kaçınmaları gereken durumlardır. Düzenli ve sağlıklı beslenmeliler immün sistemi etkileyebilecek içeriğinde ne olduğu bilinmeyen bitki kürleri gıda takviyelerinden kaçınmalıdırlar’’ dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.