Hava Durumu

Ortaköy için Bursa’dan birlik ve destek çağrısı

Sivas Şarkışla Ortaköy’de yaşanan ağaçlandırma-orman alanı yangını nedeniyle, 13 Eylül 2017 tarihinde Ortaköylüler Dayanışma Vakfı’nın Ankara Dikmen de bulanan (ORVAK) dernek ofisine giderek tüm Ortaköy halkına geçmiş olsun ziyaretinde bulundu, mevcut durum hakkında bilgi aldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2017 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2017 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Ortaköy için Bursa’dan birlik ve destek çağrısı
 Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB)  bağlı Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa İl Temsilciliği başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, 10 Eylül 2017 tarihinde Sivas Şarkışla Ortaköy’de yaşanan ağaçlandırma-orman alanı yangını nedeniyle, 13 Eylül 2017 tarihinde Ortaköylüler Dayanışma Vakfı’nın Ankara Dikmen de bulanan  (ORVAK)  dernek ofisine giderek  tüm Ortaköy halkına geçmiş olsun ziyaretinde bulundu, mevcut durum hakkında bilgi aldı.

 

Ziyarette ORVAK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Hakverdi, ORVAK üyelerinden Yüksel Arıcan ve Cemal Üstün hazır bulundu.

 

Başkan Yörüklü ziyaretinde, “mesleğimizin bizlere verdiği sorumluluk ve ayrıca Ortaköylü bir vatandaş olma sorumluluğu ile buradayım. Yaşanan yangını gerek sosyal medyadan, gerekse telefonlarla aldığımız bilgilerle üzülerek izledik. Şimdi ise birlik ve dayanışma içinde yeniden Yeşil Ortaköy için elle verme zamanı. Ortaköy halkı 1993 den bu yana Anadolu’nun kıracını yeşile çevirmeye çalışan bir toplum.

Yaşanan bu olayın sonuçlarından hatalar nerede, nasıl önlem ve tedbirler alınmalıdır, zayıf yönlerin fırsatlara çevrilerek olumlu bir geleceğe evirmek gerekiyor. Peyzaj mimarlarının yanı sıra, Orman Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri, Toprak bilimcileri vb meslek gruplarının da bilimsel katkılarını almalıdır. Ağaçlandırma ile ilgili, süs bitkileri ve orman ağaçları üretimi yapan Özel ve Kamu kurum ve kuruluşlarından, “Yeniden Yeşil Ortaköy” projesi için destek istenmelidir. Bizler bu vatanın her karışı için toplumsal yararlılık sağlama adına mücadele eden insanlarız. Bildiklerimizi paylaşacağız, bilmediklerimizi soracağız, elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.

 

Farkındalık yaratmak istiyoruz.. Halkımızın bilinçlenmesini istiyoruz..

 

ORVAK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Hakverdi, ziyaretimizden duydukları memnuniyeti dile getirerek mevcut durum hakkında bilgi verdi. Başkan Hakverdi,  yaklaşık ağaçlandırılmış 25 yaşında çam ağacının olduğu 30 dönüm yerde ve bunun bitişiğide 100 dönüme yakın da doğal alanın yangına maruz olduğunu belirtti. 

 

ORVAK Başkanı Hakverdi; Yangına, Ataşlı dağı orman ağaçlandırma alanı bitişiğindeki bir evin, kuru otları bahçesinden toplayarak bahçede yakma suretiyle bertaraf etmeye çalışılması sırasında rüzgarın da etkisiyle sıçrayan kıvılcımın neden olduğunun tespit edildiğini, Köy muhtarlığı ve ORVAK yönetimi olarak Ortaköy’ün yeniden ağaçlandırılması ve yangın mücadelesi ile ilgili daha bilinçli çalışmalar yapılması yönünde çalışmaları olduğunu sözlerine ekledi.

 

Örnek uygulamalar Tüm Türkiye’de yaygınlaştırılabilir…

 

PMO Bursa İl Temsilciliği Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, toplumsal sorumluluğun paylaşılarak büyütülebileceğini, halkın yangın önleme, tedbirler, yangın müdahale gibi konularda köyün mülki idare amiri olan Muhtarlık yönetimi ve ORVAK ın da destekleriyle halkı bilinçlendirme ve farkındalığının arttırılması faaliyetlerinin yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

 

“Köyde sürekli yaşayan ve sınırlı süreli yaşayan hanelerin envanterinin çıkarılarak,    bahçe temizliği için kuru otların bertaraf edilmesine ilişkin, Kuru ot bertarafı yönergesinin hazırlanması, yangın önlemleri ve açık-yeşil alanlarda piknik yada ateş yakma kuralları gibi bilgilerin halka tebliğ edilmesini öneriyoruz. Bununla birlikte gerekiyorsa Köy muhtarlığı bazı  hizmetleri (ot bertarafı gibi)  halka sunabilecek olanakları araştırılmalı, gerekiyorsa bu hizmet belirli bir aidiat karşılığında kontrollü olarak üzerine almalıdır. Yapılacak hasar tespitinden sonra ağaçlandırma yapılacak alanda yangına karşı evlere yakınlıklarına ilişkin yangın sıçrama koruyucu kuşak mesafesinin sağlanması, ağaçların dikileceği alanda birinci vejatatif dönem için sadece derin çukurların açılarak Mart ayına kadar toprağın suyu iyice çekmesi sağlanabilir. Mart ayında da mevcut yangın alanında ağaçlandırma yapılmaya başlanabilir. Yangın ertesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuz Kurtoğlu ile telefonla yaptığım görüşmeler de düşüncelerimizi ortaklaştırdık. Kendisi de bu konuda benzer önerilerde bulunmuştur. Kasım ayında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları için ibreli ağaç türlerinin yanı sıra bölgenin iklimine uygun yapraklı ağaç türlerinin de dikilmesini önerebiliriz. Kurumsal olarak ağaçlandırma destek çağrınızı büyütür ve Bursa civarındaki süs bitkileri üreten yerlerle paylaşarak ağaç destekleri sağlamaya çalışabiliriz. Baştan planlı olarak hareket edilmesi, ağaç dikimlerinin yangın müdahelelerine uygun aralıklarla, teraslama yöntemleri yapılarak, alanda belirli yürüme yollarının açılması sağlanarak yaşanılabilir bir ağaçlandırılmış bölge tekrar oluşturulabilir.

 

Bizler, sadece kendi yaşamınız için değil, sahip olduğumuz, ormanın, doğanın, bitkilerin, toprağın, suyun, hayvanların, börtü böceğin… kısacası  yaşamların haklarına sahip çıkmak yaşam alanlarımızı yaşanabilir ve sürdürülebilir kılmak adına her türlü mücadeleye devam edeceğiz. Ortaköy halkımızın da duyarlı bir doğa mücadelesi ile yeniden doğasını onaracağına olan inancım sonsuzdur.”  dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.