Hava Durumu

(özel haber) ABD’de ‘Bursa’ İmzası (Bölüm-3)

Bursa neresi, Amerika neresi. Arada binlerce kilometre yol var. Okyanus var. Okyanus ötesinde rızık aramak, iş imkanları yaratmak ve özellikle bu ülkeye mal satabilme adına yapılan çalışmalar, Bursa adına sevindirici.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2017 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2017 16:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
(özel haber) ABD’de ‘Bursa’ İmzası (Bölüm-3)

Amerika maceralarını yazmaya devam ediyorum. Sıra, Amerika’ya asıl ayak basmamıza yol açan Fuar konusuna geldi. Bu olay çok önemli. Ülkemiz için önemli.

Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında ihravcatın artırılmasında, yeni pazarlar ve yeni alıcıların bulunması çok önemli. Çünkü, kimse, oturduğunuz yerde beklerken size müşteri olmuyor. Sizin ne iş yaptığını bilmesi, ne ürettiğinizi bilmesi, ne katilede ürün yapabildiğinizi bilmeli, ürütün kalite ve fiyatını bilebilmeli.

Sizlerde üretim kalitesi, fiyatı ile rakip üreticilerle rekabet edebilme şansına sahip olmalısınız. Bu iş durduk yerde olmuyor. Uluslar arası pazarlar öyle elinde çanta ile gidilen “ben geldim, hoş geldim” selamlama ile olmuyor. İnsanlar, bilmedikleri, tanımadıkları kişilerle fiyatı ne olursa olsun iş yapmak, ürün alıp satmak istemiyorlar.

Ticarette güven çok önemli.

 

Tekstil Fuarı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında 90 kişilik heyetle New York’ta düzenlenen ‘Texworld USA Fuarı’na çıkarma yaptı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, son 3 yılda 10 iş gezisi gerçekleştirdikleri ABD pazarında Bursa firmalarının kalıcı oyuncu olmasını hedeflediklerini söyledi.

Bursalı firmaların farklı ülke pazarlarında rekabetçiliğini ve ihracat kabiliyetini güçlendirmesine destek olan Küresel Fuar Acentesi, Bursalı firmaların uluslararası marka fuarlarla buluşturmaya devam ediyor. ABD’nin en önemli ticaret merkezlerinden New York’a giden Bursalı tekstilciler, Texworld USA 2017 Fuarı’nda yabancı alıcılarla buluştu.

 

ABD PAZARI KOLAY LOKMA DEĞİL

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses’in de katıldığı 90 kişilik heyet, dünyanın birçok ülkesinden gelen 1000’e yakın katılımcının stant açtığı fuarda incelemelerde bulundu. Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın,  Müfit Aydın ve Osman Mesten, DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, BTSO Meclis Üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen fuar organizasyonunda firmalar, tekstildeki son gelişmeleri ve yeni trendleri yakından inceleme fırsatı buldu.

 

ÇİN İSTİLASI

Türkiye ve özellikle Bursa tekstil başkenti olarak bilinir. Oysa ki, tekstil iş kolundaki fiyat ucuzluğu ile Çin dünyanın dört bir yanını sardı.

Amerika fuarında da Çin’in ağırlığı hissedilir derece vardı. Standları gezerken, Çinli üreticilerle görüştük, konuştuk. Daha önceleri ucuz mal üreten ülke olarak bilinen Çin, şimdi ucuz malın yanı sıra kaliteli ve pahalı ürün üretmeye başlamış.

Kendilerine göre en büyük rakipleri Hindistan ve Güney Afrika ülkeleri. Türk tekstilcileriyle kalite konusunda pek yarışamayacaklarını söylüyorlar. Birde, Türkiye’ye en fazla tekstil malzemesi ve hammadde satan ülke olduklarını ifade ediyorlar.

 

BURSA İDDİALI

Amerika’daki tekstil fuarına katılım için Türkiye ve Bursa son üç yıldır faaliye geçmiş. Oysa ki, Amerika ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler çok eskiye dayanıyor. Buna rağmen, işadamlarımız öyle anlaşılıyor ki ABD pazarına pek fazla ilgili göstermemişler. Yada bu ülke ile ticaret yapma adına gerekli adımları atmamışlar. Bir başka düşünce ise, Türk işadamları Amerikan piyasasına girebilme adına açık kapı bulamamışlar.

Şimdi, Türkiye ile Amerika arasında yeni bir köprü kuruldu. Bu köprünün ismi New York Türk Ticaret Merkezi.

Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle BTSO’nun da destekleriyle açılacak olan New York Türk Ticaret Merkezi’nin de firmaların ABD pazarında yerel oyuncu olmasına destek olunuyor.

 

BURKAY KAPIYI AÇTIK

Türk Ticaret Merkezi New York’un en işlek caddelerinden birisinde. 8. Cadde. Burası, aslında dünyaca ünlü Empire binasının bulunduğu cadde. Adres kolay.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, ticaret merkezini ziyaretimiz sırasında yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Önce, “biz, BTSO olarak Amerika’da iş adamlarımıza bir kapı açtık. Burada bir ofis hazırladık. Merkez hazırladık. Uzman ekiplerle gerekli ön çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Bu merkezde Amerika’yı çok iyi bilen, Amerikalıların isteklerini anlayan, onların konuştukları dilden konuşan uzmanlarla donatılmış.

Şöyle bir örnek verildi bizlere BTSO başkanı İbrahim Burkay tarafından. Amerika’da New York’ta, dünyanın ekonomi başkentinde böyle bir merkez açılması için milyon dolarların sermaye yapılması gerektiğini öğrendik. Pek çok iş adamı, New York’tan adres gösterebilme adına posta kutusu kiralıyormuş. Çünkü, ticaret merkezindeki ofis kiraları pahalı. Bir işadamı, Amerika ile ticaret yapmayı düşünüyorsa, orada kontak kuracak kişileri bulmanın yanı sıra ofis oluşturmak zorunda. Bu ofis kiraları da epey yüklü. Ben, posta kutularının kirasını merak ettim. En az 5 bin dolar aylık ödendiğini öğrendim. Ofis kiralarını varın siz düşünün.

Her işadamı ofis kiralama yerine, ticaret merkezinden gerekli kiralama ve rehberlik hizmetlerini alabilecek. Böylece, maliyet azalacak. Adres belli olacak.

Türkiye’nin 2023  hedeflerine ulaşmada bu merkez ve başka illerde açılacak olan diğer ticaret merkezleri de öncü görevi üstlenecekler. 

 

ABD’ye  ‘BTSO’ imzası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) heyeti, Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle ve BTSO destekleriyle açılışı gerçekleştirilen New York Türk Ticaret Merkezi’ni inceledi. ABD ekonomisinin kalbi olan New York Manhattan bölgesinde ve Empire States’in hemen yanında olan merkez, Bursalı firmaların global pazarda etkin bir oyuncu olmasını sağlayacak.

 

BTSO, Bursalı firmaların dünya ekonomisine yön veren marka şehirlerdeki konumunu güçlendirmeyi sürdürüyor. BTSO’nun destekleriyle New York’un en işlek bölgelerinden biri olan 5. Cadde’ye yakın bir konuma sahip olan Türk Ticaret Merkezi, Türk firmalarının ABD pazarındaki etkinliğini artırma hedefiyle açıldı. Ev tekstili, halı, konfeksiyon ve iş kontratları sektör temsilcilerinin yer aldığı merkezin Türkiye’nin Amerika kıtasındaki ihracat potansiyeline önemli katkı sağlaması bekleniyor. Merkezin 2 katında BTSO imzası bulunuyor. Söz konusu iki katta tekstil ve iş kontratları sektöründe faaliyet gösteren 14 firma yer alıyor.

 

YENİ BİR DÖNEM

BTSO heyeti New York’ta yer alan Türk Ticaret Merkezi’nde incelemelerde bulundu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ticaret merkezlerinin Türkiye’nin 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda şirketlerin dünyaya açılmasını sağladığı söyledi. Dünyada ticaretin kurallarının değiştiğini, 20 yıl önceki gibi eline bavul alıp ülke ülke gezme devrinin kapandığını dile getiren BTSO Başkanı Burkay, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat noktasında sunduğu desteklerin firmaların dünyaya açılması için fırsat olduğunu dile getirdi.

 

“POSTA KUTUSU FİYATINA SHOWROM”

İbrahim Burkay, bir ülkede ciddi bir  aktör olmak için o pazarda mutlaka yerel oyuncu kimliği kazanılması gerektiğinin altını çizdi. Bu merkezlerle firmaların hedef pazarlarda yerleşik bir düzene sahip olacağını ifade eden Burkay, “Sektör temsilcilerimiz, New York’taki merkezimizde yeni müşteriler kazanarak, ihracatlarını artıracak. Merkezimiz aynı zamanda Empire States binasına yakın bir konuma sahip. Bugün dünyada birçok firma, bu bölgede yer almak için adeta yarışıyor. Birçok yabancı şirket, bu bölgede adresi olması için sadece posta kutusu satın alıyor. Bakanlığımızın maddi destekleriyle firmalarımız, posta kutusu maliyetıne burada showroom sahibi oluyor. Bu destekler firmalarımız için büyük fırsat” dedi.

 

İHRACAT YÜZDE 80 ARTACAK

BTSO Başkanı Burkay, Ekonomi Bakanlığı tarafından bu merkezlerin masraflarının hedef ülkelerde yüzde 75’e, diğer ülkelerde ise yüzde 60’a varan oranlarda desteklendiğini belirtti. Bakanlığın her merkez için kira, istihdam ve dekorasyon konularında 2 milyon 350 bin dolara kadar destek sağladığına da dikkat çeken İbrahim Burkay, “İnanıyorum ki firmalarımız en yakın zamanda ihracatlarını daha da artıracak. ABD pazarında ihracatımız yüzde 10 artıyorsa, buradaki firmalarımızın ihracatı yüzde 70-80 artacak. Hedefimiz, Bakanlığımız ve TİM öncülüğünde bu merkezlerin sayısını daha da artırmak” diye konuştu.

 

HAYALDİ GERÇEK OLDU

 

Amerika heyetinde Bursa milletvekillerimiz de vardı.

İçişleri eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala,  Türkiye’nin ABD ile ekonomi ilişkilerin yeterli düzeyde olmadığını söyledi. Merkezin iki ülke arasındaki ihracatın artmasına büyük destek olacağını ifade eden Efkan Ala, “Ekonomi Bakanlığımız, TİM ve BTSO çok önemli bir işe imza atmışlar. Herkese teşekkür ediyorum. Merkezi gördüğümde heyecanlandım. Çok güzel bir konsept kurgulanmış. Bu merkezler ülkemizin hedeflerine ulaşmasını sağlayacak. Firmalar da merkezden oldukça memnun. Hayal bile etmedikleri ülkelerde artık ofislere sahipler.” ifadelerini kullandı.

Evet, AK Parti’nin iktidara geldiği ilk günden bugüne kadar kullandığı “hayaldi gerçek oldu” sloganı, ABD’de açılan BTSO Ticaret Merkezi için de aynen geçerli.

 

ÇAĞYALANGİL7E TEŞEKKÜR

Türkiye Cumhuriyeti New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, New York’un dünya ekonomisinin başkenti olduğunu belirterek, “Merkezimiz, ülkemiz için büyük önem taşıyor. Artık mesafeler kısaldı. ABD bize uzak değil. Burası büyük bir pazar. Buradaki fırsatları görmemiz lazım. Nüfus ve satın alma gücüne baktığımızda büyük bir ticaret merkezi. Türk Ticaret Merkezi de bu açıdan Türk firmalarının ihracatçı kimliğini daha da güçlendirecek” şeklinde konuştu.

Başkonsolos, Yalçın birde Bursa’ya kendilerinin özel teşekkürü olduğunu söyledi. Bu teşekkür, 12 Eylül öncesi Bursa senatörü ve Senato başkanı sıfatıyla Cumhurbaşkanı vekili olan İhsan Sabri Çağlayangil adına geldi Bursa’ya.

Çağlayangil, 1974 yılında kendi deyimi ile Hariciye Bakanı, yani Dışişleri Bakanı iken New York Başkonsolosluğumuz için Birleşmiş Milletler binasının hemen bitişiğinde bir arsa almış.

Şimdi, Konsolosluk binası yenileniyor. 5 katı normal, 32 katı hizmet katı olmak üzere toplam 37 katlı inşa edilecek.

Böylece Türkiye’nin de New York’ta bir gökdeleni olacak.

 

Ziyarette, Bursa Milletvekilleri Muhammed Müfit Aydın, İsmail Aydın ve Osman Mestan, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, KOSGEB Bursa Müdürü Erkan Güngör, DOSAB Başkanı Ersan Özsoy, Türk Hava Yolları New York Müdürü Cenk Öcal İle meclis üyeleri ve Bursa iş dünyası temsilcileri de hazır bulundu. 

Bursa vekilimiz Osman Mestan Kuran okudu, Müfit Aydın ise dua etti.

Bursa’ya hayırlı olsun. Türkiye’ye hayırlı olsun. Amerika’ya hayırlı olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.