Hava Durumu

(özel haber) Amerika rüyası (Bölüm-2)

Amerika Rüyasının belki de en önemli özelliği, insanların buraya gelmelerindeki neden, güzellikleri görebilme adına attıkları adımlar.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2017 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2017 16:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
(özel haber) Amerika rüyası (Bölüm-2)

Üzüntüden ekonomik kazanca

Amerika ve dünya 11 Eylül 2001 tarihinde çok önemli bir terör eylemine sahne oldu. İki uçak, Amerika’nın New York’un simgeleri arasındaki ikiz kuleleri saldırı düzenledi. Bu terör eylemi, dünyanın en çok konuşulan ve hakkında yazılar yazılan, film çekilen konusu oldu.

İkiz kulelerin bulunduğu olay yeri şimdi havuzlarla bir alana çevrilmiş. Havuzların kenarında vefat edenlerin isimleri var. Tabi ki Amerikan bayraklarıyla süslü. Gelenler dua ediyorlar.

Amerikan zihniyeti bu olayı da ticari ve ekonomik gelire çevirmeyi başarmış.

İkiz Kulelerin yan tarafına yapılan gökdelenin en alt katı ikiz kuleler olaylarıyla ilgili müze haline getirilmiş. Giriş ücretli. Birde içinde satışı yapılan hediyelik ve hatıra eşyalar var.

 

Binadan seyir paralı

 

Empire binasına çıktık. Burası, dünyanın en yüksek binası olarak biliniyor.

Sizi ilk önce 80. Kata çıkarıyor asansörler. Binanın girişinde çıkmak istediğiniz kata göre para ödüyorsunuz. 60 kata çıkmak 35 dolar. 86 kata çıkıp, terastan fotoğraf çektirmek, manzara islemek ise 45 dolar.

İnsanlar bu binayı 1932 yılında inşa etmişler. Bina hala sağlam. Girişte 2 katı kuleye gelen ziyaretçilerin kabulü ve yönlendirilmesi için kullanılmış. 80. Katı kapalı olmasına rağmen camlarla manzara izlenilen yer. 86 katı ise açık teras.

İnsanlar, dünyanın dört bir yanından geliyorlar. Bu binaya çıkabilme için dakikalarca kuyrukta bekliyorlar. Üstüne üstlük para veriyorlar. Birkaç dakikalık fotoğraf çektikten sonra aşağıya iniyorlar.

Bina, ülke turizmine en fazla katkı sağlayan eserlerden birisi.

Başlıkta ifade ettiğim gibi, adım atılan her yer para. Bu söze en güzel örnek Empire binası.

Beşinci Cadde: New York'un en pahalı caddesi olarak ünlenmiştir. Markaların vitrinleri süslediği, en lüks kafelerde bir bardak kahve içmek için saatlerce sıra bekleme telaşı, caddelerde dolaşan son model arabalarla klasik New York manzaralarını görebileceğiniz bir cadde. 



Demirel’in ilham kaynağı

Brooklyn Köprüsü

Brooklyn Köprüsü: 1883 yılında hizmete açılan bu köprü, Manhattan ile Brooklyn'i bağlayan bir köprü olmanın sınırlarını çoktan aşmıştır. Bu köprü sadece taşıtlara özel olan bir köprü değildir. Aynı zamanda yayalar içinde yürüme yeri, bisiklet kullanıcılarına özel yolları ile başka bir özellik katar New York'a... Sizde New York'tayken Brooklyn Köprüsü'nden yürüyerek karşıya geçin ve göreceğiniz manzaraya hayran kalın. 

Süleyman Demirel, 1972 yılında Başbakan seçildikten sonra ziyaret ettiği Amerika’da New York’u gezerken Brooklyn Köprüsünü görüp hayran olmuş.

Ülkeye döndüğünde ise hemen gerekli çalışmaları başlatmış. İstanbul Boğazı’na köprü yapmak üzere kolları sıvamış. Brooklyn köprüsünden ihlmal alıp Boğaz Köprüsünü 1974 yılında yapıp hizmete sunmuş.
New York sadece gökdelenler, lüks caddeler, alışveriş çılgınlığı ile bitmiyor. Dünyanın en büyük, en kapsamlı müzeleri, kiliseleri, galerileri, sergileri ile görülmeye değecek yerler arasındadır.


NE YESEK? 

New York da yemek kültürü adına değişik lezzetler tatmanın dışında, daha çok kafe ve restoranların dekorasyonları ilginizi çekecektir. Dünyaca ünlü kafelerin bulunduğu sokak ve caddelerde, bir yandan etrafınızda koşuşturan insanları seyredebilir, bir yandan da yemeğinizi yiyebilirsiniz. Hard Rock Cafe, Harley Davidson, Planet Hollywood... dünyaca ünlü bu mekanlarda yemek yemek için biraz parayı gözden çıkartmanız gerekecek. Planet Hollywood da, ünlülerin mumyalanmış el izlerini görme sansını da kaçırmayın. 
New York'ta bir çok mekanda dünya mutfaklarının değişik lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Ancak New York'a özel olan sokakta satılan sosisli sandviç (Frank) yemeden dönmeyin.
Soho, Tribeca =TRIangle BElow CAnal ( kanalın altındaki üçgen ), Time Meydanı, 5. Cadde Manhattan'ın bütün sokaklarında bulunan restoranlarda dünya mutfaklarından seçenekler sunuluyor.

……….

Trafik bezdiriyor

Ülkemizde trafik sıkıntısı var. Ulaşımda sıkıntılar var.

Pek çok kişi, trafikle ilgili yorum yaparken, “Amerika bu işi çözmüş, örnek alın” gibisinden konuşuyor.

New York'ta çok yoğun bir trafikle karşılaşacaksınız, buna hazırlıklı olun. Bu kaosun içinde kaybolma, kendinizi kaybetme, ve şaşkına dönme belirtileri gösterebilirsiniz. Amerikalıların, şehir trafiği için buldukları yöntem nispeten durumu biraz hafifletmiş. Trafik sorununu sokaklara tek ve çift numaralar vererek halletmişler. Çift numaralı sokaklar doğuya, tek numaralı sokaklar ise batıya doğru akıyor.
New York'ta şehir içi ulaşım için genellikle metro ve otobüs seçeneklerini kullanabilirsiniz. New York metroları ile ünlü bir şehirdir. 24 saat sınırsız bir hizmet sunan toplu taşıma araçları ile eğlencenize gönlünüze zaman sınırlaması yapmadan devam edebilirsiniz. 
New York'ta şehir içi ulaşım için taksi seçeneğini kullanmak yerine araba kiralamanız çok daha ucuz ve eğlenceli bir yol olacaktır. Ancak trafik sisteminin biraz karışık olduğunu ve trafik kurallarına çok önem vermeniz gerektiğini söylememiz gerekir. Bir çok üst geçitlerde bulunan radarlar, siz farkında olmadan sizin en ufak bir hatanızda bile ceza kesebiliyorlar. 

New York’un kısa özeti


Gör: Özgürlük anıtını yakından gör 
Gez: Time Meydanı'nı gez. 
Yürü: Brooklyn Köprüsü'nün üzerinde yürü.
Eğlen: Gece kulüplerinde eğlen. 
Şaşır: Caddelerde yaşanan yoğun kalabalığa şaşır. 
Dinlen: Central Park da dinlen.
Satın al: New York gezini hatırlatacak herhangi bir şeyi satın al. 
Unutma: Soho başta olmak üzere, bir çok mekanda sigara içmenin yasak olduğunu unutma.
Keyif yap: Broadway'de bir kahve keyfi yap 
Dikkat et: Harlem'de gezerken dikkat et. 
Tadına bak: Sokakta satılan sosisli sandviçin (Frank) tadına bak. 
Hayran kal: Empire State'den görünen New York manzarasına hayran kal.

 

………

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.