Hava Durumu

(özel haber) Ova kavgası

Bursa’nın merkez, Yenişehir ve Karacabey ovaları koruma altına alınacak olan Kanun teklifinde yer alırken, diğer ovaların kanun dışı bırakılması tepki yağıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2017 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2017 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
(özel haber) Ova kavgası
Üreticiler, Bursa’nın tarım kenti olduğunu ve verimli tarım alanlarının koruma dışında bırakılmasının, tarıma darbe vuracağını ifade ediyorlar.

Uzun zamandır gündemde olan, ancak 41 ilin 141 ovasına alınan “Koruma Alanı” Kanun kapsamı arasına alınmayan Bursa Ovaları için Bursalı üreticiler tepki göstermeye başladı. Torba yasa içinde çıkan kanunla Bursa’nın sadece Yenişehir, Karacabey ve merkez ovası koruma altına alındı. Bu durum ilk önce Gürsu ilçesinden siyasi tepki çekti. Ana muhalefet partisi CHP’nin Gürsu ilçe Başkanı Cavit Kaya, ova koruma kanunu hazırlanırken Bursa’yı çok iyi bilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bu konuda fazla katkısı olmamasını eleştirdi.

 

Çelik sahip çıkmalı

Bursalı üreticiler, geçen hafta yasallaşan Ova Koruma Kanununa tepki gösteriyorlar. Bunun nedeni ise, pek çok verimli tarım arazisinin koruma alanı dışında bırakılması. Üreticilere göre, bu bölgelerde özellikle sanayi yapılaşmasına izin verilmesine yönelek çalışmaların yapıldığı duyumlarını aldıklarını söylüyorlar.

Türkiye’nin en güzel Şeftalisi’nin Gürsu Ovası’nda, Kestel Ovalarında şetiştirildiğine, en güzel Armutların bu ovalarda üretildiğine dikkat çeken üreticilerimiz, kendilerine üvey evlat muamelesi yapıldığını öne sürdüler. 

Kendisi de Bursa siyasetçisi olan Gıda, Hayvancılık ve Tarım Bakanı olan Faruk Çelik’in hazırlıkları ile geçen hafta içi çıkan torba yasa içinde Ova Koruma Kanunu çıkarılmıştı. Özel tarım koruma alanı içinde bulunan araziler kapsamı için de çıkartılan özel yasa ile Bursa Ovalarının bazılarının koruma altına alınması çiftçileri ikiye böldü.

Bursa Ovası, Karacabey ve Yenişehir Ovaları özel nitelikli ovalar kapsamında koruma altına alınıp 1. Derece SİT’e çevrilirken, Gürsu, Kestel, İznik, Orhangazi, Gemlik ve Dağ Yöresi bu kapsam dışında kaldı. Bölgedeki üreticilerde bu karara tepki gösterirken, Torba Yasaya ek madde eklenip, yeniden düzenleme yapılmasını istiyorlar. Bursa’nın üç ovasının korunma altına alınırken diğer tarım topraklarının bu korumadan  faydalanmayacak olması, bu ilçelerde tarım ile geçinen vatandaşları üzdü.

Bursa Ovası’nın tamamını değil, sadece yüzde 40’lık bir kısmını kapsaması da “Yasa alt yapısı yapılmadan mı hazırlandı?” sorusunu gündeme getirdi.

Üzerimizi kırmızı ile çizdiler!

Bursa Ovalarının “özel nitelikli ovalar kapsamında korunması kanununa” sevindiklerini, ancak Gürsu’nun bu imkandan neden faydalanamadığına anlam veremediklerini açıklayan CHP ilçe başkanı Cavit Kaya, en sert muhalefeti yaptı;

“ Gürsu’nun hem devlet hem de icracı belediyeler tarafından hizmet bakımından üvey evlat durumuna bırakıldığını söyleyince bize kızıyorlar. İşte en son örneği, Ova Koruma Programı. Bursa Ovası ve Karacabey-Yenişehir Ovaları.

Bunda da keskin sınırlar belirtilmemiş. Bursa’nın hangi yöresine giderseniz, gidin; nitelikli katma değeri yüksek, şehrin ekonomik yapısına milyon dolarlık ihracat geliri sağlayan onlarca tarım ürünü bulusunuz.  Şeftalisi ile Deveci Armudu ile dünyaya nam salmış bir ovayı siz koruma kapsamına almamakla diyorsunuz ki;

Ben Bursa’yı beton mezarlığı haline getirmeye karar verdim. Biz bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz.”


 (Hülya SAATÇİ)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.